Климатът се променя неблагоприятно за България, не сме готови

Ръст на екстремните прояви на времето с около 30% в последните години
46
Климатът се променя неблагоприятно за България, не сме готови
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Климатът се променя, а промените за България са неблагоприятни. Когато има все по-чести екстремни прояви във времето, има и все по-големи рискове, свързани с климатичните промени. Това каза БНР климатологът Антоанета Йотова пред БНР.

Още по темата

Анализ по отделни сектори на икономиката трябва да се превърне в оперативен план за действие, категорична е Йотова.

„Да имаме управление на тези рискове. Друг начин за справяне с климатичните промени няма“, посочи тя.
Ще продължим да бъдем изложени на все по-чести и все по-екстремни промени във времето, подчерта Антоанета Йотова. Най-често ще регистрираме това като нетипични явления за съответния сезон.

Според годишния хидрометеорологичен бюлетин на НИХМ – 2019 г. и 2020 г. са били двете най-топли години от 1930 година насам, поясни Йотова.

По думите й 2 градуса повишение на средногодишната температура е „много значително повишение“.

Средногодишното количество валежи пък е било по-малко от нормата.

„Хубавото е, че имаме едно Средиземно море между Сахара и европейския юг, но има много тревожни факти, че този климат, който сме имали, вече не е същият“, коментира Антоанета Йотова.

Рисковете за всяка страна са специфични и ние трябва да си свършим нашата си работа извън европейските политики, смята тя.

„През последните години в България се наблюдава увеличение на екстремните прояви на времето с около 30%, а до 2050 г. се очаква те да се удвоят“, коментира в предаването „Преди всички“ д-р Зорница Спасова, гл. ас. в Националния център по обществено здраве и анализи и научен секретар на Дружеството по медицинска география.

Горещите вълни като екстремно метеорологично явление ще зачестят, изтъкна д-р Спасова.

Повишението на температурите през лятото с два-три градуса води до двойно увеличение на периодите с горещо време, което е опасно за здравето, посочи тя.

Това засяга най-вече хората със сърдечно-съдови заболявания, но застрашава и тези с респираторни заболявания, астма, диабет и психични разстройства.

При горещи вълни се повишава смъртността, напомни д-р Спасова.

В България това е подценявано, пренебрегвано на този етап явление, смята тя.

Настоящата първа гореща вълна за това лято е изключително опасна, заяви Зорница Спасова. Това е така и заради резкия преход между по-хладното време и настоящите температури.

Горещото време става опасно, когато се задържи повече от три последователни дни.

Трябва да внимават и здрави хора, които се чувстват преуморени или работят до източници на топлина – в кухни или на открито, каза още експертът.

Спасова съветва в горещите дни да се отложат спортовете на открито, както ида се внимава при рязко влизане в по-студена вода.

Според международни доклади Югоизточна Европа и Средиземноморието ще бъдат сред най-уязвимите в Европа спрямо горещите вълни. При нас допълнително рисков фактор се явяват по-ниският здравен статус, по-ниските доходи и застаряващото население, поясни Зорница Спасова.  

Според нея е необходимо да се създаде работна група „Климат и здраве“ към Министерството на здравеопазването и план за защита на населението при горещо време.

Трябва да има актуализация на предупредителните кодове, смята още д-р Зорница Спасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък в България, за какво ли сме готови, понеже нещата станах толкова внезапно.
39
1
 
2
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
240
38
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
затова трябва да се спре сечта в българия да се засаждат дървета покраи магистралитеи на всяко свободно място краи на презастрояването защото ни съсипа животанова сграда без подземен гараж да не се проектира спира се вноса на стари коли
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни карат вода по аутомагистралите на баце нема да се плашите
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами време е да се коригира труда на хората на открито или в неохладени пространства, както е в Гърция. Ония 220 хрантутника да свършат нещо за парите дето ги взимат.
35
1
 
6
 
! Отговори
Страшна климатична преди 2 години
Снимка !
34
1
 
16
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Стига си лъгал.Аз като бях дете преди 35-40 години нарочно ходехме на море през август ,щото през юли бяха страшни жеги.А какви са били температурите през лятото преди 100 години го е описал Елин Пелин в разказа "По жътва ".Там описва страшна жега.
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше най-студената пролет от 23 години насам,ама пак манипулират, че имало глобално затопляне. Последните две лета бяха доста хладни.И това се очертава такова с много влажен юни.Това че има сега 3-4 дни жега се дължи на въздушни маси от Сахара. Още от събота започва захлаждане.
32
0
 
3
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До полковник КолевЗатова трябва рестарт. Новата цивилизация да не бъде техническа.
31
4
 
9
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До ПЕНСИОНЕРЩе гласувам за "РадеФ" за да могат неблагоприятните климатични промени да *** тиквите от банкянския бостан, а след това проливните дъждове завинаги да ги отмият в канализацията.
30
0
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Я неам страх,оти си имаме "министерство" на горите и околната среда!?....они бдят....
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментарите като гледам пак главно дуишевн и психично болни ...
28
1
 
11
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Всеки дрънка истини и съвети,но продължават с вътрешните и външни полети на самолети,секат се безогледно гори,замърсяват се реки и езера,разширяват неразумно градове,формула 1 ДТМ и ралита продължават,химически заводи тровят води и околна среда,ски писти,строежи и хотели замърсители по планините,локални войни,мизерия....и резултата!?....побъркан Климат
27
10
 
5
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ПОД ВЕЩОТО РЪКОВОДСТВО НА БАН.ДА.ТА. НА РАДЕФ ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ ОТ КЛИМАТА ДО ПЕНСИИТЕ НИ !!!!!И КАТО ГЛАСУВАТЕ СЕЩАЙТЕ СЕ КОГА БЯХТЕ ПО ДОБРЕ!!!!!
26
0
 
5
 
! Отговори
Ганьо го топли преди 2 години
пълния джоб...той да си поживее...след него ПОТОП!!!
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно как всички разбирате, без да имате познания в сферата, нито да имате някакви данни. Колко от вас си направиха труда да направят анализ за това кое как е и да изнесат данните и да вадят заключения? Има толкова много учени и организации ОТ ЦЯЛ СВЯТ, които на базата на задълбочени анализи излизат със заключения, но видиш ли някой човек със средно образование, без да си е направил трудът да направи безпристрастен анализ е тръгнал да обяснява кое какво било.
24
2
 
1
 
! Отговори
информатор преди 2 години
А не може ли да се направи едина информационна система, която да реши тоз проблем?
23
2
 
4
 
! Отговори
морски преди 2 години
През изминалата година, морската вода беше по-топла.Видове риби традиционно ловени мигрираха към по-хладна среда.
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименнапротив винаги си е имало такива жеги...и преди 30,40 ,50 години.реално погледнато повечето от абсолютните максимуми за българия са регистрирани имаенно 40-те години на 20 век.
21
2
 
8
 
! Отговори
Бетон ми дай бетон преди 2 години
ми дай...и гледай ми сеира ти...