При санирането на блокове вече въвеждат 15% самоучастие

Чакат се около 8 млн. лв. частни инвестиции
27 юли 2021 08:00, Петя Славова
43
При санирането на блокове вече въвеждат 15% самоучастие
Снимка: БГНЕС

Служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов отбеляза каква е финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост по време на кръгла маса. Стана ясно, че за по-високия енергиен клас сгради въвеждаме 15% съфинансиране. "Смятам, че по този начин интересът на хората към участието в процеса по саниране ще скочи и ще могат да бъдат спестени част от средствата", коментира той.

Пеканов поясни, че бюджетът по програмата за ВЕИ по покриви на жилищните сгради е увеличен 7 пъти.

Той припомни, че в новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост е изчислено, че помощта от 12.6 млрд. лева ще задвижи допълнителни 8 млрд. лева частни инвестиции през следващите 7 години. В ревизираната версия имаме още 57 проекта като 11 са напълно нови. Реформите наброяват 43, седем от които също не са предлагани до момента.

Още по темата

"В нашия план имаше недостатъчно амбиция в сферата на енергетиката, затова се радвам, че успяхме да надградим с 3 нови проекта - търгове за изграждане на възобновяеми енергийни източници и съхраняващи капацитети към тях.", коментира вицепремиерът.

Таванът за финансиране на проектите пък е повишен двойно. Вицепремиерът бе категоричен, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на засилването на кръговата икономика като част от Програмата за икономическа трансформация на страната.

"Много често се говори за енергийната, но не и за материалната ефективност. Именно тук мога да кажа, че в Плана тя е застъпена със 117 млн. лева. Това са безвъзмездна помощ и 50% самоучастие, които се надграждат с финансов инструмент", поясни той.

"Опитахме да намалим и ресурсите, отиващи към столицата, тъй като не би трябвало да използваме европейските пари за градове, които така или иначе се развиват добре", допълни Пеканов, който смята, че средствата трябва да бъдат инвестирани в по-малките населени места.

Европейските институции приемат добре промените ни в Плана за възстановяване и устойчивост, но все пак те трябва да имат гаранция, че за него ще се застъпи и следващото регулярно правителство. Политическите партии, които влязат в парламента, ще имат трудната задача да решат проблеми като съдбата на въглищните региони и върховенството на закона, каза още Пеканов .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Това момче тука нещо се е объркало.Началника да го поправи.
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахахахаха. Като накарали хората да си плащат 15% от санирането щял да скочи интереса. Тия служебни калинки или са мега проссссти, или мислят хората за такива. Пак червени кражби се задават. 15% такса "червени военни калинки".
28
1
 
16
 
! Отговори
Няма безплатен обяд преди 2 години
Живея в саниран блок в провинцията.Моят апартамент беше с алуминиева дограма и външна изолация още преди санирането.В блока около 50% бяха с алуминиева дограма и около 30% с изолация.От фирмата казаха,че ще сменят дограмата навсякъде.Товс разбира се не стана,но беше отчетено като направено.Беше описан и някакъв ремонт на мазетата,а те не бяха пипнати.Отидох да подам оплакване в общината,но те ми отказаха,защото фирмата извършител била частна.Да съм отнесъл оплакванията в съда.
27
2
 
5
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ъхъ, ясно, значи вече са откраднали 15% от мангизите.
26
2
 
4
 
! Отговори
Архитект преди 2 години
Сканирането съсипва естественият въздухопоток и унищожава конструктивната здравина и цялост на блока чрез разбиване и отслабване на жизненоважни носещи точки и структури, които неграмотни и бригади с бавноразвиващи къртят за да налепят морска пяна! Пяната нее изолация и саниране това е маскировка и тя води до мухъл и рак,а също е силнопожаронеустойчив компонент Един болен от рак на първи етаж след "саниране ще разболее целият блок.Вечен мухъл ,влага маскирани течове и пробиви из цялата сградна конструкция. Наздраве на Доньо Донев и героите му.
25
1
 
9
 
! Отговори
До Вълкодав преди 2 години
А нашия блок като не е саниран,трябва ли да ни дадат по 20000 лв.,защото сме дискриминирани?
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% самоучастие и без повече рев и скърцане на биберони.
23
0
 
12
 
! Отговори
Ивза преди 2 години
До кога бе хора.Няма ли да се връзумим и да спрем това .До кога ще се възползват една малка част от българите,както и фирми.Ако някой иска да му е топло,да плаща по-малки сметки да се бръкне в джоба като хилядите семейства и си смени дограмата,както и санирането за собствена сметка.Стига вече на безплатния обяд и да насочим парите към детски добавки,здравеопазване.Дано Бог вразуми управляващите.Направете анализ на санирането в различните населени места.
22
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Програмите за сканиране са за правно неграмотни .Който и да било от кооперацията който дължи данъци вземания или взел як кредит и не го върне или осъдени по някакви каквито и да било вземания ЧСИ идва и запорираха дружно АКТИВИТЕ на цялата КООПЕРАЦИЯ! На всички ДОБРОВОЛНО ПОДПИСАНИ СЛЕДВА СЪБИРАНЕ НА ВСИЧКИ ИМОТИ ДО СТОТИНКА КАТО ГИ ИЗХВЪРЛЯ НА УЛИЦАТА.Тази програма е за намаляване на собствеността в БГ Гледайте до 10г какво ще стане с всички сканирани умни.
21
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Очевидно другарят Запеканов е собственик на алпийска фирма "Дъглас".
20
11
 
9
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Парите за саниране се взимат от данъците ни, нищо при ГЕРБ не е било безплатно, само компаньонките и пурите на Ту лупа му излизаха без пари.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Браво, те за това ви въведоха 2% допълнителен данък към общината при продажба на имот или МПС (по застрахователна оценка), защото уж беше безплатно сканирането! А, хората си мислят че им е било безплатно! Безплатен обяд във държава управлявана от бандити няма!
18
5
 
8
 
! Отговори
Много правилно преди 2 години
Когато има самоучастие ,хората ще следят за далавери.Да видим дали сега ще има по 25 Хил.лв. за боядисване на стериопор.
17
6
 
16
 
! Отговори
Браво преди 2 години
при ГЕРБ беше безплатно
16
2
 
16
 
! Отговори
Вълкодав преди 2 години
Каква е тази дискриминация - досега за саниране се покриваше всичко, а сега само 85% ?Трябва или тези саниране досега да доплатят 15% или да си остане безплатно и за ново саниране - всичко друго е дискриминация, която си е за съд, всички граждани са равни и няма основание едни да плащат повече от други за едно и също нещо !
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 19 Ооо ама вие сте били по злобни и нагли от Тиквата! Браво има напредък надминавате лидерът си! Адмирации за което!
14
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Ходете си на плаж Смокиня. При честният концесионер на Тиквата да ви взима по 90лв. за шатра и да си измисля негови мерки за борба със пандемията. Ако искате си играйте и карти във Банкя, алчни Гербаджии!
13
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно е да има само участие, но е още по редно е фирмата (изпълнител на проекта да се избира от собствениците на имотите (чрез представяне на определен брой фирми, извършващи тази дейност). По този начин хората ще се ограничи корупцията на Наши и Ваши фирми, както и ще се намали тенденцията на нови фирми (без нужният опит) да участват във подобни проекти...
12
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте без ГЕРБ, НА ви сега комунисти на власт, стойте в грозни и гадни блокове!
11
10
 
2
 
! Отговори
Комисионите преди 2 години
Са също част от кръговата икономика. Както и чекмеджето. Обръчите тоже.