Кирил Петков: От 400 язовири, са ремонтирани само 10

Министерството няма контрол върху изразходваните средства, поясни той
Обновена: 15 юни 2021 09:13 | 15 юни 2021 09:12, Петя Славова
111
Кирил Петков: От 400 язовири, са ремонтирани само 10
Снимка: БГНЕС

631 млн. са вкарани за ремонта на 400 язовира. От 400 язовира завършени към днешнат дата са само 10. Това заяви икономическият служебен министър Кирил Петков. Той поясни какво е установил при посещението си на част от язовирите.

Още по темата

"Отидох до "Пазар дере" и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2,350 млн. лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма "Монтажи" ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт, каза Петков пред Нова тв.

"Сблъскваме се с една ситуация, където държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост", уточни Петков.

По думите му "Държавната консолидационна компания и "Автомагистрали" са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки".

Според него на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.

Служебният министър не обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

"Цените между различните язовири са много еднакви и много надпазарни. Шевът на "Монтажи" - Тихомир Димитров е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разбарем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят "Монтажи" и да кажат "Това е търговска тайна", коментира още Кирил Петков.

Той обясни, че целта му не е да показва кой какво е направил или не е. "Целта ми е от тук нататък нещата да заработят добре", категоричен бе министърът и коментира дали ще смени управителя на "Монтажи".
"В момента дори да искам да сменя Тихомир Димитров не мога да го направя. Всичко трябва да мине през конкурс", заяви Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-адекватния министър е този. Другите да се махат.
83
4
 
6
 
! Отговори
До 92 преди 2 години
ООО,ТИ капацитета си завършил в Долно Нанагорнище!Колко трябва да си невеж ,за да наричаш човек завършил в Харвард-шушляк?Това да не е като да завършиш школото в селото си!"БАРЕМ" си научил да караш каруцата!
82
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберастите как само мигаха на парцали ,когато даваха обяснения за празните язовири...особено антипатичен беше онзи бившия министър Борисов с този фалцет и на всичкото отгоре се държеше като своя ментор-тиквата...колкото и да се натяга може да не влезе в парламента,защото е на 4-то място,след една казанлъчанка-кукла на конци в старозагорския район...
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До корективПлащани са по 240 лева за кубик бетон, това е видно от документациите, каскет.
80
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, кога в Харвард изучи и хидрологията бе шушляк. Ако има нарушения, подай сигнал в пропукартурата. Барем това не научихте ли в Харвард? Докога пушилки и глупости. Премиера, потвърди, че чул от медиите, че го подслушвали. Може ли да сте толкова жалки?
79
7
 
7
 
! Отговори
Kиро язовиро преди 2 години
Язеко дойдох от Харвард за да оправя финансовото си състояние ...но тия от ГЕРБ много крали брее,нищо не са ми оставили...и сега се бъхтам нахалос с тия г'ьолчета от немай къде...Язък ми за дипломата...
78
0
 
2
 
! Отговори
Баба Гошка преди 2 години
До АнонименАма до там караш по магистралата бе, *** :-)
77
11
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Онемявам ....какво още трябва да разкрият, за да повярвате, че се е крало ЯКО и след тези разкрития още има заблудени и поддръжници на герб, ами безнадеждно е положението за оправяне!!!!
76
7
 
11
 
! Отговори
До Зам. министър преди 2 години
До Зам. министър А то и парите за ремонт на язовир "Студена "около зо мил. са добре подредени и усвоени .Лилето Попова също бе специалист по усвояването на средства и затова бе наградена.
75
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите са като скакалиц. Като минат от някъде само пустиня остава след тях.
74
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен всичко друго, са подбирани язовири, които са дълбоки максимум 2-3 метра, т.е. чисти гьолове, за никаква опасност за населението не може и да става дума. А големите язовири, чиито стени наистина са в лошо състояние не ги пипат, явно там е по трудно за ремонт ,а те са подбирали такива, при които краденето е по-лесно
73
10
 
7
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Какъв икономист,палаш по поръчка. С Мая бая парички ще си вземат от Черепов(не му ли свършиха крадените пари)!
72
8
 
9
 
! Отговори
До 80 преди 2 години
Спокойно ние просто няма да гласуваме за ГЕРБ. От там насетне има си прокуратура и съд- когато бъде реформирана правораздавателната система от следващия парламент нещата ще си дойдат по местата
71
22
 
16
 
! Отговори
Зам. министър преди 2 години
Цялата работа е, че нямате контрол върху тези 600 милиона лв за язовирите, те са разписани и са публични. Петков се е надявал да сложи рука на тях и да раздаде за себе си и свои хира, но удари на камък. Не стана да краде от ББР, не става и от язовири.Очевидно е, че Бойко Борисов много добре е подредил нещата и е защитил интереса на държавата от каква, които разнасят пликове до президенството.
70
4
 
26
 
! Отговори
здравейте преди 2 години
(надявам се не ме презирате, защото съм в чужбина и не мия чинии).. Силно се усеща какви роби сме! Замислете се.. Реки от пари са крадени години..от вашия джоб.. а раята чака 11-ти.. Хора, какво още искате да видите, да се уверите, да повярвате? Сега всички трябваше да сте на площадите! Сега! Не да чакате някакви избори! Трябваше да са изметени вече! Но вие се возите в метрото, някой ви вади парите от джоба (вашите пари!!), а вие го гледате и си пътувате нанякъде.. Накъде сте се запътили?
69
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За порееден път се вижда некадърността, тъпотата, нагластта, безочите на шайката мутри, която е окрала държавата до кокъл. Тия са били на власт само с цел крадене и нищо друго. После що има наводнения и суши. Къде е гнусния, лъжлив крастав поммяр, лойко прасето да се изпръцка по темата. Да умре дано тоя *** наред със семейството му до 9то колено. Гадна, долна, проста, селска мутра, смърт наред с лакеите му!
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Министъра вчера взе да обяснява, че е нарушение, че едно държавно дружество не е прехвърлило собствеността на друго държавно дружество, и че е преглеждал цените на бетон, транспорт и т.н. Не че не е важно, но това се прави от комисия и едва ли някой министър до сега го е правил и/или ще го направи. То това му е смисъла на комисията. Пак ще го отнасят дребните бушони.
67
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай ние да не се съберем пред президентсвото хиляди тогава и да махнем Чорапа?
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До макА защо не проверява аферата с Грипените или аферата разследвана от ОЛАФ за високопроходимите автомобили, например?
65
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пълно чекмеджеА Радев пълни пликове от корумпирани митничари.