В Русе живакът удари 40°С , шестима припаднаха от жегата в Пловдив

Рекордно високи температури имаше в цялата страна днес
28 юли 2021 20:52, Анисия Иванова
55
В Русе живакът удари 40°С , шестима припаднаха от жегата в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Рекордно високи температури имаше и в цялата страна днес. В Русе термометрите показваха 40 градуса, в Плевен - 39, 38 в Пловдив, а в София - 35.

Шестима души са припаднали вследствие на жегите в Пловдив и се е наложила намесата на Спешна помощ. Улиците в града опустяха още в обедните часове, а откритите зони пред заведенията останаха празни.

38 градуса достигна температурата днес в града. Това доведе до пореден ден с много хора, които са колабирали и се е наложило да бъдат прегледани. Двама са приети в болница.

"Истината е, че в обедните часове са тези случаи, излизат хората, това е, въпреки всички наши препоръки за оводняване, за пиене на айран, възрастните да стоят вкъщи, явно не ни слушат", каза д-р Екатерина Анева от Спешна помощ - Пловдив.

Заради жегата Главната улица на града остана пуста. По-смелите пловдивчани потърсиха прохлада и сянка в Цар Симеоновата градина.

"Не, мен жегата не ме плаши, ама пак внимавам, де, щото слънцето е силно и има такива изригвания", коментира Тодор Иванов пред БНТ..

Заведенията в града също останаха празни в следобедните часове.

"Сега от три до шест почти никой не идва, ужасни жеги са и хората предпочитат да стоят на хладно вкъщи", разказа сервитьорът Мариян Милков.

Екстремната африканска жега днес не е рекордна за Пловдив. През 2000-та година термометрите тук отчетоха 45 градуса на сянка. Тогава наистина беше горещо, а центърът на града опустя.

"Имало е, имало е, яко сме се потили, но пък на сенките така, по-късничко излизаме", сподели Мария Вълева.

До края на седмицата в Пловдив се очаква температурата отново да надмине 40 градуса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Русе е град в Северна България, но правило е, че тук температурите са сред най-високите !!!
42
1
 
1
 
! Отговори
Има болести преди 2 години
От човешки характер - като Банев, Божков, Сакскобурготски, Арабаджиев, които много лош пример дават на младите поколения не сте ли съгласни. Има болести дето се лекуват хирургически, има болести дето се изрязват има и такива дето се екзекутират има и болести дето умират само от други болести.Какво да си говорим още?
41
0
 
0
 
! Отговори
Което пък ми напомня преди 2 години
Че този тренд и този хайп в нашата страна го въведе ония нерез Николай Банев!РРРРРРРРРРРРРРРРРРР НЕМА ДА ЧУЕШ БАУ И ДЖАФ, ДЖАФ.... САМО ЩЕ УСЕТИШ ЗЪБКИ ВЪВ ВРАТА СИ! Ще пускаме доберманите! Каква хубава порода гони до смърт! Те не лаят, много рядко доберман лае, малко като вълци са!Но вие разбирате, че тези явления толкова характерни за една страна наречена САЩ са толкова чужди за българският бит и етническа култура, че техните проявления трябва да се избиват клиново периодично.
40
0
 
1
 
! Отговори
Което ми напомня: преди 2 години
Преди десет години някъде имаше едно толкова тъпо *** дето считаше, че трябва да мине всичко по-красиво с *** в тоя град. Присъствието му беше доста осезаемо - провали много индивиди от женски пол, а и много от мъжки пол, защото никой не беше сигурен тоя дали не е му минал гаджето или потенциалното му гадже. Така както ми го описаха достоверни в някой отношения източници:"Не му увира главата на тоя плейбой"Е увря му главата накрая, ама колко щети нанесе!
39
0
 
0
 
! Отговори
Ооо има много неща преди 2 години
С които не се гордея, но обстоятелствата са ги налагали в стил Йода можеш или не можед да се измъкнеш от тия или ония има ли начин тоя да го сложиш на мястото му и общо взето някой път е възможно клин с клин да съм избивал, някак си нетолерантно, но толерантността е за хора дето могат да я разберат, а за за *** от типа:Спиш, ядеш, ч.у.к.а.ш, повтаряш. Много такива тежко самозабравили се индивиди имах нещастието да си имам работа, но вече си нямам работа с подобни ...
38
0
 
0
 
! Отговори
За долните хора: преди 2 години
Дето са жертва на културата в която са израснали ми е все тая.Аз съм специалист в това да им променя начина на мислене,обаче като не искат,стигнал съм до извода, че някой хора просто са толкова зависими от състоянието си на жертви на културата, която ги е оформила, че и да им покажеш другата гледна точка е все тая, не помръдва.Имал съм няколко такива провала и ми е писнало, обаче ме е яд, че точно такива хора превръщат в жертви и успехите ми с идеята:Не го слушай тоя *** и така му пускат!
37
0
 
0
 
! Отговори
Има такива хора преди 2 години
Дето са тесногръди или клюкари или вярват на доноси или на клевети или като му не изнася нещо веднага лепва етикет или обида. Или по други причини, обаче пак не познавам човек дето да не обича Олимпийските игри, където или ще се справиш и със силите си ще надделееш или не. Но стереотипизацията не ми е в стила - и кво всички се пържим сега, защото преди сто години някой е решил, че ДВГ е по-приемливо от улици заринати с конски фекалии или, че е по-силен.Е да ги псуваме ли? Или да намерим начин...
36
0
 
