Девня на протест: Стоп! Тук не е долина на боклука

Спиране на проектите за инсталации за горене на отпадъци искат в града
8 мар 2021 12:43,
10
Девня на протест: Стоп! Тук не е долина на боклука
Снимка: БГНЕС

По-чист въздух и спиране на проектите за инсталации за горене на отпадъци ще поискат на протестни шествия днес представители на сдруженията "За Земята" и "Дишай Девня".

Общото между София и Девня са плановете на общините да изградят инсталации за горене на отпадъци. В североизточния град подобни проекти вече са реализирани, има и нови инвестиционни предложения. В столицата се предвижда през лятото да започне строежът на съоръжение, което ще произвежда топлинна и електрическа енергия чрез изгаряне на RDF-гориво, добито от битови отпадъци. В момента тече и търг за избор на изпълнител на проекта.

Наричат Девня "долината на голямата химия". Изобилието на вода, сол и варовик в района са причина за развитието на крупна химическа промишленост - производство на електроенергия, цимент, захар, сода, торове и други. Постепенно Девня се сдобива и с друго название - "долината на бавната смърт". Специфичният релеф и климатичните особености, като честото безветрие, създават условия за концентрация на атмосферни замърсители и радиационни мъгли. На този фон през последните години градът се превръща в предпочитано място за горене и складиране на отпадъци, алармира Ваня Захариева, председател на гражданското сдружение "Дишай Девня".

Тя дава примери – мобилна инсталация за термично третиране на отпадъци, завод за стари гуми, площадка за съхранение на неопасни отпадъци, горене на пестициди, RDF-отпадъци и медицински отпадъци. И обобщава картината така: "отпадъци, отпадъци, отпадъци".

"Затова сме тук, да изкрещим – Стоп! Девня не е долина на боклука", изтъква Захариева пред БНР. Тя е категорична, че "изгарянето на отпадъци и предприятията, свързани с това, не е икономиката, която ни трябва".

В столицата дебатите за изграждането на инсинератора започнаха  преди 10 години, когато Столичният общински съвет одобри проекта. Съоръжението трябва да бъде построено на площадката в ТЕЦ - София зад Централна жп гара. От "Московска 33" твърдят, че инсталацията ще е от полза за столичани. Боклукът - това е суровината, която ще е безплатна. Така "Топлофикация" ще спести средства, които иначе би дала за природен газ.

Темата провокира противоречиви реакции в обществото. Стигна се и до предложение за местен референдум, на който гражданите да решат дали да се строи инсталацията, но то бе отхвърлено от мнозинството в Столичния общински съвет.

Консенсус сред столичани все още няма. Мнозина за първи път чуват за това. На практика проектът вече се изпълнява, без да се изчака окончателното съдебно решение и при отсъствието на одобрен доклад за оценката за въздействието върху околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо е такава заглавната снимка на статията ...?Къде е тоя смешен протест ?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Девня забрави какво беше през соца, нали?!Долината на бавната смърт - така и викаха орез соца!А сега е съвсем различно!Тези са платени викачи - пребройте ги те са 5-6 броя :)))Полицаите до тях са 8 броя ;)
5
2
 
3
 
! Отговори
СС преди 3 години
България е превърната в сметище !!! Разбита инфраструктура и незаконни сметища !!!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е много по-екологично е да трупа отпадъци на бунища, как не сме се сетили по-рано, добре че са мегаумовете от "За Земята".
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах колко пари искат от "За Земята" и дъщерното "Дишай Девня", за да не пречат за реализирането на проекта? И нека армията адвокати на тези "благородни" НПО-та започне обжалването в съда сега. Абсолютно простотии - тези инсталации не замърсяват нито въздуха, нито водата, нито почвата, напротив те рашават нашия общ проблем с отпадъците. Лъжи, манипулации и клетви, а целта е да изплашим хората, за да получим подкрепа, а каква е истината не е важна.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a v kremikovci e prekrasen dnes vazduhat...uhae na narcisi, zumbuli, daleta...;-)
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
soda slavey ;-)...sol slavey :-))