Ден на отворените врати в обсерваторията "Рожен"

Посетителите ще могат да разгледат комплекса безплатно
20 юни 2021 09:30, Ния Христова
10
Ден на отворените врати в обсерваторията "Рожен"
Снимка: БГНЕС
В Националната астрономическа обсерватория "Рожен" към Института по астрономия на БАН днес е обявен Ден на отворените врати.
 
Както всяка година, той се провежда на християнския празник Петдесетница.
 
От 10 до 16 часа посетителите ще могат да разгледат най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа без да плащад за вход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЗПОЛЗВАЙТЕ МОМЕНТА И ИЗЕРЕТЕ КРИВИНАТА НА ВСЕЛЕНАТА.
7
8
 
0
 
! Отговори
У преди 2 години
Ами нали съм писал, че е хубаво да се поднови техниката, а даже да направи нова сграда не е лошо. Градският със сигурност работи и правят каквото могат, канят учащи, имат разни отворени врати и наблюдения, когато времето е ясно. Във ВВМУ май също може да се влезе с билетче. Просто са мънички като размер, купол към 10-11м и оптиката е с лампа и лещи, а сега хората правят прожектори с мощни диоди, компютърно насложени графики и буквално се потапяш в картината. Нашето е от ХХвек!
6
8
 
0
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
До У,Какво е положението във Варна? Бях 3 клас, когато ни заведоха от училище там лятото. Помня само че се прожектираше тогава? Има ли подобрение? Това беше сигурно преди две десетилетия вече, но бях останал доволен, защото за първи път бях на планетариум... :)
5
8
 
0
 
! Отговори
У преди 2 години
Ние сме ходили няколко пъти, основно заради децата като бяха на подходяща възраст, обаче всичко е много морално остаряло. Същото е и в планетариума в Смолян, същото е във Варна. Не е лошо да се купи по-нова техника. Скоро гледах едни филмчета за Цайс-Йена, правят планетариуми с 3Д ефекти, с разни очила и др такива. Даваха как го монтират в залата, до пълното пускане, модерна работа..
4
8
 
4
 
! Отговори
Акула чук преди 2 години
Недей прекалява с енергийните напитки, да не ти се видят всички звезди над Рожен и то посред бял ден. В "най голямата обсерватория в югоизточна Европа", по миналата година им бяха спрели тока, а сега са я докарали до там да забавляват заблудени туристи срещу заплащане. В това жалко подобие на държава, след Царичина дупка, финансирането на научноизследователска дейност се свежда до заплатите на професорите и някоя и друга дребна далавера.
3
8
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Висшист започнал да говори, за да уговори някаква игра значи е в беда. Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи, че греши, защото най-голямата беда е планетната мечта. Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията , военните , военните медици, полицията, медиците, институции, и граждани. София (2014).
2
8
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До гАстроном. Силно се надявам неграмотните малУУмници като теб да намаляват. Иначе тежко и горко на България. Абе що такива като теб не се пръждосат в чужбина, а тук да останат умни и кадърни, ами все е обратното.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотно място, препоръчвам за цялото семейство. Едно младо момче на няма 20г ни направи разходката, разказа и показа неща за които никога не съм знаела. Страхотен беше в знанията си.Препоръчвам.