Българската фабрика на e.GO може да е най-модерната в света?

Въпросът е как да бъде модернизиран класическият автомобилен завод
23 юли 2021 17:30, Анисия Иванова
31
Българската фабрика на e.GO може да е най-модерната в света?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът e.GO е много перспективен, понеже се опитва да отговори на големите въпроси в областта на електромобилите в световен мащаб. Тези проблеми са свързани с размера на батериите, автономните автомобили и модернизирането на заводите. Затова може да се окаже, че на наша територия в края на 2023 г. ще работи един от най-модерните автомобилни заводи в света. Това заяви арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив клъстър България в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Гостът обясни в подробности трите проблема.

Световното производство на батерии се е увеличило няколко пъти в последните години, припомня експертът. Това се дължи в 99.9% на автомобилната индустрия. В същото време само 2% или малко повече от световното производство на автомобили е на електрически такива, отбелязва той.

"Какво ще стане през 2030 г., когато ще говорим 50-60-70% от автомобилите да бъдат електрически?“, попита той.

За да се произведат толкова много батерии, ще има нужда от огромно количество полезни изкопаеми, затова бъдещето е на компании, които не залагат на батерии с огромни размери, за които са нужни повече минерални ресурси.

Любомир Станиславов смята също, че в България подценяваме времето, което ще е нужно, за да станат автономните автомобили реалност. Според него в рамките на следващите 5 и 10 г. ще имаме първите масово произвеждани роботизирани автономни автомобили. Технологиите за това са вече тук, остава да се решат правните и етичните проблеми, посочва той.

Още по темата

Най-интересна според него обаче е третата надпревара – как да бъде модернизиран класическият автомобилен завод. Въпреки че модерните заводи са сложни, те са идентични с принципите на Хенри Форд, обясни специалистът. Това ги прави неатрактивни за инвеститорите.

"За да направите един класически автомобилен завод, вероятно ще са ви нужни между 1 и 2 милиарда. Тази инвестиция може да се окаже погрешна, ако моделите, които се произвеждат вътре не се приемат добре от пазара.“

Това е една от причините световните борси и големите инвеститори да избягват инвестиции в автомобилни производства. Този проблем още преди десетина години накара компаниите да мислят как да намалят нужните вложения в автомобилното производство, а логиката ги отведе до необходимостта за елиминиране на два от най-скъпите елемента във веригата – отдела, в който се пресоват ламарините, както и бояджийската работилница. Това вече е направено – в Тексас. Там обаче произвеждат продукт, който има ограничения в начина, по който изглежда – примерно Tesla Cybertruck.

Същото решение се опитват да реализират и e.GO в партньорство с Технически университет - Аахен. Те обаче подхождат по друг начин. Двете суперскъпи звена в производството – пресоването и бояджийското – са елиминирани с употребата на изцяло алуминиевата пространствена рама, а всички външни панели са изработени от ABS пластмаса.

Алуминиевата пространствена рама позволява и много по-бързо да се проектират нови модели и да се скъси времето до излизане на пазара.

"С един проект успяваме да покрием и трите световни направления“, посочва Станиславов.

Експертът напомня и че капацитетът на завода в Ловеч ще бъде 30 000 автомобила годишно, с възможност той да се увеличи. От съществуващия досега завод ще се използва само индустриалния терен и довеждащата инфраструктура. Крайният продукт струва между малко под 20 хил. евро и малко под 25 хил. евро, в зависимост от оборудването, но когато българският завод заработи, ще има предпоставки тази цена да бъде редуцирана, като ще станат видни ползите от производството в България.

На територията на завода ще има над 1100 дка свободна площ за индустриална зона за доставчици на компоненти както за e.GO, така и за други производители, така че очакванията са, че в крайна сметка тази инвестиция може да доведе до създаването на 5000 работни места в региона (самата фабрика ще наема 1000 души).

"Има голям шанс, когато тази фабрика заработи през 2023 г., това да бъде една от най-модерните или най-модерната фабрика за производство на електромобили“, смята Станиславов.

