В 21-и век: Над месец без вода в Свети Влас и Елените

Хората нямат питейна вода и за санитарни нужди
12 май 2021 21:00, Петя Славова
38
В 21-и век: Над месец без вода в Свети Влас и Елените
Снимка: БГНЕС

Вече повече от месец е спряно водоподаването в гр. Свети Влас и к.к. Елените. За това сигнализира Станислава Василева, която се намира в хотел, намиращ се между двата района.

"Нямаме питейна вода и няма абсолютно никаква яснота кога ще бъде възстановедно водоподаването.", пише тя и допълва, че това се случва в процеса на подготовка на сезона, където хората буквално няма къде да се изкъпят. "Случката е реална и действието се развива в 21 век в Европейска България", отбелязва Станислава Василева.
От ВиК Несебър свиват рамене и си прехвърлят топката, а ние ежедневно се лутаме и се чудим от къде да си изпросим малко вода, поне за тоалетните.До колкото разбирам става въпрос за някакви сериозни държавни дела, които докато не се изгладят ние ще сме потърпевши, въпреки, че не сме закъснявали и с ден, при плащането на питейната вода.", отбелязва още в писмото потърпевшата.

По думите й, в ситуация на световна пандемия е неморално  да се оставят хора без питейна вода.
Проблемът наистина е сериозен и остава неяснота докога ще продължи това положение, обяснява Васил Главчев пред Actualno.com след обширен разговор с Васил Главчев, юристконсулт на частното дружество ПСОВ "Елените", което стопанисва пречиствателната станция, обслужваща в момента както "Елените", така и на практика целия Свети Влас.

Причината, според изданието е, чисто финансов проблем на пречиствателната станция. "Основният приход на станцията идва от пречистването на води. Тя изпълнява дейност, която се описва с термина "обратни води" - пречиства отпадни води. Само че от няколко години насам не получава пари за това. А причината, според разказа на г-н Главчев е, че ПСОВ не може да фактурира работата си – защото ВиК Бургас не дава данни и отчет какво количество пречиства станцията. Това се случва въпреки многократните опити на предприятието да се изясни с ВиК – безуспешно.

ВиК Бургас още не са дали отговор на какво основание и от колко време е спрян отчетът за подаване на данни. Същевременно обаче, си вървят сметките за питейна вода и се трупат дългове. Според Главчев, става въпрос за милиони левове (между 3 и 4 милиона лева за периода от 2017 - 2020 година), които станцията не може да фактурира и съответно да има пари да плати собствените си разходи за вода (400 000 - 500 000 лева), както и други разходи.

 ПСОВ "Елените" ЕООД закупи пречиствателната станция от дружеството "Вики инвест" на Ветко Арабаджиев, който в момента има много сериозни проблеми със закона. А според разказаното от Васил Главчев, големият проблем идва от развитието на региона още преди 20 години. В началото на века почва ударно строителство с цел развитие на туризма и към пречиствателната станция се включват толкова много обекти – и то с подпис на служители на ВиК Бургас според г-н Главчев, а не с разрешение от самата ПСОВ при даване на одобрение на съответния обект да заработи, че тя не може да поема обема вода, който трябва да пречисти.

Оценката на Главчев е, че към днешна дата ПСОВ "Елените" трябва да пречиства вода, която е поне 2-2,5 пъти повече, отколкото е изчислено за акуратна работа на станцията. Заради това и пречистването не може да е качествено съгласно заложеното технологично.

Тук идва другият парадокс – от години ПСОВ бива проверявана и глобявана всеки месец за некачествено пречистена вода. Започна се от 3000 лева и съгласно закона, на всеки 6 месеца има удвояване на санкцията. Вече сме на граница около 50 000, дори 100 000 лева месечно, оплака се юрисконсултът.

