Планината привлича все повече хора, но много въпроси са нерешени

Георги Икономов не допуска Каролев да е подценил условията
9
Планината привлича все повече хора, но много въпроси са нерешени
Снимка: БГНЕС, архив

Втори месец спасители не успяват да открият тялото на изчезналия сноубордист в района над ски зона "Картала" над Благоевград, а преди два дни в Пирин стана тежък инцидент с икономиста и запален планинар Владимир Каролев.

Това отново постави на дневен ред нерешените въпроси със здравната инфраструктура в планините, въздушната спешна помощ и дефицита на мобилни комуникации в алпийските зони.

Още по темата
Георги Икономов, бивш кмет на Банско и приятел на Владимир Каролев, с коготоо са правили много преходи и спускания, коментира пред БНР, че не допуска да е имало подценяване на опасността от Каролев, защото той е бил много опитен сноубордист и планинар.

"Този спорт, който ние наричаме пантене, е много трудоемък. Трябва да ходиш 3 или 4 часа и да изкачваш сериозни денивелации, да се спускаш и пак да катериш. Колкото е приятно, толкова е и натоварващо. Не винаги можеш да намериш компания за това. ... Тук седи въпросът как да се обезопаси зоната за пантенето, защото хората все повече ще излизат извън пистите, търсейки нови преживявания", обясни той.

Зимният сезон официално беше закрит преди месец и съоръженията в ски зоните не работят, но в планината все още има много сняг и хората продължават да карат ски и сноуборд в извънпистовите зони. Това повишава значително риска от инциденти.

По думите на Икономов трябва да се помисли за покритие на мобилните оператори в зоните, където сега то липсва.

Той подчерта, че държавата и БЧК трябва да се заемат сериозно с това, защото тенденцията е планината да привлича повече хора и да стават повече инциденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Извинявайте,но далеч преди 2 години
по-сериозни въпроси,касаещи милиони,а не прекалено самоуверените търсачина силни усещания не са решени.Ниски пенсии и заплати,недобра медицинскаи образователна системи,неуредена инфраструктура в населените места,лошаполитическа система ерозират обществото.Няма пари за нормален живот нахората,а вие се грижите за перфектното обслужване на привилегированиизбраници.Все едно в къщи да е мизерия,но таванът да е разкошен.Който искаекстремални усещания,а не просто разходка в планината,да си плаща.
5
0
 
2
 
! Отговори
Спасителни хелико-- преди 2 години
--птери трябва да има ! Спасителната служба трябва да е много бърза ,това е борба за живот независимо дали е бил рисков играч или се спасява човек пострадал при други обстоятелства . Не всеки път се спасяват търсачи на силни усещания .
4
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Авторката отново оправда името си, като ни развесели. Алпийски зони има в Германия, Франция, Австрия, Конфедерация Швейцария и Италия. В България няма такива зони, защото Алпите не стигат тъдява.И въобще, трябва ли да ми е грижа за баир будалите като другаря Каролев?
3
0
 
6
 
! Отговори
Ханс преди 2 години
Значи заради някакви трябва да се ангажира цялата държава да ги опазва от самите тях ? Верно ли ? Това е все едно до всеки луд да сложим по един психиатър персонално.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"хората все повече ще излизат извън пистите, търсейки нови преживявания".И намирайки ги
1
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Те все са такива най опитни планинари ,пък все такива ги търсите пързулнали се из деретата!Също като май опитните плувци дето най много се давят щото са самонадеяни и плуват до средата на морето!Ай стига..