МС решава кога да се ремонтират проблемните язовири

Повечето - строени през 50-те и 60-те години, не са полагани грижи за тях
17 юни 2021 10:08, Петя Славова
11
МС решава кога да се ремонтират проблемните язовири
Снимка: БГНЕС

Малките язовири са проблемните язовири. В по-голямата си част са строени през 50-60-те години и за тях десетки години наред не са полагани грижи. Това заяви вчера пред БНТ Петър Горновски, който е председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Особено внимание той отдели на язовир Бързина. Днес ще има среща в Министерския съвет с икономическия министър Кирил Петков , за да се търси решение язовирът да се обезопаси, за да не се случи трагедия "Мизия 2".

В язовира няма вода към момента, тъй като стената има нужда от ремонт, но докато се осигурят средства са осигурени други мерки, за да не се случи най-лошото.

Още по темата

Язовирната стена е прокопана, за да не се образува напрежение там и да може водата да се оттича. В близост се намира село Ботево.

Кметът на село Ботево Соня Нейкова припомни, че при наводнението през 2014 г. 5 или 6 къщи са били наводнени и хората евакуирани, но са били взети навременни мерки и не се е стигнало до трагични инциденти.

"Тази стена на язовира би трябвало да бъде ремонтирана и така да се стопанисва този язовир, че да бъде безопасен за населението на село Ботево. При един качествен ремонт на стената ще бъдат още по-спокойни хората", каза кметът на село Ботево.

Язовир Бързина е последният от каскадата от 14 язовира. Според държавата той трябва да съществува. Среди няколко години са отпуснати 3 млн. лв. за ремонт на двата съседни язовира - Бързина и Рогозен, но парите стигат само един да бъде ремонтиран - Рогозен.

През годините са изпращани и писма от кмета на община Хайрадин до областната управа във Враца, до Министерския съвет и до други институции, че язовирът е опасен и е необходим ремонт. До този момент резултат няма.

Язовирната стена е собственост на община Хайрадин, а водното езеро на държавно предприятие. За да стане изцяло собственост на държавата е необходимо язовирът да бъде ремонтиран и едва тогава да бъде предаден на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: МСремонтязовири
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
До Реалист преди 2 години
Че има, има! Но тъй като дяволът обикновено е в детайлите, да питам какво точно ти казва интерактивната карта с нейните 126 обекта, ако не си изчел всичките 28 месечни доклада досега? Защото по хронология на афишираните ремонтно-възстановителни работи, от лятото на 2018 насам се споменава различна бройка - 414/267/196/127 + още едни 4, а в Интерактивната карта те са само 126? И кой кой е? Или какво ти обяснява Фактура 1 за един брой авансово плащане на водоплътен бетон за яз.ХХХ? И други такива
8
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Прочете подробната информация на сайта на "Монтажи". Хората обясняват съвсем ясно и коректно и че ремонтите се извършват по правилата, и за източните язовири защо е станало и че вече са пълни. И на края ще излезе, че няма нищо нередно, но оня смешен харвардски некадърник орева студията. Няма да се научат първо да доказват всичко и тогава да го изкарат пред обществото.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бг смешкиА ти ставаш само да плюеш.
6
5
 
0
 
! Отговори
бг смешки преди 2 години
тва че у БГ се краде и не се върши работа се вижда от далече ! въпросът е че народа не става за нищо и го допуска !
5
1
 
7
 
! Отговори
ХИДРО-ИЗБОРИ преди 2 години
може би служебното правителство ще прави Избори 11.07 под вода, та измислят нови и нови
4
2
 
4
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Айде стига с тия малки язовири. Няма ли по-важни неща в държавата?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега батко и братко като се развихрят...
2
4
 
3
 
! Отговори
69 преди 2 години
за някакви скапани села с 50-100 шведи се дават десетки милиони, нещо май наистина всичко е сбъркано и схема
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МС занимава ли се с организация на изборите? Намери ли машини? Или се занимава с всичко дрего, само не с това за което е избрано?