Бивш военен пилот за "черната кутия": Намирането й е почти невъзможно!

Малкото летателни часове на пилотите са срам за политиците, смята Калев
22 юни 2021 20:52, Петя Славова
29


Продължава търсенето на "черната кутия" на падналия изтребител. Очаква се да се възобнови и подводното издирване в района. Въпросите, които се повдигат след трагедията, са повече от отговорите. Ето какво разказа пред Bulgaria ON AIR  бившият военен пилот Николай Калев.

Задача с труден и дори невъзможен край - така офицерът от запаса подполковник Николай Калев описва акцията по търсене на "черната кутия" на падналия изтребител МиГ-29.

Още по темата

Задачата на майор Терзиев била стрелба по светеща парашутна мишена. От Министерството на отбраната още в първите часове след трагедията признаха, че мишената е била дефектна и е падала с по-висока скорост от предвиденото. Според Калев, не е трябвало да се пренебрегват мерките за безопасност.

"Мишената се спуска вертикално. Имитира се изтребител или малък бомбардировач. Ако парашутът е разкъсан и мишената пада с по-голяма скорост, това би следвало да се разбере от командния пункт", каза Николай Кралев.

Според изнесената до момента информация, изтребителят е засечен на височина около 1500 метра от радар в Балчик. По думите на Калев, ако е имало нарушения в предварителния план по изпълнение на задачата - пилотът е трябвало да прекрати захода за стрелба.

"Ако тази скорост на мишената е по-голяма, би трябвало стрелбата да се прекрати и да не се изпълнява. Ако до 2000 метра летецът е в сложно положение, той би трябвало да се катапултира", уточни още той.

А малкото летателни часове на българските пилоти Калев определи като срам за политиците, отговорни за армията.

По думите му полемиката за използването на МиГ-29 е ненужна, тъй като самолетът е добър и все още е на въоръжение в няколко страни в НАТО.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
0
 
! Отговори
Мм преди 2 години
Инцидентите с руските машини ще продължат,ако не се спрат от употреба. УЖ сме с хамериканците,а ползваме руски самолети. И нз как биха могли да закупят техника,да я платят,а да нямаме самолети.Ццц Голяма прецаквация. Аз лично не бих дала пари,докато не си получа стоката. И не бих купил/а хамерикански самолети. Ще ни защитава Нато,докато не ни окупира най-много.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
mitia im pratil sms li?
17
1
 
4
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Изпратиха на заколение един летец за да отчетат изпълнени висок цели.В МО ин не само там е пълно с шкембе началници и чантаджии.
16
1
 
1
 
! Отговори
Кон преди 2 години
Има ли работна хипотеза? Редно е да предположим, че пилотът е допуснал грешка и се е забил в морето. Въпросът е на няколко секунди, разпределение на вниманието и рефлекси. Предполагам, че е нямал достатъчно полети последно време, именно преди случката, не изобщо за 20 г. Та така. Има ли някой по темата?Светла му памет на летеца!
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес видяхме, че Фигуранта на Фигурата се интересува повече от уличната настилка в Лом, отколкото от намирането на "черната кутия" на армията му на дъното на Черно море !
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си ремонтираш бойните самолети при оня, дето е насочил ракети срещу тебе, е срамна политическа циклофрения!Питайте оня доносник агент Иван!
13
9
 
6
 
! Отговори
та така преди 2 години
това трябвало , онова трябвало , много неизвестни . важното обаче е тишината от народа и партии . ако Борисов беше на власт , Каракачанов ако още беше шеф , една или две партии със сигурност щяха да опищят медиите , фигуранта нямаше да спре с обвиненията . но , сега е тишина и по някое и други вяло мнение .
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генералите: Няма "кутия", няма виновни !
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип черните кутии на самолетите излъчват сигнал с ниска честота за да могат да бъдат открити. Стандартната черна кутия на пътническите самолети излъчва 1 сигнал в секунда в продължение на 30 дни и издържа дълбочина от 6000 метра. При военните не би трябвало да е много по различно. Явно нашите търсачи ще изчакат да минат 30 дена и после ще си измият ръцете.
10
1
 
14
 
! Отговори
Anon преди 2 години
Невъзможно било а кучето ми има $75 гпс каишка водоустойчива до 100 метра и 14 дена ресурс на акумулатора и ако изчезне от гпс-а приложението на телефона ми казва къде точно се е изгубил сигнала с точност до 10 метра неадекватни нещастници
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме в никаквото положение хем да ползваме руски самолети, хем да сме скарани с Русия. Ако не беше така, Русия щеше да помогне да се намери черната кутия.
8
8
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Такива като този пенсионер трябва да бъдат съдени за Измяна към Отечеството, вкарани в затова и с отнета пенсия!
7
9
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Трябва да се забрани на военни пенсионери да участват в политиката, науката и бизнеса.
6
11
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
С Ф16 няма да има такива *** изпълнения.
5
7
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
По време на комунистическия режим като имаха много летателни часове защо падаха?
4
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОРЕДНИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР КОЙТО РЕВЕ ЗА СОЦА И СЪВЕТСКАТА ЕРА. АБЕ НАБИЙТЕ СИ В ГЛАВИТЕ ЧЕ ТОВА ПРИКЛЮЧИ.
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е добре де. Всички воглаве с президента, временния премиер, партийни лидери се скъсаха да го хвалят какъв професионалист бил и колко бил опитен, пък самите експерти казват, че нямал достатъчно летателни часове. Кой е крив и кой е прав сега ?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е във въоръжение или не , дали са малко или не часовете инциденти стават и трябва да се предотвратяват от рано. Сега само експерти ще се изказват , как е ножело да стане , но не те са биле там .
1
1
 
15
 
! Отговори
знаем, че преди 2 години
няма да бъде намерена