С до 10% поскъпват организираните пътувания

Страната ни вече не е в топ дестинациите за германците
7 май 2021 22:45, Петя Славова
7
С до 10% поскъпват организираните пътувания
Снимка: БГНЕС

Организираните пътувания ще поскъпнат с от 5 до 10 на сто заради въведените противоепидемични мерки в местата за настаняване и заведенията1 предава "Монитор". Това съобщи Даниела Стоева - член на УС на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА). От бранша очакват цените на самолетните билети също да се задържат на значително по-високи в сравнение с тези преди пандемията.

По думите й засега груповите пътувания остават на същите цени като миналогодишните, тъй като много от туристите се възползват от ваканции, които са били предвидени за 2020 г. Тенденциите обаче сочат, че цените ще се покачат.

Още по темата

"Нормалното увеличение на годишна база варира от 3 до 5 на сто. Пазарът няма да успее да понесе увеличение от повече от 10%", подчерта тя. Припомняме, че в края на миналия месец здравният министър в оставка Костадин Ангелов отмени забраната за провеждането на груповите екскурзии в страната и чужбина. Ясни критерии, при които да се провеждат те, не бяха въведени. Туроператорите обаче планират да работят основно с шофьори и екскурзоводи, които са ваксинирани или разполагат с документ, че са преболедували COVID-19. Освен това в автобусите ще се носят маски и ще има осигурен дезинфектант.

Намаляване на капацитета на превозните средства не е обмисляно тъй като подобно не е въведено в сектора на авиацията или градския транспорт.

"Очакванията за 8.8 млн. туристи са нерелевантни, тъй като според статистиката през изминалата година у нас са пренощували около 3.5 млн. души, от които 2 – 2.5 млн. са български граждани", смята Стоева. Мнението й се потвърждава от масовото анулиране на чартърни полети на туроператори и авиокомпании до България.

Според нея спирането на полетите от Русия може да бъде приемано по-скоро като дипломатическо решение, а липсата на германци и британци поне до средата на месец юни се дължи на това, че двете страни все още не са обявили до кои държави ще могат да пътуват техните граждани. Отливът на интерес към България от страна на западноевропейските страни вече е явен. Данни на немската асоциация на туроператорите сочат, че страната ни е отпаднала от топ 5 на най-желаните дестинации за почивка на немските граждани. На челното място в класацията се нарежда южната ни съседка Гърция, следвана от Испания и Турция. Челната петорка се допълва от самата Германия и Египет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожелавам на цяла Европа и особено на развитите страни - турист да не видят!А на всички българи пожелавам да обиколят страна ни, да се качат на най-известните ни градове, да ходят по пещери и национални паркове, има какво да се види у нас.
6
0
 
11
 
! Отговори
От 5 преди 2 години
Сега се сетих - бих ползвал агенция единствено ако ми трябва чартърен полет до някоя дестинация, и то бих ги ползвал единствено и само за полета
5
0
 
17
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
И аз така. Винаги сами си организираме пътуванията. Настаняваме се в който си искаме хотел, разглеждаме това, което ни е интересно, не се влачим 100 човека в групичка (като ги гледам как групите едва едва се движат и полудявам). Храним се в заведенията, които ни харесват. Никога не съм го разбирал това с груповите пътувания...може би ако не знам нито един чужд език или съм пенсионер вършат работа..
4
1
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 години
Да благодарим на ЕЦБ и ФЕД!Няма инфлация ,а?
3
1
 
18
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Докато не спрат с тези глупави тестове и ваксини ще си ходя по планината.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако-Дако!Аз съм фен на индивидуалния туризъм!!!ААА!!!Никакви групи!Изпитвам ужас от съвеЦкия организиран туруризъм!
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
:) В момента и ножът, и сиренето са у нас. Да вдигат цените ако искат по-скоро да фалират...