От КТ "Подкрепа": Пенсиите да се осъвременяват всяка година!

Това трябва да е норма, категоричен е Димитър Манолов
22 апр 2021 17:05, Петя Славова
21
От КТ "Подкрепа": Пенсиите да се осъвременяват всяка година!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсионерите в България получават най-малко пари в ЕС. В условия на пандемия средствата им са още по-недостатъчни.

В Ловешка област една трета от пенсионерите получават минимална пенсия. Близо 7 300 пенсионери ще получат еднократната добавка за хранителни продукти от 120 лв. Това поражда недоволство сред получаващите пенсии до 300.01 лева, където е поставена границата за получаване на помощта.

Още по темата
"Където и да я сложим тази граница, ще има една стотинка надолу, една стотинка нагоре", коментира пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ.

В пенсионната система не трябва да се подхожда по този начин, но политиците се изкушават, посочи той.

"Има един-единствен верен подход – пенсиите всяка година да бъдат осъвременявани, което ще рече да бъдат преизчислявани с ръста на осигурителния доход. Абсолютно всички пенсии, не да се прави на 20 години един път. Това осъвременяване, което не се случва, е най-голямото изкривяване на осигурителната система", коментира пред БНР Манолов.

Осъвременяването на всички пенсии трябва да се направи веднъж завинаги и да стане норма, категоричен е синдикалистът.

Не искам да съм на мястото на политиците, които ще премахнат тези 50 лева, подчерта Димитър Манолов относно добавката към пенсиите, която бе приложена като антикризисна мярка. Според него чисто психологически два месеца са достатъчни „да свикне човек с този доход“, а след това изваждането на тези пари ще бъде възприето като намаляване на доходи, а не като спиране на мярката.

"Това е малко като слон в стъкларски магазин.Всичко в държавата може да се срути за 5 минути.", предупреди Манолов.

"В рамките на тези дебати не се излъчва правителство и се назначава служебно, което работи с този бюджет. Който бюджет се оказва невъзможен и това правителство, служебно, в момента, в който си изпълни мандата, трябва да отиде в затвора. Защото за да се закрепи държавата, то трябва грубо да наруши законите. Те там се плюят едни други, ругаят се едни други, обиждат се едни други, играят си някакви политически игрички, обаче нещата не са добри. Най-доброто нещо е да се прегледа бюджетът и да се прецени дали той трябва да се актуализира. Но това не може да стане, когато парламентът не работи, а той няма да работи, ако няма правителство. Както се вижда, всички са полудели, обаче държавата се движи на кофти обороти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Парламента вече успяха ли да си гласуват заплатите и субсидиите! Е, няма да има за увеличение на пенсии и заплати! Използваха ни отново! Кавгите им са само за пред народа, а се обединяват в тяхна си полза!
15
3
 
8
 
! Отговори
Мръс. Ник преди 2 години
За хауса в държавата, който предстои със служебното правителство трябва да благодарим на фигуранта. От 4 години говори че в държавата е хаус, правителството не работи и други простотии. Бедна му е фантазията какво предстои, ако той направи кабинет. А той няма друг избор. Продъни ни ушите за служебен кабинет, голям мерак. На Челгаря и на резилдента трябва да кажем: Внимавай какво си пожелаваш!
14
5
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Това, което си написал не е вярно!Всяка година на 1 юли пенсиите се актуализират съгласнот. нареченото швейцарско правило! /вече 10 години/!
13
2
 
5
 
! Отговори
1300 преди 2 години
Мика,Мика да ги осъвремини!Rabitова бе !
12
1
 
7
 
! Отговори
Щастлив пенсионер преди 2 години
Моля всяка година осъвременявайте пенсиите с по 50 лв. Бойчето как ни дава по 50 лв?
11
7
 
6
 
! Отговори
няма угодия преди 2 години
Сбъдна се мечтата на Руменчо да промени модела и да излъчи служебно правителство.Сега на някои пак не се харесва.
10
1
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
Така е бате, ама нема кой да произвежда. Ти как го виждаш Бойко да сади пипер? Команчите кога ще произведат нещо друго, освен разходи за бюджета и проблеми? А като нямаш производство, няма пазар и пари. Напълно съм съгласен с теб, но трябва и производство.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не се осъвременяват заедно със заплатите? Какво е по-различно?
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А заплатите? И то частния сектор в провинцията? А при криза и безработица пенсиите ще се спират лв, като няма пари от данъци и осигуровки? Щото това не са индивидуални натрупани пари както са в нормалните държави. Тук каквото се събере от данъци, това се раздава.
7
2
 
16
 
! Отговори
КОФТИ преди 2 години
Тия мивоци от ПОДКРЕПА и КНСБ , къде се криха 30 г. , и КОЙ ИМ ДАВАШЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАПЛАТИ ПРЕЗ ТЕЗИ 30Г. , ЗА ДА СИ ЗАТВАРЯТ УСТЕНЦАТА ?
6
4
 
14
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Пенсиите ще се осъвременяват 2-3 години , след повишението на цените , народа постоянно О-Б-Е-Д-Н-Я-В-А , госпожи и господаРИ !Не е нормално , разходите на едно семейство да са по-големи от ПРИХОДИТЕ ...Не се издържа , аман от ПОДАЯНИТА НА ПРЕМИЕРА , дава ти 50 лева , а ти взема 100 , заради цкока на всичките цени !
5
1
 
17
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
ПОДКРЕПА и Ка Ни Съ Ибе , си получават и ЗАПЛАТКИ от КАБИНЕТА , затова им угаждат постоянно 30 г. , вече .Та питам , КЪДЕ БЯХА 30Г. ?
4
1
 
20
 
! Отговори
АЛОООО! преди 2 години
Какви 50 , какви 120 лева ???Минималните пенсии трябва да са 500 евра , минималните заплати --1300 евра !?Как е в другите държави , нови членки в ЕС като нас :--500 евра , мин. пенсия , и 1200 евра мин. заплати !НЕ НИ БАЛАМОСВАЙТЕ , ОТ ИМЕТО НА КАБИНЕТА С ДРЕБИ СтИНКИ !ИМА ПАРИ , ПО-МАЛКО ЩЕ КРАДЕТЕ , ... И ВИЕ ОТ Ка Ни Съ иБети !МЕРСИ !
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Това е истината,да, бе! и сега партийните представители на олигархията и мафията ще ти направят пенсията два бона! мечтай си, защото като спрат някои добавки, ще ревнеш като бенгалски тигър и срещу тях!
2
3
 
12
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Така си е това с инфлацията и пенсиите. Все пак обаче, синдикатите би трябвало да защитават интересите на работещите. Две са възможните ми обяснения за мнението на КТ Подкрепа. Първото е, че в страната вече няма работници, а второто е, че те са вече пенсионери като Борисов и Ананиев ! Честито на политическите некадърни да съставят дори правителство лидери !
1
10
 
22
 
! Отговори
Това е истината, преди 2 години
инфлацията изяда пенсиите, вдигат минималните заплати и така убиват пенсионерите! Когато се пенсионирах вземах 1.5 минимални заплати, сега вземам 0.5 минимални заплати, това е пладнешки обир от мутрата, за десет години не е вдигал пенсията нито веднъж, тези 50 лв са парлама.