Ваканцията на северното крайбрежие с 10 лева по-солена

Между 5 и 10 лева излиза порция с цаца и бира
21 юни 2021 11:35, Петя Славова
23
Ваканцията на северното крайбрежие с 10 лева по-солена
Снимка: БГНЕС

Ваканцията на северното крайбрежие излиза по-скъпо от тази на южното, съобщава "Телеграф". Причината е, че нощувките в къщите за гости и малките семейни хотели в селищата на север са с 5-10 лева по-високи от тези в населените места на юг.

Така например в Крапец най-евтината нощувка излиза 20 лева в слабия сезон, а през юли и август цената се вдига на 30 лева на човек. За сравнение в Синеморец може да се намери легло в тройна стая на цени от 11 до 25 лева на нощ. 55 лева излиза пък тройна стая в силните месеци в къща на 50 метра от плажа в Синеморец. В Крапец за тройна стая, в която има двойно и едно единично легло, ще броите между 60 и 95 лева.

  Нощувки

В същото време цените на нощувките в големите курортни комплекси на север като Златни пясъци и на юг като Слънчев бряг са почти идентични. Например за двойна стая или студио в Слънчев бряг ще са ви нужни от 60 до 90 лв. на вечер, толкова излиза и нощувката в тризвезден хотел на Златни пясъци. Разлика обаче има в таксата за ползване на чадъри и шезлонги. Така в Слънчев бряг на ден трябва да плащате за сянка от 4,50 до 5 лева в зависимост от плажа, а на Златни пясъци цената е 6 лева. Освен това поне десетина плажа с безплатна сянка ще има това лято по Южното Черноморие. С гратис чадър и шезлонг са Северната и Централната ивица в Бургас, Обзор-мотел, къмпинг "Нестинарка" край Царево, Централният плаж в Приморско и Централният в Царево, както и плажът на устието на река Велека. Ивиците в Ахелой и Атанасовска коса край Бургас също ще са безплатни. Всички останали ще са на двойно намалени цени в сравнение с лято 2019 и ще предложат миналогодишните оферти.

  Сянка

Сянката на плажа в Албена струва само 1 лев. Хотелите в комплекса обаче предлагат предимно пакети с изхранване на база ол инклузив. В 3-звездните цената е от 120 до 130 лева на ден на човек. Пълен пансион в 5-звездни е около 230 лева на човек на ден, 180 лева е полупансион. Нощувка със закуска в студио де лукс струва 90 лв. на човек.

Цените на хотелите с 2 звезди в Балчик са от 40 до 60 лева за двойна стая с нощувка със закуска. 3-звездните пък струват от 55 до 70 лв., а тези с 4 звезди са от 85 до 120 лева в зависимост от това на колко метра от морето се намира хотелът. Тези цени са валидни до 1 юли, след това скачат с 10 процента.

 Транспорт

Ваканцията във варненските курорти излиза по-солено за жителите на столицата. Причината е, че разходите за транспорт са по-високи, а и времето за пътуване е повече до северното крайбрежие. Ако софиянци пътуват за 3-4 часа до Бургас, то до Варна са необходими поне 5 часа. Освен това за гориво от София до Златни пясъци ще отидат 140 лева, а до Слънчев бряг и обратно към столицата са необходими 130 лева. Като цяло за седмична ваканция на софиянци на юг ще са необходими около 940 лева, което включва нощувки, храна, транспорт и ползване на чадъри на плажа. За сравнение на север това удоволствие за столичани ще струва над 1000 лева.

 Бира с цаца

Между 5 и 10 лева излиза порция с цаца и бира. Цените в ресторантите и капанчета на плажа са като миналата година. Едно кафе може да се изпие за 2 лева, но може да струва и 5 лева в квалитетно заведение в Балчик. Цената на бирата варира от 2,50 до 5 лева, а порция пържена цаца – от 2 до 5 лева. Пърженият сафрид се движи от 6 до 8 лева, а пържола с гарнитура – 12-13 лева. Пържените картофи са по 3-4 лева порцията, рибената чорба – 3-4 лева. Една нормална вечеря за двама на брега на морето в Балчик с бутилка вино среден клас излиза около 60 лева.

Още по темата

Сходни са цените и на крайбрежната алея във Варна. Традиционно в капанчетата по брега порция цаца струва 3,50 лева. Сафрид на скара пък се продава по 10 лева, а пърженият струва 8 лв. Барбунът, калмарите и други морски дарове вървят от 6 до 10 лева порцията. Най-скъп е калканът, който се предлага от 30 лева нагоре. Около 3,50 лева струва и рибената чорба.
Плуването с делфин поскъпна двойно

Двойно е поскъпнало плуването с делфин. Уникалното изживяване се предлага у нас срещу 200 лв. единствено в Делфинариума във Варна и се радва на огромен интерес от страна на българи и чужденци. Малко по-евтино броят мераклиите да се гмуркат до потънали кораби. За начинаещи в Шкорпиловци се предлага гмуркането на малки дълбочини за 35-40 минути срещу 50 до 70 лв. и с клип за спомен.
Ден в аквапарк колкото нощувката

