За първи път от месеци: Язовирите пълни, водата в изобилие

Всички градове са с удовлетворени заявки за водоподаване
11 апр 2021 15:55,
16
За първи път от месеци: Язовирите пълни, водата в изобилие
Снимка: БГНЕС

За първи път от месеци язовирите в страната са толкова пълни, че Министерството на околната среда е премахнало ограниченията за април и е удовлетворило заявките за водоподаване за всички градове.

Общо язовирите за питейно-битово водоснабдяване към 26 март са пълни на 79,2% от общия им обем, показва графикът на екоминистерството за април. Това е с 5% повече спрямо месец по-рано. Тъй като обемите се повишават, а в момента е и период с очаквани по-големи притоци, на голяма част от язовирите дори са поставени определени обеми, които да не се надвишават, пише "24 часа".

Сред тях е и софийският "Бели Искър", който е с най-малък процент на запълване - 35,8 на сто. Изключение правят "Калин" и "Карагьол", които се използват само за резерва.

"Бели Искър" пък умишлено се поддържа по-празен, в случай че по-големият "Искър" прелее. Така че от наличните в момента 4,89 млн. кубика в "Бели Искър" за пиене за софиянци са разрешени 4,6 млн. кубика. "Искър" е сравнително пълен - 75,3%. От него за водоснабдяване на София са отделени 12 млн. кубика.

Положителна е тенденцията и при язовир "Тича", който в последните месеци остана единственият проблемен в страната. През март той остана пълен под 50%, но за месец е успял да излезе от черния списък и вече наличният полезен обем е 54 на сто. По тази причини заявките за питейно-битово водоснабдяване и за напояване са удовлетворени, като на Шумен и Велики Преслав се дават 2,42 млн. кубика, а на Търговище - 0,75.

ВиК-Търговище, е поискала още 0,02 млн. куб. метра и от язовир “Ястребино”. Те се използват за водоснабдяване на Антоново. Екоминистерството обаче е поискало да се извърши повторно пробонабиране от язовира, за да провери качеството на водата. След резултатите от проверката ще се определи минимален обем, до който водите ще са годни за пиене.

Иначе “Ястребино” остава с ниско ниво на запълване - 37%. Съгласно решение на министерството обаче по-голяма част от водата вече ще се използва за напояване.

Този път и Бургас и Варна могат да се радват на достатъчно вода, тъй като обемът на "Камчия" вече е почти изцяло запълнен - към края на март е 91,4%, докато месец по-рано беше 82,8%. През април Варна е получила 3,2 млн. кубика за пиене, а Бургас - 4,3, колкото са били поискани.

Наличният полезен обем в яз. "Ясна поляна", който също дава вода за Южното Черноморие, също се е увеличил доста - с почти 10% за месец и достига 85 на сто от общия. Така през април регионът получава още 1,1 млн. кубика.

Нивото на язовир "Студена" почти не се е променило за последния месец и остава около 80% от общия обем. Министерството е удовлетворило заявката на ВиК Перник за 1,7 млн. кубика, както и на “Топлофикация Перник” от 0,08 млн. За "Стомана индъстри" са отделени 0,12 млн. кубика.

Освен за пиене в пълен размер са удовлетворени заявките и за производство на ток.

Изключение прави единствено яз. "Ал. Стамболийски". Разрешените за "Искър" водни обеми за електропроизводство дори надвишават заявените два пъти - от 25 на 50 млн. кубика, предвид значителните снежни запаси и очакван приток.

От началото на 2021 г. до 4 април заради валежите, които напълниха язовирите, електроенергията от вода отбеляза бум. 1,69 млн. мегаватчаса ток са произвели вецовете от 1 януари до 4 април, при 694 346 мегаватчаса през същия период на 2020 г. Това е с почти 145% повече, показва справка на Електроенергийния системен оператор за енергийния баланс на държавата.

Общо произведената електроенергия се е увеличила с 4,66 на сто, а при потреблението има намаление с 0,12%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Това е много лоша новина, защото ако няма вода ще се наложи да подменят някой и друг тръбопровод , а при пълни язовири никой няма да се сети да протестира и 80-90% от ПИТЕЙНАТА вода ще продължава да се губи.
11
1
 
3
 
! Отговори
Боце преди 3 години
Добре че бях аз да ви напълня язовирите, иначе какво щяхте да правите, бая се напъвахме с Фидоската докато ги напълниме.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божия милост е да има толкова вода след онези дъждове!
9
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ЯВНО МИНИСТЪРА СИ Е СВЪРШИЛ ДОБРЕ РАБОТАТА.
8
0
 
11
 
! Отговори
Жица преди 3 години
Отговорете си, какви далавери вървят в енергетиката, за какви пари, и кой може да ги спре! А, вие си стройте ядрени централи за десетки милиарди.
7
1
 
16
 
! Отговори
Драгичевски пич преди 3 години
Край на потните пернишки каки.Сега ще миришат на къпано да ги оближеш сладураните.
6
0
 
5
 
! Отговори
Потоп-суша-потоп преди 3 години
Ясно, значи тая година ще сме пак на наводнения, да ги редуваме за разнообразие...
5
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Освен за пиене в пълен размер са удовлетворени заявките и за производство на ток.Ето заради това НИКОГА НЯМА ДА ИМАТЕ ВОДА!!!!!
4
0
 
19
 
! Отговори
Един. преди 3 години
Ся земете , па ги източете всичките. Като в Перник. Понеже сте много умни...
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако в края на лятото измислите недостиг ще има бой с пръчки по индийски
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ооо... Тадаръков от ДПС като пусне ВЕЦ на яз.Цонево ще остави Южното Черноморие пак без вода.
1
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко падна и природата се възстанови от грабежите.