Местни от Криводол спряха сеч на борова гора

Общината секла дърветата, но спряла заради недоволството на хората
23 апр 2021 01:00, Петя Славова
17
Местни от Криводол спряха сеч на борова гора
Снимка: БГНЕС

Съмнения за незаконно изсичане на гора породи напрежение сред живущите в община Криводол. Местната власт отрича да има нередности.

Преди няколко дни в село Лесура започва изсичане на борова гора. Хората са притеснени, че става нещо незаконно и сечта ще бъде масова, предава bTV.

Олга Иванова сигнализира в социалната мрежа за това, че камионите товарят отсечените дървета. "Ако е законно, щяха да работят в хубаво време, а те изкарват гората, когато вали дъжд", разказва жената.

След публикуването на поста й се обадил зам.кметът, който й казал да го спре, а те щели да направят проверка и да спрат сечта.

Според друг местен жител - Борислав, на мястото е имало бригада от поне 15 човека, два трактора, които са изтегляли трупите.

Кметът на село Лесура Евгени Димитров разказва, че мястото е залесено преди 50 години. "Даже раздаваха по 200-300 квадратни метра на хората да засаждат дини и пъпеши да обработват мястото и така да няма бурени, които да пречат на дръвчетата да растат", припомня той.

"Сечта е поголовна, не е санитарна. Аз сигнализирах кмета на общината", допълва Евгени Димитров.
В момента тече проверка по случая, работниците са напуснали селището. Не се знае къде отива дървесината и коя фирма извършва сечта, посочи още кметът на селото.

Но, според  Валентин Кирилов, зам.-кмет на бощина Криводол, сечта е законна. "Има решение на общинския съвет. Това е прочистване на общински терени. Общината има много сгради, за които трябва да бъде осигурено гориво", обясни той.

Според думите му, става въпрос за място, което не е горски фонд, а пасище. "Имаме още такива сечища в общината. След като получихме информация, че жителите са недоволни, сечта беше спряна", увери още Кирилов.
Боровата гора ще остане, сечта не е просто спряна, а прекратена, обясниха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... Боровата гора ще остане, сечта не е просто спряна, а прекратена, обясниха от общината...Е каква е разликата на тези жонгльори на думи?Сеч на кметовете а може и цялата община - оставка, съд и затвор!
8
0
 
2
 
! Отговори
от северозапада преди 2 години
До ikar: Бук, колега, бук или бука, както му казват някои! Габъра е доста по-различен!! Тука, в тоя сайт, никога снимките не съвпадат с написаното!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работа по тъмно, работа в дъжда, работа срещу природата. Гарантирано от Герб
6
1
 
5
 
! Отговори
ikar преди 2 години
А защо на снимката отсечените дървета не са борове, а широколистни, приличат ми на габър или нещо подобно.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ѝ казват да си изтрие поста, за да направят проверка, ясно, че не е законно. Трябва да се докладват такива неща, но социалните мрежи предотвратяват анонимността и бандити като този зам. кмет се опитват да те тормозят после.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е допуснал 50годишна гора по документи да се води ливада. Всичко тръгва от там...
3
0
 
16
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Ами четейки фактите,видно поръчката за изсичането идва от въпросния зам.кмет на Криводол, минавайки през фирма на родата му. Кладически бг случай.
2
0
 
19
 
! Отговори
Същата сеч прави и преди 2 години
оня вмирисан мошеник Кобурга, дойде само да си напълни гушата. Като ученици ходихме на бригада да залесяваме Родопи, после тази дърта мумия изсече тези 50 годишни дървета и ги продаде за пари. Дърта прантия, повече да не стъпва в България!
1
1
 
26
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Така се прави - когато се обединят всички, няма нищо невъзможно !