Няма истинска болница за деца, няма истинско лечение, само едно скеле

Родители на протест срещу превръщането на 40-годишно скеле в детска болница
23 юни 2021 11:30, Петя Славова
97

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протест пред Министерството на здравеопазването събра родители и представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница". Хората не са съгласни с опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле, предаде БГНЕС.

Пред сградата на Министерски съвет тази сутрин има голям плакат с надпис: "Измамата на Ананиев за 95 млн. лв.". Протестиращите носеха плакати, в които настояваха да се построи болница, в която "децата не са просто диагноза", както и да могат родителите да бъдат до болните си деца и малките да не се чувстват наказани за това, че са болни.

Георги Богданов от Национална мрежа за децата добави, че недоволството им допълнително било взривено от среща, която вчера се е провела в регионалното министерство, без обаче да бъдат поканени граждани и отново се правят сметки зад гърба на родителите.

Още по темата

"Продължава да се игнорират тези 85 000 души, които подписаха петиция, която е част от това да имаме една модерна детска болница. Опитват се да се правят компромиси, да се заобикалят архитектурните норми, нормите за строителство, нормите за геодезия, всички норми", обясни Богданов мотивите за недоволството им.

Протестиращите родители настояха да бъде изградена болница, от която не ги е страх и призоваха служебното правителство да започне на чисто.

"Ясна идея какво трябва да се случва в тази детска болница, какви медицински сестри трябва да има, какви лекари трябва да има, какви отделения – липсва", убеден е той и заяви, че ще продължават да настояват гражданите да бъдат част от създаването на детската болница.

Теодора Овчарова, която е родител, е на протеста, защото е убедена, че вече е крайно време да се постигне целта им за функционираща, истинска детска болница, стъпила на здрави основи и гледаща към бъдещето.

"Аз искам детска болница с нормални стаи, със зеленина за децата. Искаме всичко да е на едно място, а не да разкарваме нашите деца насам-натам за изследвания, за скенери. Крайно време е всичко това да бъде събрано на едно място и да улесним максимално този болезнен процес – както за родителите, така и за децата", коментира тя.

Сред протестиращите е и  Михаела Димитрова, която е учител и майка на две деца. "Тук сме, защото няма истинска болница, няма истинско лечение, няма истинска подкрепа, няма нищо. Искат да ни пробутат един стар строеж, който е негоден за тази цел. Ние си мислим, че децата ни заслужават много повече", убедена е тя.

Според нея съществуващите детски отделения по различни болници не вършат работа и често необходимостта от това да се обикаля в търсене на правилния лекар коства здравето и живота на малките пациенти и подчерта, че всеки ден умират деца.

 Стана ясно и, че в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев се е обърнал към колегите си от здравеопазването. Той е поискал д-р Кацаров и Комитова от регионалното развитие да се срещнат с протестиращите родители и да обърнат внимание на исканията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези архитектчета и заблудените от тях хора искат да строят Дисниленд, не болница.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма истинска болница за деца, няма истинско лечение, няма истинско правителство, няма истински народ, няма ум в главите на повечето българи.....няма и няма.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако стоманата е корозирала след 40 год. може да трябва реконструкция. Конструктурът предценява и по закон си носи съдебна отговорност. Стоманата е скъпа и винаги гледат да я използват. От тези учителки, майки и бебета така и не разбрахме проблема.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няколко алчни и гладни архитектчета виждат Голяма далавера с държавни пари за болницата. Край тях са събрали хипита и кришнари, малко платени наемници, малко антиваксъри. Миряновата работа се повтаря при тези протестиращи. Искат далавера и пари от държавата.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До питанкатаЦелта е да се докопа парцела.Здравината на конструкцията няма никакво значение.
75
0
 
5
 
! Отговори
питанката преди 2 години
На кого по свирката играят сега тези "протестиращи родители" и колко от тях имат поне минимални познания за строителство?? Съществуващата конструкция беше обследвана и е годна за използване. Как ще разположат апаратура и лечебни кабинети не се влияе от съществувашите плочи и бетонни колони.
74
0
 
1
 
! Отговори
инженер преди 2 години
Бях първенец на випуск в ВМЕИ Ленин. Ама щом ти русофилската селска гнус казваш, че са ми ограничени способностите, сигурно е така.Доста съм спокоен и уравновесен, да. Какъв е проблемът?
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези закъснели хипита и кришнари искат да се построи Лунапарк за деца, не болница. Лунапарк с хотели и въртележки и зоопарк. Алчните строители ще построят един Лунапарк с павилионни едноетажни бараки.......................Спрете да слушате закъснелите хипита и кришнари от протеста. Някой им плаща или чакат големи пари за проектиране на Лунапарка за деца.
72
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 83 преди 2 години
Виждам че си много спокоен и уравновесен и наистина не ти пука. Много ти здраве, и си остани все така спокоен и уравновесен.
71
2
 
1
 
! Отговори
до анонимен 81 преди 2 години
Както и да се е пишело, казваха му МЕИто, и инженерите взимаха добри заплати, това че ти си бил на ниска заплата, може би е свързано с твойте ограничени способнисти и липса на лични качества.
70
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 80 преди 2 години
вервам ти, вервам ти, ха ха ха
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишеше се ВМЕИ, не ВМИ, лъжливо прокажено русофилче.А ти в ТКЗСто си взимал 120лв и бонус - карпузи на корем.
68
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Аз също завърших ВМИ през 1987 и започнах като млад специалист на 260 лева.
67
3
 
3
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Твойто дета защо не го пратиш в САЩ да учи, а? Защо нямаш пари, а? Защо гледаш в чинията на русофилите, кой куде си праща децата да учат?
66
2
 
3
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Миньорския труд не е бил задулжителен, всеки можеше да упражнява каквато професия го влече, дори и като библиотекар живееше без никакви грижи и парите му стигаха за всичко. А сега хората са принудени да работят като животни в мpъcни и тъмни цехова за мизерно заплащане защото иначе ги чака глад. Българите са най-болната нация, първи по смъртност в света.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова много пари дават в русия за първо, второ и трето дете, а децата на прокажените русофили не щат да ходят там.Що така?
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71Аз съм завършил ВМЕИ Ленин и като инженер и 1989-та взимах 165лв след като ми вземеха за ДКМС членски внос.
63
1
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
В Русия еднократна парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв). Еднократна помощ се дава и за първо дете тя е в размер на 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.).
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71Е миньорският труд какъв е бе ***? Да си чул миньор доживял до 65?
61
1
 
4
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Пенсионерите роват в кофите за огризки от храна, независимо дали са рисофили или американофили, мизерията е за всички.