Шест хиляди души чакат за българско гражданство

От май до месец тази година са издадени 1 070 удостоверения
15 юни 2021 11:08, Петя Славова
28
Шест хиляди души чакат за българско гражданство
Снимка: БГНЕС

Шест хиляди души чакат за получаване на българско гражданство. Процедурата по получаването на удостоверения с Указ на президента се забави, тъй като и преди имаше голям брой Укази, по които не са издадени необходимите удостоверения. Към края на май чакащите да получат такова Удостоверение, е около шест хиляди души, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Министерството на правосъдието.

На 28 май МП съобщи, че от 31 май 2021 г. Министерството на правосъдието ще осигурява свободен прием на граждани за получаване на удостоверения в изпълнение на указ за придобиване на българско гражданство с цел преодоляване на създалото се забавяне поради лошото администриране. Въведе се възможност, освен за запазилите дата и час чрез автоматизираната информационна система на дирекция "Българско гражданство" за конкретния ден, да бъдат обслужени и други граждани при дадени правила.

"Лошото администриране и натрупването на чакащи граждани е заради несъобразяване на свободните часове за електронно записване, и постъпващите Укази. Това е довело до голямото забавяне във времето. Например, към 26.05.2021 г. са запълнени всички часове за записване за обслужване до м. март 2022 г.", допълниха от Министерството на правосъдието.

За периода от 31.05.2021 г. до 08.06.2021 г. от дирекция "Българско гражданство" са издадени общо 1 070 удостоверения за гражданство.

От Министерството увериха, че работят за увеличаване на броя на часовете за обслужване, които могат да бъдат резервирани по електронен път. И обещават, че с новите мерки огромното чакане ще бъде преодоляно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
колко години ви трябват за да разберете че трябва да спрете да издавате бълг документиколко документа сте издали и колко от тях гласуват по изборите всичкото е да шетатпо европата българия изобщо не я интересуват какви българи има в турция да издаватепаспорти нито една секция и машина там там българи няма от украина и молдова могатда работят с раб визи без паспорти а за македония да не говорим
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На турците.Не знаеш ли?
22
3
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Не споменавайте цифрата защото на агент иван ще му потече лигата когато е сметнал какви пари може да гушне
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига раздавали български паспорти,продажни политикани.Нямате срам.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименУкраинците са работливи и хубави хора, където и да отидат все ще се уредят, познавам украинци, просто в Украйна няма работа, затова бягат по чужди държави или си продават бъбреците , тези от болницата извършвали трансплантации , трябва да бъдат осъдени на всяка цена, а Байдън да си защити хората от Украйна, поне по едни социални помощи да им дават.
19
1
 
7
 
! Отговори
гласоподавател преди 2 години
150.000 македонци "български граждани",гласуващи на парламентаринте избори в България 201 човека. 35.000 украинци "български граждани",гласуващи на изборите 20 човека. 15.000 молдавци "български граждани",гласуващи на изборите 250 човека.И ко праим сега? И кой ни е виновен?За това скъпи съграждани не трябва да търсим вината в другите а добре да си направим смедката,че стопанинът на къщата не трябва да се постави на една тепсия с крадеца.Да си гледаме нашите съграждани без разлика на нароност..
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро цяла Македония ще се уреди с български паспорти. Но да реват против България не спират.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 4Не си мисли, че са само нашите, гърците преди време също продаваха паспорти.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 10Познавам украинки, работливи са, спретнати са, добри майки са,добри са и като характер.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога политиците, църквата,държавниците,администрацията,чиновниците, ще помислят и за България и българското население, като създават добре платени работни места в цяла България,добри условия на труд и живот,стимул за дребни и средни български фирми, за да не бягат хората от страната? Какво правите, има демографска катастрофа и това трябва да е най-важния ви проблем, който да решавате - как да я спрете! Как да внесете и нови европейци,славяни или почтени хора в България,как да се увеличат запла
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГотвачЗащото и българите от ЕС искат двойно гражданство, ако няма двойно гражданство, ще се откажат от едното, може и да е българското.Ако искат, да го оставят двойно само за ЕС.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си чакат
12
3
 
21
 
! Отговори
Готвач преди 2 години
Защо изобщо има двойно гражданство още в България ? Тия дето искат бг лични карти се възползват от това че бг е в ЕС нищо друго.
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе тва някакък откъс от мечтите на бб ли е? какво не им е наред на тия 6к
10
19
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Само изключително комплексиран тип може да си вземе украинка за жена,тия са най нисшия еталон от европейките...
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са само двуличните маккета дето ни псуват. На кой друг му е притрябвало българско гражданство?
8
7
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
На тия украинки преди да им дадът кетапа трябва да питат мъжете им дали са доволни от обслужването. Така де - да се постараят малко и да ги заслужат тия паспорти :-)
7
3
 
16
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Защото като не са от държави от ЕС ще им е по трудно да се устроят на запад,а с нашо гражданство им се отварят всички врати..
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта е насреща,само трябва да се пусне достатъчно в касичката(джобчето) му!
5
4
 
18
 
! Отговори
Гари преди 2 години
Каракачанов го няма от месец и работата се затлачи.Албанците и афганистанците с български корени са платили пък паспорти няма.Срамота.