28 плажа във Варненско нямат стопани, излизат скъпо

Сред тях са Камчия, Шкорпиловци и традиционно Карадере
21 апр 2021 11:08,
24
28 плажа във Варненско нямат стопани, излизат скъпо
Снимка: БГНЕС

Дни преди началото на летния туристически сезон плажове във Варненска област може да останат без концесионер. През миналата година 24 плажа са останали без стопани.

През 2021 година 28 са плажовете без стопани, заяви пред БНТ областният управител на Варна Стоян Пасев.

"По подобие на миналата година, отново Камчия, част от Шкорпиловци и традиционно Карадере, където липсата на инфраструктура може би е основният елемент, заради който няма наемател или концесионер плажът. Добрата новина е, че Камчия, която е разделена на пет отрязъка, за трите от тях има в момента открита процедура за отдаване на плажа под наем, дано да се намери стопанин", каза още Пасев.

Според него обаче, концесионер или наемател на тези плажове няма да се намери, защото излиза прекалено скъпо.

"Говори се от години, че ще се промени наредбата и няма да е на квадратен метър пясък, може би трябва да се направи райониране, не може да сравняваме Албена и Златни пясъци с курорт като Камчия, където няма и хотели, няма инфраструктура. Така че трябва да е по-ниска таксата на Камчия", категоричен беше областният управител.

През годините доста се е намалявала таксата, но въпреки всичко все още няма наемател на този плаж.

Добрата новина е, че Фичоза и Черноморец са си намерили наематели, а те са много посещавани не само от варненци, но и от цялата област.

При вчерашното си посещение във Варна министърът на туризма в оставка Марияна Николова заяви, че в Народното събрание е внесено предложение да се промени законът за Черноморското крайбрежие и така ще се даде възможност на концесионерите, които намалят цените на чадъри и шезлонги, да плащат по-малка концесионна такса.

"Тази мярка ще работи, ако разбира се, бъде изпълнена. Защото и миналата година имаше такова обещание, ние платихме още февруари месец 2020 година наемите си, впоследствие намалихме със 70-80% цените на чадъри и шезлонги и останалите неща, които са съпътстващи, но въпреки това вече повече от година парите ни не са възстановени. Така че едно е, когато нещо е обещано, друго е, когато е реализирано на практика", коментира концесионерът Дирон Ръсовски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
посещавани са защото нямаше наемател.
14
0
 
0
 
! Отговори
от Варна до Варна мо преди 2 години
Така е, но както виждаш не те разбират, както и мен явно. Имам познати, които повече от 15г не са идвали насам и като четат си мислят, че има плътна стена от хотели по целия бряг и всички са кожодери, мутри и кръчмари. За мен е по-добре българите да ходят по чужбина, но всяка година едно и също. Уж никой няма да стъпи, а плажа в буркани, пластмаси, опаковки. Чужденците пазят по-чисто, защото мислят че някой следи за чистотата
13
4
 
1
 
! Отговори
Варна морето преди 2 години
Лятото на Албена чадъра беше по 1лв, всички бяха под чадърие. Аз лично отидох на свобдна зона, за да ми е широко, иксах да съм точно до прибоя, където играят децата. Пасъка супер чист и фин. Не ми обаснявайте, че няма смисъл да има консесионер на плажа. Държавата не е добър стопанин, а ние като общество сме мърлячи (справка всяка отибвка по пътищата). Харесва ми да ходя на Камчия, и че няма чадъри навсякъде. Но и там има свинщина, започвайки с паркирането и минавайки поркай къмпингуващите.
12
1
 
8
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
В Гърция как я карат без стопани .....
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква чудесна новина !!!!Сигурен съм ,че ще са пълни ,това лято !!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано ,никога да няма стопани !!!Това е Държавна собственост !!!И ,тя ,трябва да се грижи за тях !!
9
2
 
5
 
! Отговори
от Варна преди 2 години
Родителите ми бяха склонни да платят чадъри и др. подобни навремето, но ние никога, ама никога не сме давали пари за плаж. Веднъж бяхме на гости на приятели в Ахтопол и там ни изнудиха, защото компанията беше в платената зона, така че не се брои. Не разбирам, защо не питате някой познат/приятел..от морето, къде и как се ходи. Примерно за да отидеш на Златните, трябва да си наясно че там 10-20лв са нищо, но на Камчия си патрон, защото там няма кой да ти ги вземе, освен ония с царевицата.
8
0
 
31
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Крайно време е държавата да си влезе в правомощията и да си стопанисва сама собствените плажове.Никой ли не разбра,че от концесионери няма никаква полза?!Само проблеми всяко лято и все са недоволни мутрите.Изгониха много летуващи от България и после се чудят защо хората вече предпочитат чужбина.Никой никого не кара насила да взема плаж на концесия.Като не им харесва,айде джапанките и кой откъде е.Чадъри.шезлонги,платени паркинги и бариери.Аман от простотии.Ще ме чакат на бетономорието друг път.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мисля Рила планина да взема на концесия, който преминава под дърво през Рила планина и ползва сянката на дърветата ще киха по 20 лв ако иска и шезлонг още 20.
6
0
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
А защо трябва да има стопани?Стопаните сме всички ние които си плащаме данъците на тая държава и плажовете са нейна собственост и тя отговаря!С данъците си плащаме да си ходим свободно и без ограничения по плажовете които са наша собственост!Тия дето забиват чадъри и искат да им плащаме не са стопани а кожодери тарикати правещи лесни пари!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взимам 5 и ги пускам безплатно ,мутрите ще го духхаттттт тази година ще царуваме бедните .мутри вън от морето .
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата да стопанисва всички плажове, а не да ги дава на разни мутри ако не могат да ги стопанисват да подават оставки всички.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече нема балъци да плащат по 50 кинта на чадър .
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано не се намери за Камчия.Перфектно си е без концесионер.
1
2
 
18
 
! Отговори
Фичоза преди 2 години
Те и водопадите нямат стопани, пуснете ги и тях на концесия. И конкурс за директори обявете.