Нужен е агресивен подход за привличането на чуждестранни туристи

Следващата зима ще е изключително трудна, прогнозира Анелия Крушкова
18 май 2021 01:15, Анисия Иванова
35
Нужен е агресивен подход за привличането на чуждестранни туристи
Снимка: БГНЕС

Навсякъде по света туризмът е на колене. Затова основният приоритет на служебното министерство на туризма е да предаде посланието с помощта на съответните партньори в чужбина, администрации и дипломатически посолства, че България успя да неутрализира третата вълна на Covid-19. Това заяви Анелия Крушкова, бивш председател на Държавната агенция по туризъм, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Някой трябва да излезе и да каже ясно - ние в България преодоляхме тази криза, дори и да е моментно, сме способни да посрещнем чуждестранни туристи", категорична е тя.

Крушкова коментира, че в рамките на двумесечното си управление службният кабинет вероятно няма да може да засегне дългосрочни теми и проблеми в туристическия сектор, тъй като когато започва един сезон, той на практика е приключил.

"В този ред на мисли Министерството на туризма следва да предприеме конкретни облекчения за сектора, както и конректни мерки, с които бихме могли да покажем на нашите партньори, че всъщност искаме те да бъдат наши гости", каза още тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на бившия председател на Държавната агенция по туризъм в началото на всеки разговор трябва да бъде поставена вярна и точна информация за предстоящия сезон, като например колко хотела ще отворят това лято, какъв ангажимент ще поемат и какъв пакет ще предлагат.

"Договорите, които осигуряват големия брой туристи в България, се подписват обикновено зимата за лятото - може би сега е момента да помислим и за зимата", смята Крушкова.

Още по темата

"Нашето поведение трябва да бъде агресивно към всички тези, които потенциално биха могли да бъдат наши гости", коментира Анелия Крушкова, пояснявайки, че това са най-вече граждани на съседните ни държави.

"По-далечните пътувания в момента не са толкова реални. Масовите пазари, какъвто е руският, германският, британският, те досега трябваше да подпишат своите договори, което не се случи. Масовият брой туристи, които идват в България, не идват чрез индивидуални договори, а с чартъри".

Според Крушкова все още не може да се каже дали българският туризъм е загубил руския пазар, тъй като в днешно време отношенията са доминирани от политиката.

"Това е също една от задачите на сегашното правителство  - да направи съответните стъпки, с които да бъде стопен ледът между нашите страни. Не безплатни визи или други форми на облечение за руските туристи - единственото важно нещо е колко самолетни седалки ще разреши Русия за България", допълни тя.

В края на разговора бившият председател на Държавната агенция по туризъм прогнозира, че следващата зима ще бъде изключително трудна. "Ако може с 30% всяка година да увеличаваме броя на туристите, то това би било една успешна политика".

Целия разговор може да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
23
2
 
0
 
! Отговори
БСП МИЛИАРДЕРИТЕ преди 2 години
АРАБАДЖИЕВИ И БАНЕВИ.......ГОРКИТЕ ТЕ....ОСТАВАТ БЕЗ ПРИХОДИ
22
2
 
2
 
! Отговори
БСП МИЛИАРДЕРИТЕ преди 2 години
И ТАЯ ГОДИНА ЩЕ ОСТАНАТ НА СУХО С ОГРОМНИТЕ СИ ХОТЕЛИ ПО МОРЕТО....
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
20
2
 
3
 
! Отговори
Та те така са преди 2 години
свикнали, да са агресивни към туристите, а искат хората да ги съжалят!? Хак им е, нека да видят, че трябва да са слуги на почиващите и да ги обгрижват, а не да се държат като мутри и само да ги доят. Не ми пука за тези кожодери, да си гледат сега бетоните. И таксиметровите хленчат, че цял ден висяли и нито един клиент нямали. Така им се пада и на бакшишите!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами освен да почнете да биете хората, и да ги карате насила да спят в хотелите ви, друго май не остава :)
18
2
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Агресивната простотия срещу Русия? А сега ще ревът!
17
2
 
13
 
! Отговори
Пинко преди 2 години
Хайде сега фалирайте заслужено... първо бетонират и осират всичко и след това заслужен фалит... ама голямо реване му удариха...
16
2
 
11
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Под "агресивно" се има предвид да се харчат още повече пари на данъкоплатците
15
2
 
24
 
! Отговори
Терминал 2 преди 2 години
Теа народа не могат да задържат, тръгнали туристи да привличат
14
2
 
18
 
! Отговори
С авиотероризъм, преди 2 години
Отвличаме самолети и принудително кацане във Варна и Бургас. Тук карантина по хотелите и ето ти туризъм по план!? Кой ще дойде в ла йняното море и бетонираният бряг, чужденците не са св ине, а нашето море е само за го ***!
13
2
 
26
 
! Отговори
Най-малкото преди 2 години
което може да направите. Изгонете мутрите-концесионери от плажовете. Накарайте общините да организират поддръжането им и туристите сами ще дойдат. С досегашните тарикатски номера ще видите туристи на куково лято.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да се поизрови във booking и да види разликите в цените за 3 нощувки по 900-1600 лв ще има да чакат туристи
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тази година ще карам агресивно към Гърция поне два пъти.Тук бетона оставям на агресорите мутри и техните *** политиците.
10
5
 
25
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Агресивно вдигнете цените, защото ден, година храни. И двама туриста да се завъртят около заведенията ви, ощавете ги толкова яко, че да ви запомнят за цял живот :))) За разлика от целия свят, като има такава ситуация се свалят цените, за да привличат хората, само у нас ги вдигат тройно, за да избият от малкото заблудени балъци липсата на хора
9
3
 
19
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Нужен е ум, планиране, увереност и позитивно отношение към всеки гост на България.Всяко правителство излиза със смешни и неадекватни мерки да спасява туризма.Работа и компетентност се иска, туризма не е като да *** кюфтета в кафенето на парламента, псуваш и зъбиш в залата.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре българи туристи в България вместо туристи от чужбина и българи да им слугуват На Гърците им дадоха 300 млрд от Европа с които купуха Рафали на нас ни обещаха Ф16 за няколко милиарда
7
7
 
4
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
Кога най-сетне ше разберете, че соцААлизЪмА е едно недоносче, а туризЪмА една голЯЯЯЯЯма пръдня?
6
2
 
11
 
! Отговори
Не мога преди 2 години
....само 2 месеца преди изборите бях привикан като "експерт" да съветвам МТ..... любезно им казах, че имаха 4 години да решат, а се сетиха 2 месеца преди мандата. Амбициозни идеи и просто им казах, че не става така....но като видях кво се случва, драснах с 200....че даже и си платих за заключена кола и всички други простотии.....агресия! ....някой няма ли да научи тия ***, как се борави с думи! Стига толкова некадърност.