НОЩ е разпуснат, ще се справим ли със здравната криза?

Политическата ситуация в страната също е нестабилна
5 май 2021 09:12, Петя Славова
63

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса бе разпуснат и все още не  е ясно дали ще бъде създаден нов такъв. Задълбочава ли се здравната криза на фона на нестабилната политическа ситуация в страната?
Още по темата

"След изборите наблюдаваме, че COVID-19 няма. Единствено председателят на здравната комисия има насока как да се контрира развитието на пандемията. Националната здравна стратегия, която все още не е приета от парламента, би следвало да бъде фокус на обсъждането от всички политически субекти", заяви здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

"Дали НОЩ беше разпуснат поради факта, че беше създаден от предходния кабинет, или поради това, че е изразходил своите функции, е въпрос на дебат. Той беше по-скоро консултативен орган към Министерството на здравеопазването, откъдето идваха заповедите какво трябва да се затваря и отваря. Плюсът от такъв щаб е информираността на населението. Което и правителство да дойде на власт, би следвало да сформира подобен щаб от експерти, които да предлагат решения на министъра на здравеопазването", каза още той в студиото на "България сутрин".

Според здравния икономист, разпускането на Щаба няма да повлияе на здравната ситуация в страната, а по думите му има по-важни неща, които касаят COVID-19. Едното е как върви процесът с ваксинацията.

"Единственото правилно решение е "зелените коридори" да останат отворени. По никакъв друг начин не се създаде усещането в българина, че ваксинационната кампания е нещо полезно и самата ваксина няма да им създаде проблеми. Премиерът в оставка дамгоса прекрасно една от ваксините и сега наблюдаваме наплив към другите. Британската ваксина - бройките са големи, но стоят неизползвани", подчерта Шарков пред водещата Мария Константинова.

Той е на мнение, че президентът и премиерът по никакъв начин не са стимулирали хората да се ваксинират и са показали страх, като не са си поставили публично ваксина. Реваксинираните лица в страната са около 3,2% от общото население и продължаваме да сме на последно място по хора с поставена втора ваксина, изтъкна Шарков.

Повечето болници трябва да останат търговски дружества, но политиците трябва да имат смелостта да оптимизират болничната помощ, убеден е здравният икономист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето се стопли , аз от доста време съм без нощница,
49
0
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Ген.Фантомас-в затвора!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство ще се справи.Тези хора трябва да имат идеи, сили и увереност, че могат да управляват държавата. Иначе, защо ще са там ?
47
0
 
7
 
! Отговори
Знанието е СИЛА преди 2 години
НОЩ очевадно работеха по схемата да повтарят това, което им бе "спуснато" от СЗО.Между другото, шефът на СЗО е голям приятел на Бил Гейтс.Между другото, Бил Гейтс е най-големият спонсор на СЗО.Между другото, през октомври 2019 г., на Event 201, докато си обсъждат световните проблеми, същите тези хора в присъствието на представители на Рокфелер, Модерна, Джон Хопкинс и т.н., решават да си поговорят за развитието на една евентуална пандемия...
46
0
 
4
 
! Отговори
@ преди 2 години
Как така "ще се справим ли със здравната криза?"Да не би нещо да зависи от НОЩ? Не!Да не би да наложиха спокойствие и увереност сред населението? НЕ! Всяваха паника, говориха за чували и т.н.Да не би тези държави, които имаха, и продължават да имат локдаун, да са по-добре?Не, напротив!А тези, които направиха масова ваксинация, оправиха ли се? Също НЕ!Ние като народ, който е лъган от управляващите безброй пъти, може да се окажем в най-добрата позиция, защото пак не сме им повярвали!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доло Мотафчйиски доло доло
44
0
 
10
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Огромна част от хората не желаят да се ваксинират. Коя публична личност се е ваксинирала ? Бойко и Корнелия не искат да се ваксинират под предлог, че го преболедували. Ама то беше преди една година. Самия Кунчев що не се ваксинира ? Мутафчийски защо не се ваксинира ? Кантарджиев защо не се ваксинира ? Я си задайте тези въпроси ! Кой от тези дето говорят и зоват за ваксинация се е ваксинирал ?
43
0
 
1
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
До Анонимен 49.За съжаление джипитата ваксинираха най-малко хора, а само те са изрядни. Все още нямат достъп до здравнире досиета и вадят сертификати през своя софтуер. Но ако двете дози са поставени във ваксинационен център, има страшни проблеми и не могат да извадят сертификат.
42
3
 
6
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Още ефин платен трубадур на ГЕРБ.Алоу, Бъргария има правителство, макар и в оставка.Все още няма назначено служебно.Стига сте прехвърляли топката.А зелените коридори са върха на ***,о,тия,тя, защото отчетността на ваксинацията отиде по дяволите.Омешаха всички приоритетни групи, а най-застрашените - възрастните хора останаха без ваксини.Утре ще ревнат туристите за сертификат, че лятото иде.Кашата е страшна, и отговорност за нея да си носят, тези, дето я предизвикаха.
41
6
 
3
 
! Отговори
коректив преди 2 години
Предлагам *** да нареди служебния кабинет,както е угодно на неговите хора !Ние ,ще чакаме здравото оси....р...не и тогава бочва големият бой!
40
0
 
14
 
! Отговори
! преди 2 години
До 42Какви територии има турция в България ве козоеб? Тези нямат какво да плюскат, скоро пак ще са в тотал локдаун, диктатора им се е надрискал. Искат ли пак да се разхождаме до Босфора и да ги смачкаме. Много ги превъзнасяте тези които се женят за овце и опитват да се забременяват без наличието на жени.
39
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма ковид защо сме в червената зона?Защо всички си отменят полетите и резервациите за България?
38
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какви глупости пишете ,но смъртните случаи от ковид са много.Сега ги пишат сърдечен арест.Дано топлото време ни спаси.
37
7
 
26
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
НОЩ е разпуснат от две седмици и може да се каже, че нещата вървят към по-добро - случаите на заразени и починали регресивно намаляват.Колкото по-малко хирурзи и натегачи в управлението на епидемията, толкова по-добре.
36
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия имаше интереси в България и възпираше Турция. Но това може да се прекрати. И тогава ЕС и НАТО ще гледат жалко както в Кипър когато Турция си върне териториите от България.
35
3
 
13
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Кампанията с Ваксините е хаотична - няма общ портал който да събира данни за ваксинираните хора . Всеки доктор боде за 10 лева на човек , и после няма как да докажете че сте ваксиниран - никъде няма данни .
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистите ги чака нов нюрнбергски процес.
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези винаги трябва да си носят карирани дрехи в една чанта. Не се знае кога ще трябва да ги облекат.
32
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ще са късметлии, ако стигнат до съд. Предвиждам, че ще получат улично правосъдие.
31
8
 
12
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
То пък файда от тях ! Не разбрахти ли уа ? Сичко е таш.к в таа дръжава.