Електрическите автомобили са много по-подходящи за не толкова богати държави, като нашата, защото в по-дългосрочен аспект цените им ще паднат и то драстично, заявява уверено изпълнителният директор на Аутомотив клъстър Българияв. Устройството на електрическия автомобил е много по-просто от това на такъв с ДВГ и в тях се влагат много по-малко часове работа, в порядък на десетки пъти по-малко. Алуминиевата конструкция, която ще се използва от e.GO, има живот минимум 50 г. преди да почнат да се променят якостните ѝ качества. Пластмасовите панели са на практика вечни и лесни и евтини за подменяне, ако претърпят удар, обяснява още експертът.

"Аз лично вярвам, че идва времето, когато животът на един автомобил няма да бъде 10-15 г. или между 300 000-500 000 км, а идва време, в което експлоатационният живот (разбира се може да се наложи смяна на батерия на 15 или 20 г.) вероятно ще бъде няколко милиона километра и 30-40, ако не и повече години. Което ще бъде и най-доброто нещо за екологията“, смята гостът.

В тази връзка производителите на автомобили почват да наричат себе си „доставчици на мобилност“.

Повече за автономните автомобили и бъдещето на автомобилната индустрия и градовете – вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ще е с най модерния волски път с много коловози, локви и бобунки но сградата ще е с оформен акт 16! Немците ще има да гледат как потребителите им заобикалят стоката щом прочетат Made in Bulgaria! :))))))))))
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На туй нящо размерите са му на детска играчка. Става да го карат джуджета и може на тях да не им е тясно.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пластмасова сапуниерка (трабант) за 25,000 евро?
25
0
 
3
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Никой няма интерес да произведе автомобил който да бъде употребяван 30 години!
24
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Дори и батериите да издържат 30-40 години, то ламарините на електромобилите ще корозират за този период. Този експерт ръжда по колите не е ли виждал ? В един момент в бъдеще може да се окаже, че отровните батерии ще създават много по голям проблем от ДВГ
23
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 12Не знам за заема, но субсидиите с които ще съществува фирмата ще ги плащаме всички ние.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама ще има ли такава?!Защото гърците и те имат подобен договор с тях от месеци...
21
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Аз съм на Монбат 100 лв. :)))
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се гледа далеч напред.Безспорно е че електромобила е бъдещето.Точно такава голяма крачки е нужна на България за да излезе на Европейския пазар.Добре че Фолксваген ни заобиколи.А колкото до инвестицията в България,за има-няма едно десетилетие ще се изплати.В България има достатъчно ресурси за такъв електромобил.Отначало за маломощен а по късно и за класен такъв.Особено за алуминиевата рама,ако се лее и под налягане здравината и живота и се удвояват т.е.само батерията ще се сменя на 20г.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е измама което пък ме навежда на мисълта че ако Боко е хайдук и краде като за последно то новите пък са шушумиги и ги врътка кой откъде ги хване.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българска фабрика най-модерна в света?!?!?!?На каква дрога сте бе хорааа???!?!?!Дилъра ви е много як.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Етичният проблем,когато 80% от работниците трябва да бъдат заменени от роботи, в България не съществува.
16
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Може да бъде най-модерните завод в Ловешка област! Може и да има някаква нишка на бизнес, щом има готова база и трябва да се почне отнякъде, но това е много малка количка, за 20 хиляди евро!!!..Скъпичка изглежда! До 2026 година се очаква цените на ДВГ и електромбилите се изравни,, та със тази кола, надали ще пробият, даже и на българския пазар!,
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хариза ли им Киро язовиро вече тези 34млн. на тези албански измамници ?
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма да има нищо това са празни приказки за заблуда
13
5
 
3
 
! Отговори
джъст -А- мен преди 2 години
НЕМА как да е най-модерната в ЕВРАПАта, респ. в света, след като едва в началото на следващата година ГИГА-манифактурата в Бърлин на ИТС-ъ-МЪСТ отваря официално порти, а пък всезнайно е сред нас, че по-авангардна технология и водещи супер-модерни производствени процеси от тези на мачкащите и помитащи всичко по пътя си машини с марката Т-Е-С-Л-А нема - ФАКть!!! м-ДА! ! !
12
2
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Ще е най модерният завод не в света а в Галактиката :) Отлично Седларов , отлично !
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колко е заемът и кой ще го плаща за това начинание. тези коли не са готини, и няма да се купуват. Китайските отново ще са предпочитани от масовия потребител.
10
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
А може и да не е. Като се окаже, че почти никой не ги иска тези бракми. Така и не се научиха да не казват хоп преди да скочат.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези осъзнават ли на кой свят се намират?