Да очакваме ли поскъпване на меда?

Пчеларите отчитат масова смърт на пчелни семейства
Обновена: 25 юли 2021 16:52 | 25 юли 2021 16:48, Ния Христова
58
Пчелари сигнализират за близо 50% смъртност на пчелни семейства. Според тях причината е комплексна - заради сушата през миналата година и променливото време през последните месеци. 
 
Най-голям проблем за бранша е нерегламентираното пръскане на земеделските производители, както и липсата на комуникация между двете страни. От 1 март тази година действа електронна система, която предупреждава пчеларите за предстоящите пръскания, директно от земеделските производители, но не се използва от всеки. 
 
"Ти получаваш известие, че ще се пръска от еди кога си до еди кога си. Контролът обаче дали се спазват часовете на пръскане го няма. Също така не съществува и контрола какво реално се налива в пръскачките, които се движат по полето", каза пред Bulgaria ON AIR пчеларят Георги Корчев. 
 
Данните от извършените проверки показват, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали заради липса на достатъчни хранителни запаси поради сушата през миналата година, както и заради високата заболеваемост. От бранша се надяват държавата да им окаже помощ.
 
"Ние като дружества направихме свои проверки с физиохимични анализи. Доказахме, че има причина за смъртността и тя не е една. Комплексни са причините и трябва да се помогне на пчеларите, уви това все още не се е случило. Лошо е, че много колеги се отказаха от пчеларството", посочи председателят на сдружение "Пчелари“ – Русе Иван Кънев.
 
Очакванията са високата смъртност на пчелите да доведе до по-ниски добиви и покачване на цените на меда и пчелните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
0
 
! Отговори
ДаГиИзринем преди 2 години
Асфалт паша яде филии, намазани със свинска мас,така че проблемите с пчелния мед за него не са го вълнували никога .Той научи да ядат такива филии и шайкаджиите от партията му,даже и ***. (Патица) .Свинска мас има колкото щеш.Докарват ни я швабите.
40
2
 
1
 
! Отговори
ДаГиИзринем преди 2 години
Асфалт паша яде филии, намазани със свинска мас,така че проблемите с пчелния мед за него не са го вълнували никога .Той научи да ядат такива филии и шайкаджиите от партията му,даже и ***(Патица) .Свинска мас има колкото щеш.Докарват ни я швабите.
39
2
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Хората, които не харесват и не обичат Живко от Варна, за в бъдеще изобщо да не се месят в неговият живот!Изобщо да не се опитват да управляват неговият живот !Щом като не го харесват и обичат, значи изобщо да не се занимават с него!Щом като не искат да му помогнат да живее добре и да се радва на живота, тогава ТЕ да гледат само своят си живот !
38
1
 
8
 
! Отговори
гост преди 2 години
мой роднина е пчелар се отказа още преди няколко години причината е много ниската изкупна цена (под себестойността) и изобщо липсата на адекватна цена и пазар, дори в София почти не се купуваше на пазара търсят най-евтиния ,производството на мед е доста тежка работа и сътветно труда не добре възнаграден
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пчелите изчезват, колкото и гадно да се хилите:) Факт.
36
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 10 години слушам как пчелите масово измирали. Е не изнряха ли вече, или това е повода да се вдигат цените?
35
2
 
28
 
! Отговори
Кака Мара преди 2 години
Моята фамилия се занимава с пчеларство от 1932 година. Приблизително през половината период цената се е определяла от маслото, т. е. един килограм мед е равен по цена на килограм масло. Истинският узрял мед се захаросва и няма срок на годност/единствената храна/.Има изпитани начини да се провери качеството. А що се отнася до храненето на пчелите - това е с мед от техния кошер. Боли ме когато чета коментари на меко казано некомпетентни хора.
34
9
 
2
 
! Отговори
Сата Знато преди 2 години
Увеличението на сметките е вследствие на простащините на Борисов и на неговите ортаци от ЕС - Народната партия. Всички тия печатания на пари и зелени сделки са тяхно дело. Поскъпване щеше да има при всички случаи, и заеми щяха да се взимат от тикварите, но котка им мина път. Дано ИТН да не се съгласят на актуализация и да се отива на нови избори.
33
9
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Сата НАТО === Абе виж сега. По-важно е да си платиш петорно увеличените сметки на тока, на интернета, на храната, за да можеш да пишеш, че ГЕРБ са виновни, нищо че ги изчегъртаха фашиста Рашков и Фигуранта отвсякъде :))) Поне ще си ги плащаш сметките с кеф, че вече те не са на власт, а "новите" политици от ДС и палячовците чалгари
32
10
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
За поскъпването е виновна политическа партия ГЕРБ и лично лидерът им. Поскъпването беше налице още при тяхното управление и те заложиха тази устойчива тенденция. Освен това на всеки е ясно, че Пактът за стабилност, прокарван от тях, е една измама, която ще ограби населението, а няма да помогне.
31
15
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Хахахахахаха, вече на всяка новина за поскъпване на каквото и да е, се смея на глас, защото ми е весело, как сърчицата на комунистите и чалгарите треперят и се свиват. Няма да е само меда, другари и чалгопитеци, няма да е само меда. Почакайте до зимата. Аз пак ще пиша на водка и сельодка, ама вие ще рупате на амура ура и на Фигуранта и чалгаря т0пkите
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви са тия пчелари бе, пчелите им умрели от глад и жажда? Вие не сте ли чували, че им се слагат поилки и зимно време се захранват с глюкоза? Басси пчеларите! А субсидии знаете да лапкате?
29
12
 
5
 
! Отговори
:-) преди 2 години
До Алоууу: Да не би пчелите да са единствените насекоми, които опрашват растенията. Има и милиони други.
28
31
 
4
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 години
Абе кой ти яде мед бе? аз не съм купувал мед от години. Нямам нужда. ----------------- Нека палец надолу да ми сложи всеки, който си е купувал поне едно бурканче мед тази година!
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се въведе 7 джи тогава вече ще изчезнат
26
5
 
33
 
! Отговори
Алоууу преди 2 години
Тука 99% кометират цената на меда, но това не е най-важното. Пчелата опрашва растенията и от там идват плодовете т.е. няма пчели - няма плодове, няма ракия....Що се отнася до цената на меда - давате по 10 лв, за кило сирене с неясно качество и го изяждате за седмица, а кило мед поне ще консумирате месец - при това е много полезен и не се разваля.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Колектива. Лозунг от СОЦА.ЕДИН КАТО ПРОИЗВЕДЕ БРАК В КОЛЕКТИВА, ВСИЧКИ СТРАДАТ
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21. Държавата ще даде, ама друг път.В ЕС ДАВАТ , но местната власт води контрола.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще караме със стевия, но и тя постепенно ще поскъпне докато изчезне.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25. На ли Пчелара казва точно защо ще се вдига цената и това е нормално. При малко количество с качество продукта се търси. Проблема е стар с пръскането от големите колективи назовани Арендатори.