Цените на хляб, масло и олио нагоре, плодове и зеленчуци поевтиняха

Потребителите смятат, че плащат повече за основните хранителни продукти
17 юни 2021 10:45, Петя Славова
103
Цените на хляб, масло и олио нагоре, плодове и зеленчуци поевтиняха
Снимка: БГНЕС

Сравнително стабилен пазар се наблюдава в страната като цените на основните продукти не са се променили официално, но потребителите са с впечатление, че плащат повече за основни хранителни продукти.

Не само в столицата хората усещат поскъпване на продуктите, жителите на Русе са на същото мнение, съобщава БНТ.

Цените на плодовете и зеленчуците са високи. Това е мнението на повечето русенци, които бяха излезли на пазар. В същото време търговците твърдят, че с изключение на ягодите, при останалите плодове и зеленчуци няма повишение в сравнение с миналата година. Всички обаче са единодушни, че цената на олиото драстично е скочила.

Още по темата

На борсата за плодове и зеленчуци идват не само търговци, за да зареждат магазините си, но и русенци, които търсят по-евтина стока на дребно.  "Тук са нормални, за разлика от града - от 50 до 100% по-скъпо - един лев са краставиците, лев и двайсет до лев и петдесет. В града са 2 лева", каза Евгени Василев.

Според търговците цените са нормални за сезона. До Русе черешите идвали от Южна България, а повечето от доматите и краставиците – чак от Гърция. Дъждовете също оказвали влияние – за няколко дни плодовете започват да гният. Затова за седмица ягодите скочили с левче.

"Цените на ягодите тръгват нагоре, защото времето е такова просто. Те бяха два и петдесет, но ягодата приключва, на много места няма ягода. И всеки ден дъжд, не се знае дали ще има друга ягода, освен тая", каза търговецът Дарина Петрова.

Според Даниела Иванова обаче не би трябвало стоките, които идват от чужбина, да са на по-ниски цени.

"Черешите ми се виждат малко скъпи, все пак ние ги отглеждаме в нашия регион. Ягодите запазиха една трайно висока цена", каза Даниела Иванова.

За последните месеци драстично е скочила и цената на олиото. В момента в русенските магазини си е чист късмет да се намери под 4 лева.

"През последните месеци, с 50-60 стотинки някъде. Почти всичко започна от ден на ден да си повишава цените. Може със стотинки, но има повишение, усеща се. Колбасите, перилните препарати, и хляба", каза Нели Стефанова, която е продавачка в магазин.

В същото време в съседна Румъния олиото се продава с лев по-евтино. Затова след отпадането на PCR тестовете много русенци предпочитат да се запасят с продукти от пазара в Гюргево.

В Пловдив хората предпочитат местните производители, но твърдят, че поевтиняване няма. Оказва се, че за последните 8 години изменението в общото съвкупно равнище на цените е около 13%. Това сравнено с пазара на услугите или пазара на доходите е най-ниската възможна динамика, твърдят експерти. Поради мощната конкурентна среда, пазара на храните е нискодинамичен и бавноадаптивен, а покупателната способност в последните 8 години по отношение на храната се повишава. Чуйте още какво разказа пред нашата камера председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Повижение на цените има най-вече при маслото и олиото - с близо 24%. На второ място, след маслото и олиото, за последната година най-голямо покачване на цените има при хляба и зърнените храни - с 5,3%. За разлика от това цените на плодовете и зеленчуците са спаднали, съответно с 5,4% и 1,4% спрямо миналата година. Причина за тяхното поевтиняване вероятно е и COVID кризата, която затрудни доставките през първите месеци на пандемията, а това пък от своя страна доведе и до поскъпване на някои храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
Да та .. преди 2 години
До Но 67: Много мъдро, ти си бил на училище 97, аз бях в армията.. Искаш ли да знаеш там какъв глад беше на южната граница, и как се правех учения/стрелби без да има бензин? Ядяхме супа (с тук таме фиде) месеци наред, офицерите крадяха евентуалната мръвка, а на стрелби понеже имаше графици за изпълнение а нямаше бензин, се ходеше на бегом (25 км в едната посока и 25 км в другата посока)...да ама си носиш леката картечница на рамо и съндък патрони на двама.Знаеш ли колко войници припадаха отГлад?
81
4
 
0
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
И обаче много обичам да ви чета,как се правите на умрели лисици!Напротив имаше всичко по-магазините по времето на Жан!Стига с това как сте гладували,понеже помня,как се хвалехте,че имате долари и дойче марки!Само лятото на 97-*** година незнам защо изчезнаха яйцата по-магазините,нека *** крадец да отговори
80
2
 
2
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Яжте джанки бе,защо се срамувате!?Поне все още не са ГМО
79
2
 
3
 
! Отговори
Златкова преди 2 години
Добре е че има валутен борд иначе досега България да е отплувала в канала.
78
3
 
