Общините събрали 9 пъти повече данъци за три месеца

Увеличение има и при неданъчните постъпления в бюджета
15
Общините събрали 9 пъти повече данъци за три месеца
Снимка: Dnes.bg, архив

Общините събраха над девет пъти повече данъци само за три месеца. В края на януари 2021 г. данъчните постъпления в бюджетите на общините са в размер на 59 млн. лв. или 5,1% от разчетите на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

В края на април сумата вече възлиза на 550,1 млн. лв. или 47,8 на сто от разчетите към закона за бюджета. Така показателят расте с 9,3 пъти за едно тримесечие, показа справка на „Монитор“ в данните за изпълнението на държавния бюджет на Министерство на финансите (МФ).

Значително увеличение се наблюдава и при неданъчните постъпления. През първия месец на годината те са в размер на 66,2 млн. лв., което е 4,5% от годишните разчети. През април неданъчните приходи и помощите вече достигат 613,9 млн. лв., което е 42,2% от годишните разчети. Този показател също е по-голям с почти 9,3 пъти. Причина за ръста му са повече приходи от общински такси, приходи и доходи от собственост, постъпления от продажба на нефинансови активи и глоби, санкции и наказателни лихви. Статистиките на финансовото министерство показват още, че общо постъпилите приходи, помощи и дарения по бюджетите на общините за януари 2021 г. са в размер на 125,2 млн. лв. или 4,8% от годишния разчет към ЗДБРБ за 2021 г. През април сумата е вече над милиард лева, като достига 1,164 млрд. лв. или почти 45 на сто от годишния разчет от Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Извършените разходи по общинските бюджети, включително и за сметка на предоставените целеви трансфери от други бюджети, са в размер на 444,4 млн. лв. (5,9% от разчетите) към януари тази година. Три месеца по-късно харчовете са вече над 2,5 млрд. лв. или по-точно 2,503 млрд. лв., което е 33,1% от разчетите за тази година.

Иначе от данните става ясно, че общият размер на приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) за януари 2021 г. е 2,454 млрд. лв., което представлява 9,1% изпълнение на разчетите по закона. През април сумата вече се качва, като достига 16,7 млрд. лв. (35,1% от годишните разчети). Разходите възлизат на 3,302 млрд. лв., което е 6,3% от годишните разчети. През април те са вече 16,540 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: данъцибюджетобщини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събраните данъци са си същите , само че общинарите са спрели "отчисленията" за "по-нагоре" ! Вече не знаят на кого да се "отчитат" , а дори и да знаят ,ги е страх да не се дискредитират !
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дамм .До няколко години очаквайте 3000 ли данък за панелка . герб ще дере яко докато не ги изстържем и от местната власт.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма ГЕРБ, има повече пари за държавата.
9
2
 
4
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Лекарства да си купят в Икономическото министерство с тези пари!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червените Мутри къде се слагат скоро власт няма да видят
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ управлява най добре от 09.09.44г.до сега БКП БСП нямат такива резултати и Такова строителство
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ предаде Работища Държавна Машина това е доказателството
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пир по време на чума. Крадливите кметове нямат наяждане.
4
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ остави държавата и икономиката в перфектно състояние имай предвид ниската база от която започна през 2009-2010г. За 10 години Българите забогатяха двойно а страната ни вече има модерна европейска инфраструктура която продължава да се изгражда и сега като започна от големите градове и сега и постепенно достига и до най отдалечените населени места в провинцията. Пътища магистрали, мостове, тунели...като тръгнеш на път все едно не си в България. Европейска модерна работа. Да ти е кеф.
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е да кажеш "Общините събрали 9 пъти повече данъци" вследствие на повишаването на данъците на бедстващия народ от рекетьорската крадлива ГЕРБава хунта и съвсем друго е да кажеш "Общините събрали 9 пъти повече данъци" вследствие на повишаването на качеството на обслужването на гражданите и креативните подходи и решения на чиновниците.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези Червените спечелиха Трето място на изборите сега защо си мислята Че управляват още упавлява ГЕРБ бе Червени Мутри
1
5
 
6
 
! Отговори
Негър скиор преди 2 години
Нарича се Контрол и уволнения на чиновници...............ЧАО