Горещ фронт от Африка носи "кървав дъжд" над България

Условия за такива валежи у нас има в четвъртък и петък
41
Горещ фронт от Африка носи "кървав дъжд" над България
Снимка: Pixabay

Горещият фронт, идващ от Африка с топъл и сух тропичен въздух, носи със себе си и ситен пустинен пясък от Сахара, който се разпръсква във въздуха. Феноменът „кървав дъжд“ се поражда, когато червеникавите песъчинки се смесват с дъждовните капки, обясняват специалистите, пише в. "Телеграф".

Условия за такива валежи у нас има в четвъртък и петък, отбелязват специалистите. Очаква се в София в петък и събота времето да ни разхлади за кратко, като температурите могат да спадат до 26 градуса, но след това градусите бързо ще тръгнат пак нагоре. Докъм 12-13 август в България обаче със сигурност ще има температури над нормата, които ще са много високи. Въпреки адските жеги не се очаква да се подобри националният рекорд от 45 градуса, измерен в Пловдив през 2000 година, отбелязва пред БТА климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Хубавото в тази поредица от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е сравнително сух, като относителната влажност в обедните часове е под 30%. „Ако влажността беше двойно повече - 60%, както е нормално, навън нямаше да се живее и изключително тежко щеше да се понася горещината“, отбелязва професорът.

Очаква се лятото на 2021 година да е по-топло от миналогодишното. Той отбеляза обаче, че това не е уникално и не се случва за първи път в климата на България. “Има глобално затопляне, но не е необходимо да се връщаме във времето на баба и дядо. През 2007 г. лятото беше много горещо и продължително, както и през 2012 г., когато изживяхме най-топлото и продължително лято в съвременната история на България”, коментира климатологът от Софийския университет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: африкажегадъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
Eksperts да огледат внимателно сателитни снимки за съзнателно облъчвани региони вкл на САХАРА и Средиземно море. Терористи провеждащи терора с нагло престъпна дигитално холограмна видео пресканираща техника вкл монтирана стационарно,на автомобили,кораби,сателити .Техниката е произведена последните 29 месеца .Уврежданията от нея са осезаеми вкл в Русия,Украйна,Гърция,Турция,САщ и Канада.Човешката индустрия произвежда милиарди анти климатични оръжия ДНЕВНО.вкл холограмни..
24
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
Преди години обсебени от масови убиици подставени на власт принудиха милиарди водачи на автомобили да увреждат безмилостно жестоко биосферата и атмосферния океан с включени фарове денем.В България терора започна август . Жега.Засякохме веднага остро просушаване на горите в редица региони.. Писмено предупредих властите EU,BG. Грозно мълчание. Започнаха хиляди пожари. Експерти да огледат пожарите в Турция и Гърция. Терористи ползват нови бели проникващо просушаващи дигитaлно холограмни скенери.
23
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До бг Сериозно била по-малко индустриализирана ? ...А тия щръкнали като кости на мъртъвци хиляди руини на комбинати ,фабрики ,цехове ,селскостопански постройки ,дамове ,ферми ...изтърбушените стъкла на прозорците ,като на слепци , откъде са .? От по -малко индустриализирането сигурно ?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Кървавият дъжд ,дойде преди 30 години с Демокрацията и демократичните ценности !!! Живи мръвки се късат от Българския народ .
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре бай Шиле сигурно ще го тълкува като поличба че трябва да се ваксинират всички.
20
4
 
30
 
! Отговори
Коко преди 2 години
И с кървавият дъжд ще се промени и щамът на коронавируса от делта на гама и така до края на света който явно няма да е далеч предвид алчността на шепа У легофрени и ***
19
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво ръсите въздуха,че понякога в тези жеги мирише на изгоряло без да има пожари?
18
23
 
13
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
А бе хора, като Ви казвам, че съм с Магистър по Еврейско Християнско Богословие, вярвайте ми. Отваряте Ветхия Завет и търсите злобарщините, които евреите на Аврам и Моисей вършат на Канаан, Фараона и прочее. Те днес правят същото, което и тогава. Дъждове от кървави феномени, скакалци,уми, прокази, Ковид вируси, пожари говорящи, глад... Това са евреи, а евреите са генетично увредени от смесванията си. Това са психопати, чиято злоба се нарича Йехова. И като Ви казвам, че съм Богослов, атеист съм.
17
5
 
20
 
! Отговори
Жуждрамуняк преди 2 години
"...обясняват специалистите, пише в. "Телеграф"" = някой е казал на някой друг, който е прочел нещо, та вие да го напишете :D :D :D Честно, чета Вашите (и на Вести) статии само, за да се позабавлявам с грешки, изказ и да помахам за чао на журналистиката и правописа ... Чао чао
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20, сахарския вятър не зависи от нас. Той е природно явление. Но, ние хората, определено го правим много по-зловещ от това което е в действителност. А асфалта и панелите са фактор, който увеличава температурата, просто защото като се нагреят, през нощта излъчват като акумулират печки.
15
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После едно хамериканско тайфунче да загребе малко жаби и да ги изсипе пред фараоните от жълтите павета. И като в свещените книги, ние ще си поискаме свободата...
14
9
 
28
 
! Отговори
бг преди 2 години
България е била по-едноетажна , по зелена и по-малко индустриализирана и автомобилизана.Затова е нямало такива сахарски жеги и дъждове.
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мога да правя, златен дъжд :)
12
0
 
6
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Slayer-Raining Blood, йеееее, електорат, иеееееее...;)))
11
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има глобално затопляне, но не е необходимо да се връщаме във времето на баба и дядо. ...., коментира климатологът от Софийския университет. ... по време на баба и дядо са нямали таквиа горещини, нито са събирани статистически данни, ттака че не може да се върнеш и да искаш -
10
9
 
45
 
! Отговори
Burning bush преди 2 години
След нашествието на демократични скакалци и гербави калинки, сега пък "кървав дъжд". Положението започва да прилича на библейски апокалипсис.
9
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драма и паника трябва да има, и то 24/7. Все пак сме в Булгаристана.
8
1
 
34
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Добрата новина не се котира друго си е, ако заглавието е черно тогава кълвеш и четеш пасквила.
7
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кървав дъжд ще има скоро на жълтите павета ако продържават да се подиграват с народа.
6
8
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Аз съм виждал циментов дъжд.А шпионина Зирка е виждал дъжд от недоволни граждани леко разярени.А това Бонго дъжд))