2
 
! Отговори
Елементарно преди 2 години
Инфлацията след Ковид локдауните е логичен и предвидим процес в световен мащаб. Няма начин как да ни подмине. Въпроса е само " колко"? Много стани предприемат мерки с цел да увеличат производствата и оборотите на услугите. Като например затваряне на границите за почивки в чужбина, или стимулиране на жилищни покупко- продажби.
77
2
 
3
 
! Отговори
София преди 2 години
Едно време олиото на седмична промоция вървеше около 2,22олв литъра, сега гони 3,20 на промоция, 3,60-70лв редовна цена. Което според мен е висока цена. Сезонните плодове и зеленчуци е ясно ,че като им дойде сезона поевтиняват. Купете си зимата килограм розови домати за 2лв килограма - няма как. Под 4 не падат. Лятото са около 2лв килограма, стандартно. Същото важи и за краставиците.
76
1
 
8
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
До изказалите се по долу ще кажа че няма значение кой ще спечели изборите просто всичко ще става по-скъпо.Нямаме природни богатсва/ако имаме злато то е на коцесия и ние почти не печелим/като Русия а и икономиката ни е еврофондове.
75
2
 
5
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Споко цените са все още ниски.Голямото поскъпване ще е наесен.То и по света има поскъпване но по умерено
74
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАКА Е- РАДЕВА ХУНТА СЪСИПА БЪЛГАРИЯ САМО ЗА ЕДИН МЕСЕЦ, ГОДИНИТЕ НА МУТРИТЕ СЕ ВЪРНАХА- ДОКАТО ХОДЯТ И РЪСЯТ ЛЪЖИ ПО СТУДИЯТА И КРАЙ ЯЗОВИРИТЕ ВИДЯХМЕ "ОФИСЪТ" НА ШЕФА НА НАП, ВИДЯХМЕ ВРЪТКАТА ЗА ДА НЕ ПЛАТИ ДАНЪК НА БГ ОТ НАД 1 000 000 ЛВ, ВИДЯХМЕ И ПЛИКА НА СЪВЕТНИКА НА ЧЕРЕП РАДЕВ, ДНЕС СВЕТНАХА И ФИНАНСОВИЯ, МИСТЪР МУСКУЛ И СИЕ ВЪВ ИМОТИ ЗА МИЛИОНИ/ ЗАТОВА НЕ УВОЛНЯВАТ ПРИЯТЕЛЧЕТО НА ЧЕРЕПЧЕТО ШЕФА НА НАП- СВЕТНАХА ВСИЧКИ ОКОЛО ЧЕРЕП РАДЕВ- КЪФ МОРАЛ, КО ЧУДО- СЪСИПАХА БГ ЗА 1 МЕСЕЦ...
73
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще е, като допуснахме от 2009 година да ни управляват мутри.
72
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще е, като допуснахме от 2009 година да ни управляват мутри.
71
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите доходи са в чекмеджетата на ГЕРБ и пари за олио няма.
70
4
 
23
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Истината е, че доходите ни са мизерни и всичко ни е скъпо. Другите държави дръпнаха напред, а ние от 2009 година сякаш вървим назад.
69
2
 
13
 
! Отговори
swisss преди 2 години
Разбутахте си държавата от тъпотия , сега квичите. Швейцария защо е добре ? Поканете си швейцарци да ви управляват.
68
18
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Още няколко месеца управление на фигуранта и ще заприлича ме тя Венецуела. Там управлява шофьор на рейс у нас шофьор на самолет, така, че инфлацията ще бъде по стремителна!
67
2
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 2 години
Няма как да искаш истински шоколад, преди години шоколада беше луксозна стока и скъпа, сега е масов и евтин, не можеш да очакваш истински шоколад, едно дърво дава 1кг.какао на година, колко да са истински шокиладите, има но са малко и скъпи, другото е заместители и въпрос на качеството им, има и друго, вкусът за шоколад в западна Европа е към по сладки, колкото по на изток ходиш, толко по горчив се харесва, е вече са модерни натуралните (по горчиви)
66
7
 
3
 
! Отговори
Тиквите как вървят?! преди 2 години
От тези по-големите царските...
65
5
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
До Анонимен Видял си ти хиперинфлация. Знаеш ли, че 1997г бях в 10ти клас и учих в гимназия в дгруг град. в неделя като ртъгвах ми даваха пари за седмицата родителите ми и във вторник вече бяха една баничка и половина. Видял той хиперинфлация и глад.
64
1
 
0
 
! Отговори
Търговията в застой? преди 2 години
Вижте по Изборите какво купуване ще има на дребно, най-вече на ЕДРО !!
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.. да обясняваш пазарна икономика. Загубена кауза.Малкия видял си ти хипер-инфлация