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
родна евтинийка преди 2 години
Хотел в Златните, в момента 2 (две) стаи заети. Това е. Не ми е жал!
18
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
1200лв в Анталия за 8дни в 4*супер комплекс с ултра ол инклузив за 2 души+безплатни шезлонги и чадър+еднодневна екскурзия+посещение на воден атракцион за 1 ден/по избор/.Това е почивка .Няма кой да ходи на нашето море при тези космически цени и това ниско качество-тотален ужас.
17
2
 
14
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
3* -130 лв на човек 4х130=520 лв за нощувка в 3*5*-230лв на човек 4х230=920лв за нощувка в5*.Почти хилядарка за нощувка на нашето море за едно семейство!!!АБЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ?!ДА НЕ СТЕ СЛЪНЧАСАЛИ ИЛИ МОЗЪЦИТЕ ВИ ДА СА ГЪБЯСАЛИ ОТ МНОГО ДЪЖД!1000 ЛВ ЗА НОЩУВКА НА ЛА*****НОМОРИЕТО-ХАХАХАХАХА
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция нощувка с ултра ол-инклузив, в пет звезден хотел платих 80 лв. За Кушадасъ става дума, за Албена 230 лв.???само мога да се разсмея.
15
1
 
13
 
! Отговори
Girki преди 2 години
Ама верно ли на българското море още си мислят, че хората ядат цаца и бира? От 20 години не съм стъпвал. В Гърция ядем пресни октоподи, риба, скариди и омари. Тука замразена цаца ХАХАХАХХААХАХАХА
14
1
 
13
 
! Отговори
Само в съседите преди 2 години
6 -7 евро калмари +3 евро бира+безплатен шезлонг и чадър+чисто море+любезен персонал+50 евро нощувка /две големи преходни стаи с балкон към морето/- е как да сменя прекрасна Гърция с това подобие на туризъм ,за което е писано в статията.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно бях на българско море през далечната 2000-на година. Помня тогава как една порция такава цаца ме застави да прекарам цяла седмица заключен в тоалетната на хотелската ни стая. Развалих и почивката на моите родители. От тогава не съм стъпвал на нашето море.
12
1
 
2
 
! Отговори
xaxaxa преди 2 години
valqt oferti. Varna malkoto Monako.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй , тъй... Разбрахме , че статията я е писал някой бургаазлия- местен шовинист...Как беше историята с врящия казан ?
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четеш, гледаш, чудиш се, неква бира, неква цеца, кво говорят тия, да не сме 65-та година. Некви питеци изостанали в туризма едно 50г. поне. Нито знаят как да правят туризъм, нито бизнес, нито са образовани, нито нищо. Поредната статия за 5лв. 10лв., да ви пикам на туризма и мизерията. Почивка на мутроморието ми излиза 0лв от много години. Успех с цацата!
9
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До Samo minavamТя е част от безплатният специален пакет стартирал преди няколко години и предлаган на всички летуващи по черноморието - фекалотерапия. Безотказно лечение на запек.
8
4
 
16
 
! Отговори
Ууу преди 2 години
Споко, нормалните и умни хора и без това ходят в Гърция.
7
1
 
19
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Няма я офертата за фекалната тръба на Варна и околията.Ще взема да звънна на Буци, да го питам.
6
3
 
4
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
супер ...шопите и черните от Сливен да не идват на север, супер е така пусто и не застроено :)
5
2
 
20
 
! Отговори
Мен преди 2 години
ХХАХАХАХ жалка работа, очаквам опашките по границата с гърция да се увеличат след това УНИКАЛНО предложение. Вече освен че е в пъти по-хубаво в гърция стана и по евтино.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петя .. обясни ми това че не го разбрах = "Като цяло за седмична ваканция на софиянци на юг ще са необходими около 940 лева", как в едната посока ми е 120лв, в другата 120лв и накрая щяло да излезе 940лв??? Математиката е труда да знаеш
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Двойно е поскъпнало плуването с делфин. Уникалното изживяване се предлага у нас срещу 200 лв."Хахахаха, найстина си е уникално и да си махнат пайжините от врата където никой не влиза за 200лв. Смешници направете го 50лв да се избият децата а не 200лв и бащите да подминават това "уникално" преживяване за портфейла им.
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
120-130лв нощувка на човек, хахахахаха хайде улево. В Гърция е 50-80 евро на стая не на човек. Нашите с какво са по-специални че искат на човек по 60-70 евро. (4*60=240 евро = 460лв на вечер на семейство). Хахахаха много са смешни горките, а после реват че нямало туристи. Ще чакам не 4 часа на границата а ако трябва и 4 дена но тук на бетономорието никога.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре хващам бързия влак за Варна.