Ще има ли двоен скок на цената на хляба?

Зърнопроизводители очакват трудна жътва заради дъждовете
23 юни 2021 15:58, Анисия Иванова
75

Опасения за житната реколта заради обилните дъждове. Зърнопроизводителите се готвят за трудна жътва.

Иван Андреев обработва над 15 000 декара земя в Русенско. Казва, че заради обилните дъждове тази година стартът на жътвата вече се бави.

"Всеки дъжд разваля качеството на продукцията. Жътвата ще бъде доста трудна тази година, защото са тръгнали вече плевели да растат, което ще вдига и влагата, ще има технически проблеми", уточнява зърнопроизводителят.

От обилните дъждове и ветрове освен пшеницата в Русенско поражения са нанесени и върху ечемика и рапицата. Очертават се и по-високи разходи за производителите.

Себестойността на хляба започва да става много динамична. Това твърдят от браншовия съюз на хлебарите и сладкарите. А цената на всеки производител е строго индивидуална.

"Категоричната прогноза на финансовите експерти е, че цените на храните ще продължат да растат. Но добрата новина е, че в България няма единна цена на хляба и тя въпрос на пазарни договорености на всеки производител", уточни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според зърнопроизводителите, може да има леко повишение в цената на хляба, но в никакъв случай няма да се стигне до удвояване на цената. Според анализ на Световната банка тенденцията към поскъпването на храните, в това число и на хляба, ще продължи до 2025 година.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че виснат някои фермери по клоните на дърветатаА някои хлебопроизводители че се пекът в пещите за печене на хляб,докато температурата,обс,до като цената му стане нормалнаА търговските вериги,главните виновници за непрекъснатото покачване на цените,че осъмват с разбити врати и ограбени щандовеТая сraн ,няма наситаАма все има Видов ден и той скоро ще настъпиНе си предизвиквайте съдбата,драги"филантропи"защото зад маската на филантропията ви,прозира един звярТръгне ли се надоло веднъж,спиране няма
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че виснат някои фермери по клоните на дърветатаА някои хлебопроизводители че се пекът в пещите за печене на хляб,докато температурата,обс,до като цената му стане нормалнаА търговските вериги,главните виновници за непрекъснатото покачване на цените,че осъмват с разбити врати и ограбени щандовеТая ***,няма наситаАма все има Видов ден и той скоро ще настъпиНе си предизвиквайте съдбата,драги"филантропи"защото зад маската на филантропията ви,прозира един звярТръгне ли се надоло веднъж,спиране няма
62
0
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Еееииий само съ чудът кво дъ измислът как дъ дигнът цените ! Ама усящъм жа играй дръвото скоро време.Аъъъ !
61
1
 
6
 
! Отговори
Я стига глупости преди 2 години
Пшеницата е световна борсова стока и няма никакво значение каква била реколтата в България!
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей кожодери, кога пък хляба, който се продава се прави от българска пшеница. Качествената се изнася а хляба се прави от вносна - фуражна с подобрители
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То отдавна скочи, масово е по 650 грама на цена от лев нагоре, пък и поне да беше хляб.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук и добрата реколта и лошата реколта винаги е основание за вдигане на цената на хляба. В БГ всякакви пазарни логики са в обратна посока. До ден днешен не мога да разбера защо се плаща субсидия за зърно, което не остава в БГ или ЕС , а се изнася? А относно държаната пшеница -много жалко, ако е истина. Явно няма грам заинтересованост от ДФЗ и БАБХ.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До . 58 Ами от магазина, ако нямаш друг вариант. Има някои много хубави от по-бюджетните, за разлика от тия, дето са над 1.20 и им плащаш и за това, че ти го рекламират. А и каквото и да е брашното, поне избягваш всички добавки, които ще ти сложат в готовия хляб, така че при всички случаи е много по-добре.
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно житото се прибира в началото на юли, а пък следващите дни го дават по 35 градуса... Само се търсят поводи да се оправдава алчността им. Тези с по хиляди декари и милиони от евросубсидии
55
0
 
9
 
! Отговори
Свиня преди 2 години
Поне троен....шашкайте хората дано пукнат от притеснение за догодина по догодина
54
2
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 54 - от къде да намерим читаво брашно бе човече Божи? Със сигурност не говориш за използване на средностатистическо брашно от магазина!
53
0
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 51 - БРАВО! Много хубаво си го написал!
52
0
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Като нема леп, яжте банани!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така де, но от новината излиза, че поскъпването на хляба е заради житната реколта и разходите за нея. Така по веригата поскъпва и брашното.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност всички си мислят, че е голяма хамалогия и много сложно да се направи домашен хляб, но изобщо не е! Цялата работа сумарно е около 15 минути разделени на няколко. Замесвате го сутринта, което отнема към 5-10 минути, и то без някакво голямо месене, а просто до хомогенност, и го оставяте да втасва. Вечерта го премесвате и оформяте - още 5 минути работа, оставяте да втаса още около половин час и печете. Всичко това се върши между другото и изобщо не е сложно.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви производители? Нашите хайдуци са само усвоители на евростредства. Не произвеждат нищо. В ЕС дават субсидии само за насаждения, а не за готова продукция. Затова нашите само засяват, получават парите и не прибират нищо от полето. Догодина пак така правят - разорават и засяват отново, за да им дадат новите милиони.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората ше започнат сами да си месят с лимец и кисело мляко. и поне ще знаят какво ядат. и ще им засища повече от заводските "гъби".
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пщеницата която гледат тея *** е първо хибридна и стомахът ви не може да я преработва пълноценно, второ е пълна с отрови, трето се изнася за арапингелите и се заменя с фуражна от украйна и четвърто ако си мислите че в заводския ви хляб има много зърно помислете пак. за това не се чудете на диабет и другите болести. спрете да ядете от този хляб. наблягайте на боба и лещата. не им яжте и колбасите пълни със захар и гадости. купувайте по малко но качествена храна. не гуляйте. ще се почувствате като богове и тялото ви ще почне да се лекува.
46
0
 
4
 
! Отговори
мишо бирочето преди 2 години
ония революционера потрива доволно девелите си кунки. тая година 30 мелеона и градуса нема да му иска и пукната парица. иначе бачка от 17 годишен, търкал една ябълка и дошъл дето му с мандрите и му подарил трактори и комбайни за 2 милиона долара. ааа не бе грешка той нали беше капарирал земя и заедно с сашо дик офф беха ходили да разглеждат ранчота.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да ми говорите за показване на цената на хляба, щото пшеницата еди кво си - първо проверете от каква пшеница се шрави хляб. Това не е хлебна а фуражна пшеница. Всички сеят фуражна и казват "Ама житото". Това което сеят е фуражна, не хлебна пшеница и затова не трябва да се покачва цената на хляба. Щото то това е.... храна за животни а той сее, взима субсидийка, застраховано е всичко и пак реве че скъпо му било. А тукати в муцуната, а? Не се наядохте бе.