Багер върху дюните: Разораване или разчистване на Смокиня?

От екоинспекцията в Бургас съобщиха, че не са открити нарушения
12 апр 2021 17:30, Анисия Иванова
19

Пореден скандал с унищожени дюни по Черноморието. Жители на Созопол алармираха: разорава се ивицата на плаж "Смокиня". Концесионерът твърди, че се разчистват стари заведения. А от екоинспекцията – че наемателят на плажа го подготвя за сезона. Започва проверка.

Още вчера наш екип установи, че багер разорава плажната ивица, а върху дюните има забити колчета.

"Така или иначе сме свидетели как генерално процесът не се решава. Нито дюните бяха картирани както трябва, нито бяха включени в тази специализирана карта всичките тези дюни, нито държавата направи всички други стъпки, свързани с одържавяване", каза Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие”

"Разрушаване на дюни на плаж "Смокиня” категорично няма. Всъщност тези колчета не са забити върху дюни, а обозначават откъде започват дюните. Това  е най-съществено. Тези колчета обозначават, че два метра и петдесет след колчето - посока пътя, започва дюната", обясни концесионерът на плаж "Смокиня” Иван Алексиев.

По думите му багерът разчиствал старите заведение на плажа, които са били разрушени от бурното море. Наложило се също да се отстранят тръби и шахти от стара канализация.

"На самата дюна горе е имало тоалетна, тя също не е била в нарушение на самата скица, нищо не е било в нарушение, така че сега това място като се изравни, то се оказа широко и голямо, и хората си мислят, че ние крадем пясък. Трактористът ни е инструктиран, че няма право до дюните да допира", допълни Алексиев.

От екоинспекцията в Бургас съобщиха, че на този етап не са открити нарушения на плаж "Смокиня“, но ще извършат повторна проверка за целостта на дюните.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дава по бТВ ,човека изглежда че е нашата хора ,каза че всичко е наред ,а никой не го проверява )нищо ново на хоризонта !
13
0
 
3
 
! Отговори
вай вай вайййй преди 3 години
Ам'чи туй на фотото, ней багер уа!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наглите българи искат помощи за туризма защото много бил засегнат а имат пари да строят грозни български недоразумения, велики бизнесмени няма що нагли чалгясали недоразумения
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, къде са зелените талибани от Демократична България?А, забравих, станали са депутати!
10
0
 
12
 
! Отговори
Аййй преди 3 години
Не видяхте ли, че собственика който копае е софиянец, а те са най големите артисти на света. Ако го слушате по дълго, ще изкара, че копае за нефт, за да ви е по евтин бензина. Родени артисти.
9
3
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
КопАйте копАйте, та белкем намерите някоя пирамида, че да станем историческа дестинация.Ама с разорани и бетонирани дюни изгонихте и чужденци и българи в турция и гърция.А цените ви са повече от лазурния бряг на Ница и Монако.Изтезавате служителите си, дерете пет кожи на клиентите и после ревете,че нямало работа.Слънчев бряг е проектиран от немски архитекти за 35К легла - вие го надухте над 200К. Еми браво - стойте си празни!!!
8
0
 
8
 
! Отговори
Бай Г... преди 3 години
Слави ще оправи нещата споко ХАХАХХАХАХА
7
4
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Това на снимката е булдозер върху пясък багер върху дюни не видях
6
1
 
4
 
! Отговори
концесомилионер преди 3 години
Ох цяла нощ го местя - колчето.
5
1
 
10
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Все пак трябва да се построят нужните хотели върху плажната ивица за бъдещо европейско първенство по балконинг със скачане директно в морето.
4
3
 
8
 
! Отговори
Последния софиянец преди 3 години
Почна се ! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!
3
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Разорете и дъното на морето,засадете го с коноп,та да мирясате.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липса на цаца и чалга има на тези дюни. Трябва да се премахнат незабавно. Най лошото е че са безплатни. Ужас
1
1
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Пазят от ерозия на плажовата ивица.