24 часа борба с огъня: 150 военни, пожарникари и доброволци помагат в Сакар планина

Поради гъстата растителност, мястото е труднодостъпно
Обновена: 22 юли 2021 21:05 | 22 юли 2021 20:45, Красимир Ангелов
7

Продължава битката на пожарникарите с огнената стихия в Свиленградско. Пожарът избухна вчера. Огънят вече е унищожил хиляди декара борова гора. Опасност за близките населените места обаче, няма.

Вече над 24 часа бушува огнената стихия край Свиленград.

"Пожарът започва вчера около 17 часа, тогава е първото съобщение. Започва край асфалтовия път "Планиново -устрем“, посочва директорът на РДПБЗН- Хасково комисар Николай Вълчев.

Десетки военнослужещи, пожарникари, екипи на горското стопанство и доброволци, са се включили в потушаването на пламъците.

Още по темата
"Нашето формирование беше активирано по искане на областния управител и със заповед на командира на сухопътни войски и от днес сутринта сме в помощ на колегите от пожарна и аварийна безопасност.  И съвместно с колегите от пожарна безопасност и от горско стопанство работим заедно за локализиране и потушаване на пожара", заяви майор Георги Георгиев от Втора тунджанска механизирана бригада.

Поради гъстата растителност, мястото е труднодостъпно. От сутринта 3 булдозера изграждат просеки, за да може екипите да стигнат до огнената стихия.

"Общо взето, булдозерите свършиха най-съществената работа в цялата ситуация, тъй като виждате, че пожарът е в почти недостъпна местност. От сутринта до сега, общо взето по целия периметър се направиха пътища", каза още комисар Вълчев.

По неофициални данни, общият периметър на обгорялата площ е  6-7 квадратни километра.

"Поровете на вятъра на моменти разпалват отделни огнища, но като цяло, с тежката техника, с която се правят просеки, с хората, които работят на терен, мисля, че нещата вървят към локализиране и потушаване на пожара", допълни майор Георгиев.

Към момента няма опасност за близките населените места в региона. Една от версиите за избухването на пламъците е обработка на пасища, а точните причини те първа още се разследват.

Повече вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Където има читава гора или иглолистна, чакат, насъскани те, Депесарски резачки и познатите, какво става. Пресъхват и чешми и става пустиня и рогата на козите, се виждат в храстите. Еврейте, от пустинята, направиха градина, а ние, унищожаваме всичко, до което се докоснем.
5
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Главния пожарникар Буда там ли е :))
4
0
 
0
 
! Отговори
Сакар преди 2 години
Прогониха хората от Сакар и Странджа. Измислена чума по животните, унищожиха им поминъка. Пожари. Всяка година, повтарям всяка година има пожари в Сакар, и то поне от 20 години насам. Само питам, умишлено ли е, и как всяка година все там, а ако не е, направете нещо вече като превенция. На границата с Турция, освен това от там минава пътят на бежанците. Изгонете хората, има вече кой да се засели, освен това голяма част от земята вече е изкупена от източните ни съседи.
3
0
 
1
 
! Отговори
3та нац. катастрофа преди 2 години
Няма техника, братче... няма ора, няма пари, няма нищо.
2
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 2 години
АКО ВМЕСТО ДА КРАДАТ МИЛИАРДИ---БЯХА КУПИЛИ ВЕРТОЛЕТИ ЗА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ И ЗА ПОЖАРИ---СЕГА НЯМАШЕ ДА СЕ МЪЧАТ ПОЖАРНИКАРИТЕ, А И ДА ИМА ОПАСНОСТ ЗА ХОРАТА, ОСВЕН ЧЕ ИЗГОРЯХА ХИЛЯДИ ДЕКАРА БОРОВА ГОРА !!!
1
1
 
2
 
! Отговори
ююю??? преди 2 години
Нямате ли авиация?