Д-р Кацаров: Без монопол на НЗОК - лимитите са наказание на болниците

Здравният министър заяви, че е на поста не за да извършва рокади
22 юни 2021 21:34, Петя Славова
19

  "Добре е да се премахне монополът на Здравната каса, за да се създаде конкуренция на осигурителите. Ако няма съгласие за това нещо, може да се коригират цените на медицинските услуги и в условията на монопол. Хубавото в момента е, че БЛС и НЗОК имат такава методология за корекция на цените, надявам се да си спазят обещание, както и ангажимента на премахнат лимитите. Лимитите са наказание за добре работещите болници. Лимитът отнема правото на пациента да избира", заяви в "Денят ON AIR" министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни и защо лимитите на болниците са останали през последните години.

"Дори НС взе решение неплатената надлимитна дейност за 2015 и 2016  г. да бъде изплатена. Това са над 100 млн., които са изплатени. Няма нито един сериозен аргумент за това, че трябва да има лимити. Това е най-мързеливият начин да ограничиш разходите - да сложиш лимити. Хората, които казват, че без лимити НЗОК ще изпадне в криза, допускат грешка - Здравната каса не плаща издръжка на болницата, тя е създадена да плати лечението на здравноосигуреното лице", подчерта гостът на Ганиела Ангелова.

Д-р Кацаров изрази надежда, че който и да поема властта, ще продължи тази реформа.

"Това е моя последователна позиция, Това е пътят, по който трябва да се върви. Стимулирането на конкуренцията не е действие, което е насочено към лекарите, ползата е за пациентите. Това е политическо решение - на коя болница колко лимит ще се отпусне", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Служебният здравен министър коментира и казусите със скандалите около двете големи столични болници - "Александовска" и "Лозенец".

"Алексадровка" е натрупала 67 млн. лв. дългове още при предишния директор. Тя наистина е в много тежко финансово състояние, въпреки че многократно е подпомагана от правителството. "Лозенец" е също такъв тип. И при двете болници намалява броят на болните и се увеличават заплатите на персонала. Дейността не е ефективна. Всичко това сочи, че управлението не е било добро. Според мен, НЗОК трябва да си направи алгоритъм за установяване на отчетена неизвършена дейност. Трябва да имаме механизъм за превенция. Контролът няма да е ефективен, ако не се включи и пациентът", категоричен е министър Кацаров.

Той настоя, че не е дошъл, за да извършва рокади, а е бил принуден в тези два случая да действа.

По отношение на ваксинацията, здравният министър подчерта, че не е имало достатъчно добра информационна кампания и това обяснява отлива на желаещи да се ваксинират.

"Моментът беше изпуснат в самото начало. След което не се проведе никаква кампания за ползата от ваксинирането и това позволи да навлязат предразсъдъци. Дори от медиците - само 20%  са се ваксинирали", разясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
6
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Кацаров, виждал ли си каца без лимит за съдържание ?!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
da slojim bankeri za upraviteli na bolnicite, te znaiat kak da ozdraviavat publichni finansi, hora, sgradi...kakto bg bankite sa na pechalbi i bg bolnicite ste stanat na pechalba...i kematoriumute taka...
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
pazarna svobodna ikonomika po demokratichen izbor...faliralite bolnici mojem da promenim, reformirame, modernizirame i da napravim novi elegantni krematoriumi...savsem bulgarski i po originalni bulgarski inovativni efektivni recepti...ot bulgarski mikro, sredni i visoki uchilista...chistilista...do izchegartvane...bulgaria ima bogat resurs naturalni materiali...
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bulgarite mogat da izbirat i da sa hepten hepten zdravi, da niamat nikakva nujda ot doktorskata familia na ministarchoto i na gospojata mu...a samo ot hodji i chudotvorni ikonki...;)
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
kakto bg bankite imat limiti, taka i bg zdravnite chastni i darjavni kasichki imat limiti...bezlimitna e samo bg glupost i bg nevejestvo na bg slujebno pravitelstvo...da vi e sladko, dobar apetit!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правиха ми две еднакви операции в Александровска болница и в частна болница. В частната ми струваше около 1600 лева и отделно НЗОК покриваше сумата за операцията. В Александровска около 300 лева и пак НЗОК плащаше за операцията. Е, как няма да фалира държавната и да просперира частната болница.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90% от докторите са в пенсионна и предпенсионна възраст, НО ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ЕДНИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ХИРУРЗИ В СВЕТА. Само след 10 г.ще умирате от апендисит, защото няма да има кой да ви оперира по спешност. БЪЛГАРИТЕ ИЗЧЕЗВАТ КАТО ЕТНОС И ТОВА Е ЗАКОНОМЕРНО, ЗАЩОТО СТЕ ЗЛО-О-О-БАРИ ПРО-О-О-СТИ.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в момента има частни здравни фондове. ЛИБЕРАЛНАТА ИКОНОМИКА, ПИЧ, УМРЯ! УМРЯ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ. За това време ти, пич, остаря. Хайде всички 70 годишни да се ориентирате към пенсия, моля!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По какво ще се конкурират частните каси? Кой колко по-малко да плати, кой повече пари да открадне, кой повече да не плаща здравни услуги? Всеки частен фонд ще иска да вземе здравите, а на болните няма да дава застраховка. Пак държавата ще плаща за болните, а частните каси ще прибират парите на здравите. Стойчо е стар лобист на частните болници. Трябва да се изгони веднага. Свърши няколко добри неща и почна със старите си номера. Номерът няма да мине. Вън.
7
2
 
8
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Мръссник. Долен лицемер. Нали точно той беше против ваксините.
6
1
 
0
 
! Отговори
.. преди 2 години
мм, Ганиела
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе, защо тия с трансплантациите ,не са арестувани
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова иска да се бръкне в Сребърния Фонд. Кацаров в НЗОК, Вече раздадоха 2.5 милиарда невръщаеми кредити. Това е за няма и месец "работа". Какво ви чака, ако знаете. Умницииииии! :))))))
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е имало добра ваксинационни кампания??? Ами то правиш ли такава информационна кампания въобще, бе Кацаров освен, че назначаваш хора на Мая Манолова за твои съветници?
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Източването на здравната каса е в ход.
1
2
 
11
 
! Отговори
Ти ли бе преди 2 години
Който беше против ваксините, сега говориш глупости! Същото е и с уволненията,точно затова си дошъл, не отричай,лицемер с лицемера ти!!!