Покрай коронакризата, с колко ще се увеличи заплатата догодина?

Безработицата се очаква да достигне 7.4%
18 апр 2021 12:30, Петя Славова
82
Покрай коронакризата, с колко ще се увеличи заплатата догодина?
Снимка: БГНЕС

Заради икономическите сътресения от COVID-19 кризата безработицата в България през 2021 година се очаква да достигне 7,4%, прогнозира Euler Hermes в регулярния доклад за развитието на страната ни. Това ниво е едно от най-високите в региона на Централна и Източна Европа, показва сравнителен анализ на експертите, предава "Монитор".

През 2022 година с очакваното поетапно възстановяване на бизнеса безработицата ще може да се редуцира до 6,2%. Тази ситуация на пазара на труда ще се отрази и в значително забавяне на ръста на заплатите у нас, като след убедителното увеличение през предходните две години съответно с 11,5% и 7%, за 2021 година се очаква осезаемо успокояване на тенденцията до 3% ръст, а за 2022 година – 5%.

Още по темата

Проучването, цитирано от Pariteni.bg показва още, че ситуацията на пазара на труда в Еврозоната, където много българи намират реализация през последните години, също не е оптимистична, като нивата на безработица в редица големи държави като Франция, Италия и Испания са над тези в Централна и Източна Европа. Очакването на анализаторите е трайно незаетите през 2021 година да достигнат 6,6 млн. души, което е с 38% повече в сравнение с времената преди COVID-19 кризата. Завръщането към предишните нива на заетост генерално е поставено под въпрос.

От една страна то е обвързано с възстановяването на икономиките, като според експертите това е възможно да се случи в Германия през втората половина на 2022 година, а в повечето други държави чак през 2023 година.  

Междувременно обаче новата COVID-19 ситуация променя и правилата на пазара на труда, като с форсирането на дигитализацията и автоматизацията в Европа производителността на труда вече надскача значително нивата отпреди кризата. Това подобно на познатия от САЩ модел поставя под съмнение връщането на работа на много хора, особено на позиции, които не изискват специфични умения.

Според анализаторите процесите на пазара на труда ще бъдат фактор и за ограничаване на инфлацията в България, като прогнозата им е за 1,1% и 2,1% през 2021 и 2022 година. Очаква се и забавяне на ръста на индивидуалното потребление, което през 2018 и 2019 година беше основният двигател за растеж на българската икономиката.  

Заради COVID-19 кризата през 2020 година обаче се наблюдава “замръзване”, а за тази и следващата година ръстът ще се движи около 3%. Експертите обръщат внимание и на лимитираната кредитна активност у нас, която почти не е нараснала през 2020 година въпреки ниските лихви. Актуализираната прогноза на застрахователя за развитието на българската икономика през 2021 и 2022 година е за ръст на БВП съответно с 3,5% и 3,8% след свиването с близо 5% през кризисната 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е 5 милиарда за една година за някакъв бизнес ,са много пачки ,да видим ,президента и слави на кой че дават пачки
50
1
 
0
 
! Отговори
И финландец да питаш преди 3 години
И той ще се оплаче ,че заплатата му е малка.Въпреки,че там си нямат Румен Гечев и БСП.
49
1
 
7
 
! Отговори
Джу преди 3 години
Демек - с как ще почне да галопира инфлацията ли е въпроса?Или с колко ще нараснат пенсиите, че 3/4 от писачите тук разчитат на бабите си на пенсиите.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се увеличи чушки - миналата година се увеличи само на държавните служители с цената на бюджетен дефицит, което е едно изкуствено увеличение - следва плащането на дълговете на администрацията от все палкото работещо население така че единсвено данъците може да се увеличат...
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bylgarskata трябва да се вдигне на 1000 лева
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много повече е безработицата, то всъщност всички изчезват да работят извън ***, когато останат без работа
45
0
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
В сравнение с работещите сервитьори тук е взимал повече, нормално все пак в Германия стандарта им е по- висок.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
познат който работи в Германия в заведение за хранене въпреки,че доста време бяха затворени той получаваше повече от хорта,който тук не са спирали да работят за уж "нормалните" заплати
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53Средно африкански може би имаше впредвид? За заплатите
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не изгоним агентите на МВФ и Световната банка, никога няма да сме свободни и нормална държава. Ще бъдем колония за ресурси и, евтина работна ръка и пазар на химическите им ***, произвеждани на запад.
41
17
 
5
 
! Отговори
! преди 3 години
Цените започнаха да растат в момента когато г-н Борисов подаде оставка. Преди това 12 години никой не се оплакваше от високи цени а заплатите си бяха средно европейски.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със 5 лева, но банковите такси ще се вдигнат с 15.
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тук глллупаците така и не разбраха, че фалитът на България беше предизвиканот световните банкериа не от Виденов и ГечевКиро Брейка правилно им го казваЩом гласуваха за Тошко Африкански какво да коментираме нивото на по-долу коментиращите
38
0
 
14
 
! Отговори
гост преди 3 години
има безработица,която се увеличава работа има,но заплатите който дават не са достачини за нормален живот, основни хранителни продукти поскъпват ежедневно ,като отида в магазина не ме питат колко мога да платя дали вземам нормална заплата,а искат пари все повече и повече
37
0
 
13
 
! Отговори
гост преди 3 години
със това увеличаване на цените и сътветно разходите заплатите изостават в пъти живота стана скъп,като на запад дори в някой отношения по-скъп,а заплатите са направо смешни
36
0
 
8
 
! Отговори
От Мадрид преди 3 години
Абе хора, като пишете тези статии проверявате ли например колко е безработицата в Испания, Португалия Франция....Ами тя е над 17% Смятайте....
35
3
 
12
 
! Отговори
САМО ГЕРБ !!! преди 3 години
Питайте великия сценарист на скечове и водевили Тошко Йорданов и протежетата на Костов, които продадоха БГА Балкан за 1 лв. на Гад Зееви. От сега да си знаете ,че отговора е 0 (НУЛА) ЛЕВА!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтавриДали са в банка или в кеш ги имаш - 1 лев като стане 1000 - все тая. Да се харчат трябва, смисъл да се инвестират в нещо. Ако сега имаш 100 000 лв. Купи нещо като имот. Там инфлация няма. Имота ще си остане имот. И дали сега ще го купиш за 100 000 или после ще струва 1 000 000 е все тая. В кеш ако ги имаш - днес хляба е 2 лева, утре ще е 2000. Цените си седят, парите, като разплащателно средство се обезценяват.
33
2
 
16
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ ГЕЧЕВ преди 3 години
ТОЯ ВИДЕН СПЕЦИАЛИСТ ПО ФАЛИТИ ЩЕ ВИ РАЗПЛАЧЕ МАЙКАТА, ПАРДОН ИКОНОМИКАТА...
32
1
 
15
 
! Отговори
СЛЕД ГЕЧЕВ ФАЛИТ преди 3 години
БЛАГОДАРЯ ТИ ПАРТЙО ЛЮБИМА ЧЕ ЗА ФАЛИТИ СТЕГНАЛА СИ СЕ ПАК....