Лозарството замира, спад на изкупните цени с над 50%

Обемът на лозята се е свил пет пъти, кадрите са на преклонна възраст
Обновена: 16 юни 2021 12:04 | 16 юни 2021 11:48, Камелия Цветанова
27
Лозарството замира, спад на изкупните цени с над 50%
Снимка: Pixabay

Парадкосалното е, че българският гроздопроизводител получава субсидия, каквато получава и един декар пасище и никакви други възможности. Това каза в интервю за БНР Петьо Бошнаков, председател на новосъздаденото Националното сдружение на българските лозари.

Бошнаков определя състоянието на секторите лозарство и винарство като тежко.

През последните няколко години се регистрира спад в обема на отглежданите лозя.

Лозарите не са достатъчно добре представени в Националната лозаро-винарска камара, смята Петьо Бошнаков. По думите му новото сдружение има много членове и голяма енергия нещо в сектора да се промени.

„Тъй като през последните 20 години секторът бавно и сигурно замира“, посочи той.

Отглежданите реално лозя у нас са на площ около 28 хиляди хектара при потенциал за 63 хиляди хектара, съобщи Бошнаков.

„За последните 20 години обемът на лозята в страната се е свил пет пъти“, призна той.

Сред причините за това са загубата на пазари и преструктурирането на лозарските стопанства от високодобивни към висококачествени.

„Но главен проблем е липсата на политика от страна на държавата“, твърди Петьо Бошнаков. По думите му в този период на пазара са навлезли страни, които преди това изобщо не са били на винената карта.

„Броят на лозарските стопанства намалява, а броят на избите се увеличава, което е показателен процес, че все повече лозари завършват своя цикъл на производство и се превръщат във винари“, коментира Бошнаков.

Като положителна тенденция той открои увеличаването на броя на малките регионални изби, които представляват даден регион и произвеждат продукция от собствени лозя.

„А не, както беше преди години, големите винопроизводители да изкупуват и да произвеждат масов еднороден продукт“, каза Бошнаков.

През последните години липсват инвестиции в сектора, отбеляза още той.

Кадрите в лозарството трудно се задържат и обучават, очерта друг проблем Бошнаков.  

„Основно разчитаме на хора в преклонна възраст, които имат опит, млади хора нямаме реалната възможност да ги задържим поради ниските доходи в сектора“, каза той.

На фона на липсващата държавна политика родните лозари са подложени на силната конкуренция на съседните страни и на натиска от нерегламентиран субсидиран внос на вино от други европейски страни.

Схемата – влизат наливни вина, които се добавят към местни в позволения от закона процент, уточни Петьо Бошнаков.

Спадът в изкупните цени на едро е над 50% за последните години, каза още Бошнаков.

„Такива цени, каквито са в момента, на пазара на грозде не е имало през последните 20 години. Въпреки че драстично са нараснали всички разходи по отношение на производството“, обясни той.

Според него лозарството може да задържи повече хора в селските региони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: лозевинолозарство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
19 е прав само едно уточнение това за уедряването е като в Болярово с животните.Тука се пресилиха.до 22 Тия твоите хора като удари кризата изсьхват. А средния спасявал положението след войни и кризи.Човека просто си казва няма помощ за малките .
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това със пасищата е пълен абсурд. Знаят си но мьлчат жив обир.
21
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Анонимен-----------------------------------Поколението след ВСВ не сее омързеливило. Аз работя на 2 места. След 2 г -пенсия. Ти като млад и работлив,ела да ме заместиш. Ама млади няма и не се задават нещо.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17Викаш, няма ги вече децата заставяни да ходят на ученически бригади на полето за по 40ст на ден. На работниците се плаща.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Има си хасТ.е. ? Не разбрах ти какво предлагаш? Да му изкупим на малкия производител бай даньо гроздето по 10лв за килограм ли? И после? какво ще го правим това негово свръхскъпо грозде?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ТУКА ВИДИМИ РРЕЗУЛТАТИ И РАБОТА ,РАБОТА, РАБОТА. И ЩЕ ТРЯБВА ДА ВКАРВАМЕ РЕД В ХАОСА...
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой чувал ли е в други държави жандармерията да пази черешите от "мераклии"??? Навсякъде другаде такива ги тикват на топло и то за дълго.
16
0
 