0
 
! Отговори
Олимпийски игри преди 2 години
Вие не може да разберете аз колко много обичам олимпийските игри,те не са нали като Игрите на глада дето са ни ги спретнали тук напоследък.Всеки си гледа свойте спортисти,обаче тук е интересната част и да паднат се вижда защо са паднали и няма: Съдията е ппедераст.Защото най-добрите от най-добрите са там и четири години се вижда кой е тренирал, това е една традиция, която винаги я е имало дори и преди основаването на игрите преди хилядолетия.Кой народ и племе ще си отгледа по-добре децата
35
0
 
0
 
! Отговори
Аз не мога разбера преди 2 години
Виж как няма човек дето да не обича Олимпиада и веднъж на четири години целия свят е Fortius, Altius, Citius. И веднъж на четири години ние се обединяваме и в мирно съревнование празнуваме, не може ли да разберете следващите 20 години като една такава надпревара в която да се състезавате, кой ще вкара повече въглерод и метан под земята в дупките от които сме го извадили.Нещо като Екоолимпиада всяка година. Що за хора ще сме ако не поправим щетите на десет поколения преди нас.
34
0
 
0
 
! Отговори
Сега има варианти преди 2 години
Така и така наливат вода за да извадят нефта, както и има много хиляди вече изчерпани находища пълни с вода. Всичко е въпрос на внимателен подбор на разтвора - сега като кажа тип боза с такава плътност веднага смях за Ванката и бозата ... Плюс това колко метан може да има за да не запече и с какъв диаметър да са тръбите за избегнем запушване.Не е просто, но не е невъзможно с добър сонар и пълнене на най-дълбоката част първо и втория сондаж на най-дълбокото и с цел наливане!
33
0
 
0
 
! Отговори
Плюс това: преди 2 години
Те са му дали парите плюс краудфундинга за да могат след 25 години да сечат ... И го считат за възвръщаема инвестиция, а не за пермакултурно възстановяване на екосистема с полза за нас.Докато под земята налееш ли въглерод той е окончателно и финално решен като проблем поне това количество....
32
0
 
0
 
! Отговори
Плюс това да кажа: преди 2 години
Една жива горска екосистема не е проста работа, тя се формира за век, а ние нямаме толкова време. То не е просто как си го мислят някой ходим садиме дървета предимно от един вид и урааааа. Не става ... Почвите, корозията дето вече там и мое се разкара след стотина години, требва поне двайсет вида, а в истинската екосистема те се разпределят неравномерно в зависимост от почва, наличие не наличие на вода. Той хубаво ги спаси тия 800 милиона фиданки, ама това е допълнително, а не основно решение.
31
0
 
0
 
! Отговори
Миньорски лаф: преди 2 години
Мене ми не пука дали ще вадим или ще наливаме - работа да има!Е и двете требва, не мое само да вади е!
30
1
 
0
 
! Отговори
Нямало климатични преди 2 години
Промени - точно на филанкишията ги приказвай тия - виж статистическите данни - преди 100 години температури от сорта на 35 градуса по нашите географски ширини и височини са се считали за неистова жега случваща се само в три четири дни през годината - горещници!
29
0
 
0
 
! Отговори
Аз им обяснявам преди 2 години
Че за следващите 20 години нямат по-важна работа те май ме разбраха както и абревиатурата A.S.A.P-as soon as possible.Значи оставете го ония пич с 80 милиона дървета,800 ли колко бяха-той сади ресурс за сеч и именно от там идва това минимално намаляване на въглерода и метана в атмосферата. Сериозния проблем е,че няма къде да засади 8 милиарда дървета за да редуцира значително и достатъчно бързо въглерода и метана натрупали се за сто години.Единствено навременно решение-есен, листа, мелачка,помпа
28
0
 
1
 
! Отговори
Колкото до преди 2 години
Онзи въпрос помниш сцената с Брат Пит в лабораторията дето си нахака некви ваксини и лечими болести и зомбитата не могат да го видят!Почваш да се сещаш!Вариация на бяс е! Въздушнопреносима!
27
0
 
0
 
! Отговори
Каквото се разтопи: преди 2 години
Възстановява каквото са налели долу, обаче количеството въглерод и метан в атмосферата намалява незначително .... А трябва да намалява много и единствения начин е знаят много добре ...Като им припари до степен в която климатикът не помага ще почнат да наливат листна маса и трайни метанови ама дотогава ще се пържим тук ...
26
0
 
0
 
! Отговори
Правило: преди 2 години
При първи сондаж налягането долу е достатъчно за добив.Когато обаче налягането долу спадне и се изравни,пускаш помпите и има процес на естествено просмукване на каквото може долу обаче не и въздух, земната ***.а не го иска иска нещо по-плътно да възстанови равновесието.Единствено налично е вода.По-големия майтап е,че в големите находища като Гуар наливането на вода е стандартизирана практика за да извадят нефта.И като навържеш каквото знаеш за водния цикъл на планетата каквото се разтопи ...
25
0
 
0
 
! Отговори
Да види как не знае преди 2 години
От колко години не е променяна базовата стандартизация за добиване на нефт и течни фосилни горива?От 60 при първите подводни сондажи. Обаче аз не говоря за подводните, а за наземните сондажи и за вече изчерпаните находища ...
24
1
 
1
 
! Отговори
Колев преди 2 години
Жегата при хората е временно явление,докато жегата в главата на Станислава Цалова,тя се задържа целогодишно. Хекимян,погледни синоптиците в другите телевизии,как работят. Т. нар. Стаси,ходи из студиото като спъната кобила.Тя не може да запомни тридесетина думи които са й необходими,говорейки за градусите върху картата,да ги показва.Изключи й аутокюто,да видиш големия резил. БТВ,уж елитна телевизия!