За да може самата станция да работи както е по изисквания и по закон, тя трябва да има договор за извършване на дейност като ВиК оператор, за да получи след това разрешително за заустване от РИОСВ – на 175 метра навътре в Черно море. В момента такъв действащ договор няма, а така е от години, . По думите на Главчев  договорът относно извършването на дейност като ВиК оператор трябва да бъде сключен с Община Несебър, защото става въпрос за частна пречиствателна станция, но това продължава да не се случва, макар че има осъдително решение срещу общинските власти. И тук обаче има тънкост – съгласно разказа на юриста, заради дългото време, необходимо за издаване на присъдата, както и заради липсата на обратна връзка от общината преди и след съдебното решение, вече са натрупани дългове от ПСОВ "Елените" ЕООД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Код кафяво преди 2 години
Вода може и да няма, но *** БЕТОН в изобилие!Работа, работа, работа...
16
1
 
0
 
! Отговори
Милка преди 2 години
До Че койМразиш всичко около теб, мразиш и себе си и затова лъжеш и спамиш, че всичко е толкова зле. Ето линк - Бургас има по-високо качество на живот от ѝсолун например.https://numbeo/quality-of-life/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Greece&city1=Burgas&city2=Thessaloniki
15
0
 
1
 
! Отговори
Слънчарски преди 2 години
Значи попипах няколко приятели, търсих из групата на града... Пак никой тук не е чул, че сме били без вода. :) Та, БРАВО! Оценка "журнализъм" - 0. Само открих някаква статия в актуално, от преди 3 седмици, от която явно сте копирали, защото има почти същото "съдържание" (или по-точно разтегнати локуми са в тая тук). Ама в другата статия пише само за някои обекти около Елените. Виждам тук автор е "Петя Славова". Вземете й проверете и останалите статии за подобни лъжи или да ѝ спрете наркотиците.
14
0
 
2
 
! Отговори
Слънчарски преди 2 години
Сефте чувам такова нещо, че пречиствателната ни не работила. А живея от 30 години във Влас. Дори вчера минах покрай пречиствателната и си бръмчи нормално както винаги. Хаха. Дори и да има някаква истина в тая статия, Най-вероятно се е спукала някоя тръба из "колонията ни" - Вилната зона. Или в района срещу Хелена Ризорт и бившия санаториум. Там още и свестен път няма, нищо че се строят вили от 25 години.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да кажа - светът е в 21 век. България е поне 5-6 века назад. Затова няма вода.
12
0
 
2
 
! Отговори
Старшината преди 2 години
Във Влас има вода! Оня ден се върнах от там...
11
0
 
8
 
! Отговори
OhoBoho преди 2 години
НЯМА ГЕРБ - НЯМА И ВОДА Я !
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме уникални,вода газим жадни ходим.Че то по другите крайща на родината като има вода тя не е годна за пиене.И се налага хората да си купуват вода.Даже и в пустинята няма такова чудо като нашето.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Море имат, там се къпеш там пикаш и среш, къв и е проблема на тая. Всичко искат да им е наготово. Купили си 50 квадрата двустаен за 10-15 хил. евро и ми недоволстват. Яяяяяяяя. Квадрата в Св. Влас е по-малък от квадрата в Краводер и ми се оплакват. Яяяяяяяяяя.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Св Влас е в България само като едно географско място и толкова! Всеки се е заградил с частни пътища, бариери, СОТове, имаш право да караш по една обществено-достъпна улица. Дано да не стъпя повече там.
7
4
 
3
 
! Отговори
Че кой преди 2 години
каза че България е в 21-ви век инфраструктура 19-ти век болници на ниво от Първа световна война какъв 21-ви век ви гони бе абсолютни абсолютни неандерталци, картонени хотели и апартаменти- Ето крепостни селяни така се пълнят чекмеджета А вие стоите блейте гаргите Да ми ядете пачата
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ПРОМЯНАТА" на радеф е факт!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си хаха те не са, станали богати с даване а с вземане както казваше вуйчо пред най големите чорбаджий най големите дупки
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто нямам обяснение как не благоденстват при Боко или от вчера вече има друго правителство, което е отговорно?
3
0
 
3
 
! Отговори
До2 преди 2 години
Тях Селата не ги интересува те си гледат хотелчетата
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се оправят онез братя милионери Диневи , няма и тях да ги мислим сега
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радеф и учиндолското ви "управляват" ХАХАХАХАХААААААААААААААААААААААА