13
 
! Отговори
Има си хас преди 2 години
Часници те с по няколко декара биват изхвърляни от системата. Това е от ЕС наложено. Цели се масово земеделие, масиви с по 1000 2000 декара а бай Даньо с 15дка жив умрял. Как да инвестира Бай Даньо като продукцията му е 80ст/кг. А той има поне 20 обработки на година. От февруари почва да пръска до октомври... Няма как да стане
15
0
 
13
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Нека нека.. Още по надолу може да копаем. Имах череши, 28декара, 3г ги брах и ми писна на пункта да ми казват 80стотинки. 50ст давам за бране на *** а той чупи клони изобщо му е през оная. А на мен остава една печалба 30ст...отказах се и ги дадах на един приятел.. Уж надъхан ама сега и той му било писнало. А сме млади.. 35г и 39г с деца. Има много потенцял в земеделието но държавата не помага. Печалба 30ст и от там почват данъци осигуровки едно дневни договори препарати пръскания оран...
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причини за спада са ниски цени, скъпи препарати и нашествие на роми.
13
0
 
3
 
! Отговори
пламен гложенски преди 2 години
До Веселинъ 7112136860имаш сериозна нужда от психиатър
12
3
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Има три племена,които са части от един и същи народ-траките. Царство България,Кралство Италия и Кралство Франция. Да, ние сме Канаан, който биде разрушаван и продължава да бъде рушен от Авраам. Българските Канове са били винопроизводители. Култът към виното днес се разрушава от враговете на любовта,плодородието, веселието. Авраам и неговите племена не обичат хората да са в мир и щастие. Винопроизводството ни се убива от евреи,турци и евреи. Без вино няма здраве. Да пием !
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Които са по дълго паметни сигурно добре си спомнят че Брюксел плащаше на лозарите добри хилядарки в евро ако си унищожат лозовите масиви. Това означава че много от възрастните лозари които немогат вече да работят са взели хилядарките и затова масивите са намаляли. Идва времето когато няма да имаме нищо. Ще стане същото като с заводите и ткзс-ата. На Брюксел им трябват потребители и вносители не им трябват производители. Младите са зомбирани те няма да работят на полето ще внасят и ще ядат.
10
6
 
8
 
! Отговори
Аз преди 2 години
боли ме!Да ядат на ЕС ***!В Русия например се развива селското стопанство, има исторически рекорди!Вие се самоунищожавате!Кой ви е виновен - гласувайте още за Румбата Петков, Бойко, Корни и тн или по-добре се гръмнете да не се мъчите)
9
2
 
8
 
! Отговори
. преди 2 години
До Винар 7 това, което се предлага по хотелите, а още повече в ол инклузива е всичко друго, но не и вино. И ти го знаеш много добре другарю лозар. Тъй, че най-хубавото, което евентуално може да се направи от него е преобразувател за ръжда.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До то при гербА бе, един път гербавите да не са виновни! Както и не са виновни за затворените реактори на АЕЦ Козлодуй!Когато се "вземаха" тези "решения", Тиквоний още ядеше бой от Маргините и Маджо!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е изненадата?Това си беше ясно още с "влизането" на България в т.н. ЕС - казаха ясно и точно: "Много са ви лозята и трябва да има пазат за традиционните производители: Франция, Испания, Италия..." и ние почнахме да унищожаваме лозови масиви!Сега имаме ВинЗаводи (уфф :винарски къщи"), които я имат 10декара лозя, я нямат но са представени на пазара, като че ли имат 10000 декара.Половината вино е от Молдова - тук само се бутилира!
6
1
 
6
 
! Отговори
Винар преди 2 години
В страната има страшно много залежало( непродадено ) вино , миналата година нямаше туризъммм , а там се РЕАЛИЗИРА най - много безакцизно .Ша знаите ОЛ ИКЛУЗИВА е голяма работа , а колко ракия минава ????????
5
1
 
12
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Сичко вече шай химия в България. Навремето в часовете по химия ни учеха, че химията имала огромно бъдеще и ни караха да пишем химически формули и уравнения, ама тогава ние тва много не го вервахме;))) Вино и сирене от колби и епруветки, пу машаллах;)))
4
3
 
6
 
! Отговори
то при герб преди 2 години
то при герб всичко замря