Българските биопродукти са много търсени у нас и в чужбина

Моделът за разпределение на парите в бранша е тотално сбъркан
1 апр 2021 22:15, Анисия Иванова
10
Българските биопродукти са много търсени у нас и в чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Биологичното производство е бизнес и философия, то няма как да бъде спуснато отгоре по нареждане или декрет. Стратегията за разпределение на средствата обаче е тотално сбъркана и по изкуствен начин разроява производствени единици, без да се получава добавена стойност от тях. Това заяви Николай Вълканов, управител на фирма за биопродукция, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В България за по-голям биопроизводител пчелар се счита този, който има 50 кошера, но от тях, например, произвежда по 10 кг мед от кошер, а не този, който има 20 кошера, но произвежда по 30 кг мед", даде за пример Вълканов.

Николай Вълканов коментира, че България може да се похвали с множество биологично произведени продукти, които са обект на огромно търсене както на световно ниво, така и на местно, сред които ядки, череши, сливи, ябълки и круши. От разговора стана ясно обаче, че категорията, в която нашата страна изостава значително по отношение на биопроизводството, е животновъдството.

"Това важи най-вече в сектора на млякото, където практически липсва биологично производство. За много направления не притежаваме технологиите за отглеждане по биологичен път и това е много сериозно предизвикателство, ако искаме да развиваме сектора по начина, по който е заложено в европейската стратегия", каза още гостът.

"Дефицитът на технологии за органично производство у нас е огромен", коментира биопроизводителят, изказвайки съмнения относно реализирането на европейската стратегия до 2030 г. на 25% от земеделската земя в ЕС да се развива биологично земеделие.

"За България съм категоричен, че това е невъзможно", изтъкна гостът в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Хубавото е, че при земеделието се вижда една подмяна на поколенията и младите хора, които са се насочили към сектора имат различен поглед. Необходимо е обаче да се конструира синергия между частния сектор, държавата, научните институти и опитните станции, за да могат тези, които искат да навлезат в сектора, да притежават необходимите знания и умения да го направят".

Гостът посочи още, че е невъзможно да се прави политика на биологично производство, ако не знае какво се произвежда, продава и изнася като биологично. Такава статистика няма, въпреки че има няколко институции и организации, които отговарят за сектора.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Био ? преди 3 години
Ако направите пълен анализ на биологичното производство при меда, то ще установите, чебиологичните производители имат по-големи добиви от конвенционалните, например по 40-50 кг/кошер,защото те дават по един чувал бяла захар на пчелно семейство!Нито един от пчеларите не дава за анализ в лицензирана лаборатория проби, защото това е било уж много скъпо!А сега си задайте въпрос, каква е разликата между биологичния и конвенционалния пчелен мед!Разлика няма, освен едната лъжа и измама!
9
1
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Алоу, какви 100 кг, от 5 кошера, био производителя не трябва ли да е с по-различно мислене. май и там капитализЪма не прощава.
8
0
 
6
 
! Отговори
Био ? преди 3 години
Не зная за каква биологично производство може да става при онези лица които имат сключени договори с двете сертифициращи фирми Лакон и Макон от Велико Търново?Площите се третират повече от конвенционалните, анализи на продукцията въобще не се прави, а ако има някаква то всичко е стъкмистика!Всичко минава защото представителите на тези сертифициращи фирми си имат свои хора в Министерството на земеделието. Биологичното производство е при баба и дядо на село, защото химията е минимална.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте материали,трактори и техника на манастири и църкви,да се занимават със селско стопанство
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Произвеждайте зеленчуци и плодове ,животни, дайте свобода на производителите и пускайте линиите за консевиране на всичко - зеленчуци,плодове,месо!Какво се правите на улави,"европейски,мевропейски",не знам какви си глупости, ограничване на определени пасища и още куп бюрокрация и глупости, само лаборатории трябва да има за проверка на качеството на продуктите и развитие(подпомагане) на селското стопанство!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се притеснявайте, кажете им новото име "органични". Всички други са камъни и пъвета, защото не са органични. Коя ви е лабораторията и знаете ли какво мерите, или сте био, защото храните пчелите с Изосуит, а не го вкарвате директно в меда?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ганьофци стига плюнки. единственото което още е наше и не могат да го отнесат дънди е земята. хващайте мотиките и не плюйте. намаляване на консумацията на пластмаси и отрови и електроника. връщане към корените. взимайте вили и коловете и да им направим опълчение на американско руски еврохейските ***.
3
2
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
Те и бананите са много търсени ,ама се произвеждат от банановите републики .
2
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Биопродукти...Един измислен надпис,съдържание никакво.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бул то дъ шит!