Събраха 1 т боклуци при почистване на Стара река от Пещера до Батак

50 доброволци се включиха в най-мащабната акция
8 май 2021 17:42, Анисия Иванова
13

Един тон отпадъци бяха събрани при почистването на Стара река от Пещера до град Батак. В най-мащабната акция до момента се включиха над 50 доброволци. Разпределени в стотици чували отпадъците бяха транспортирани и депонирани на общинските сметища в Батак и Пещера.

След кратък инструктаж, въоръжени с найлонови чували, ботуши, ръкавици и дезинфектанти, осигурени от общината и едно от големите предприятия в града, доброволците поеха по течението на реката от Пещера до Батак. Навлязоха в най-стръмните и опасни дерета, където са изхвърлени множество автомобилни гуми, пластмасови бутилки, чували с дървени стърготини, строителни отпадъци, дори матраци.

"Пластмаса, опаковки от цигари, найлонови пликчета - не са разградими. Отпадъци, които би следвало да се постараем ние като граждани да не се отзовават сред природата, защото ние без природа сме нищо", заяви Ангелина Карамфилова.

Сериозно замърсени се оказаха и паркингите по пътя до Батак.

"Много туристи, много коли минават тук в района. За съжаление, знаете, хората отварят прозореца и изхвърлят навън", каза Ангел Желязков, изпълнителен директор на предприятие в Пещера.

"Няма нужда да бленуваме за Швейцария или за някъде другаде. Това може да се види в България, че реално може да стане. Чисти реки с много риба, със семейства, където почиват семейства, които почистват след себе си", категоричен бе организаторът на почистването Ангел Христов.

В акцията се включиха служители на местната община и работници от близките предприятия. Кметът на Пещера, който също се включи в акцията, съобщи, че глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци е 50 лева.

"На няколко места има камери и вече за година и половина може би около 10 акта има", каза Младенов пред Bulgaria ON AIR.

В почистването се включи и кучето Блу, което е осиновено от приют. "Той е добър помощник и обича чистата природа", сподели Ирена Йончева.

След почистването на коритото, в края на месеца реката ще бъде зарибена с пъстърва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Похвално :) След ден два ще се съберат даже повече ***. иначе са симпатяги :))
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аверите на порко подрисоф миналта седмица вкараха 7 хиляди тона боключки от доминиканската република и от албиона. събирайте че иде лавина.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това е добре, но да попитам коя институция се грижи за чистотата на крайпътните зони ? В Европа е чисто защото минават по график и кофите на паркинга не преливат.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без това сте там,на около 5-6 метра встрани от реката, може да насадите орехови дръвчета или плодни дръвчета през 7-8 метра, ще стане чудесно. Ореховите дървета са под закрила.
5
1
 
11
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Браво на хората....Радвам се, че въпреки опитите да затрием България, все повече млади хора чистят безвъзмездно, играят народни танци и имат съвест.Дълбок поклон пред доброволците, които чистят ромейските боклyци и засаждат дървета безплатно.България ще пребъде!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е похвално, сега и да зарибят,да развъдят и речни раци и да поставят табели за вредата от отпадъците, в реките е забранено да се използва дори сaпун ,а те хвърлят всякакви отпадъци.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само пъстърва,а мряната и речните раци са на изчезване,особено речни раци почти няма, а преди години реките бяха пълни с тях
2
2
 
10
 
! Отговори
СС преди 2 години
Българите не заслужаваме тази красива природа събрана в България !!!
1
1
 
14
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Започна да се появява обществено самосъзнание, това е добре !