Проф.Радулов: Мигрантска вълна от Афганистан се очаква през май-юни

Хората, работили с нашите структури там, са изтеглени, допълни експертът по сигурността
16

"Талибаните са затворили границата в момента, т. нар. бивши бунтовници. Животът на хората е застрашен. Информацията, която имаме е, че тези, които са работили с нашите структури там са изтеглени. Те не са и били толкова много. И това говори добре за нашите власти и за нашите военни“.

Това каза в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Николай Радулов, председател на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Още по темата
Той уточни, че говори за българския контингент и за тези, които са им оказвали съдействие. Т.е. - местни хора със семействата им. "Какво ще се случи с другите е много сериозен проблем. Независимо от това, което се говори, че очакваме голяма вълна, всъщност Афганистан практически е затворен, тъй като изходите от него са по високопланински пътища. Трудни за преминаване. Могат да бъдат преминати само с помощта на местни хора. А местните хора са талибани. Така че, те осъществяват един редовен поток от хора, които пускат по тези пътища и ги транспортират през съседните държави, например до Турция, срещу заплащане.

Тоест, това е един поток, който обезпечава редовно финансиране на същите тези талибани. Другите обаче в момента са стопирани да пътуват където и да е, защото първо сред тях се търсят хора, които са помагали на американците, и то не става дума за хора, които са помогнали на военните формации или информатори. Става дума за такива, които са работили нещо елементарно – метачки или в администрациите. Хора, които са имали някакъв допир с американците. И въпреки всичките обещания, че няма да бъдат издирвани, че няма да има отмъщение, никой не вярва. Затова хората търсят да се спасят и да избягат. Няма да ги пуснат и по една друга причина. Информацията, която имам, е, че реколтата на мака тази година е много голяма“, казва проф. Радулов, позовавайки се на френски източници.

Експертът подчерта, че става дума за маковите полета. "Всъщност им е необходима работна ръка. Тоест тези хора ще бъдат държани там, за да обслужат маковите полета и вероятното време, когато би могло да има такава вълна, ако не се намери дипломатическо решение, е през май, юни следващата година. Това не значи обаче, че не може да очакваме редовни порции от хора – по сто, двеста души, както се случва на нашата граница непрекъснато", категоричен е в прогнозите си проф. Николай Радулов, председател на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на 4 септември от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
sd преди 2 години
Да кажем само че този е от ИТН, т.е. от главундерите на Славчо и с това да приключим.
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа Брюксел ино ??? Аве да ва питам нещууу тука . Защо Зуека напусна България и ЕС и каза че за нищо не стават и България и ЕС ??? Човека избяга в Англия . Само питам де . Не че не вярвам в брюкселско робство и светлото еврог.ейско бъдеще :))))))))))
10
3
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
На дъното сме след като и този е професор!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ще разчитат на макови полета значи яко ги е стегнала в клещи стагнацията,инфлацията,инквизицията по време в такъв интервал и период на католико христианската от началото на общата вярата,която на нас се стоварила православните за туй и дълго време с участието на техните вероизповядващи служители,чиято вяра тогава е била в разцвет,примерно за времето на д-р Авициена,което те си спомнят с задоволство,но с урок от инквизицията,а може и съвместно се вклещили в нас,а сега капитализъм ли ще строят
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех че нашите професори БАНанаджии са всичките до един пророци. Един знае точно колко заразени от ковид ЩЕ има, друг колко мигранти ЩЕ има...айде някой от тях да каже и числата на тотото
7
1
 
1
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Бре мой ли ,а съ говори таквоз нящу бря ? Куршум за министъро! Бря срама няаат ли некой ора ?До 6 ! Бре диване и дъ го гръмнат друг жа сложат бре ! От говориш врели-некипели ,а ти съ смеат ората ? Кът нещеш дъ носиш маска ,ела на селу ! Ама са иска раутаа от темно до темно.Не е като у градо си клатиш краката у офиса.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако въобще имахме граничари и ако стреляха на месо няма да има проблем. Ама нали автоматите са им за украса.
5
0
 
7
 
! Отговори
Gulbuddin преди 2 години
Добре, дядо. Ти и онзи Димов сте ми любими. Не сте излизали от времето на НРБ и смятате, че извън нея ходят с камилите. Информира ни за метачките и мака кой ще го бере. Само дали чу, че Катар и Китай се ангажира с възстановяване. Да не се окажат след година талибаните с по-добри пътища и инфраструктура. Че са поне 5 пъти по-добре въоръжени се видя вече.
4
5
 
1
 
! Отговори
Куршум за мнистъра преди 2 години
Ако ЗАСТР.ЕЛЯТ Здравния министър, ще се ОТЪРВЕМ и от Маските и от Вирусите... Здравния министър, ЗАЕДНО с разни араби и китайци РАЗНАСЯТ вируси навсякъде.. Куршум за тоя. А след това, МАХАНЕ на маските и ИЗГОНВАНЕ на всякакви араби и китайци от България !! Като оня Афганистански Ислямски ВИРУС, който искал да домъкне още 14 вируса- ислямски змийчета...
3
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
Въоръжавайте се кой с каквото може.Всеки може съвсем законно да си купи,нож,бокс,лютив спрей,мачете,газов пистолет,въздушна пушка,арбалет,брадвичка,бухалка,бронежилетка,телескопична палка. А ако съвсем пък бюджета не ви го позволява намерете парче тръба или винкело отнякъде.Не бъдете овце ! Животът и здравето ви е по ценно от парите !
2
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
Почнаха разни експерти да гадаят ! А бе оставете това на Айше врачката от Столипиново ! Мигрантска вълна ще има ! Въпрос на време е .Че няма да можем да спрем хиляди мигранти --няма !. Само се хвърля прах в очите и за успокоение на населението.Умните хора преждевременно се въоръжават ,и запасяват с храна( не с тоалетна хартия) и гориво.Други купуват генератори,докато все още са евтини и няма голямо търсене !Трети зяпат филососват и после реват като стане напечено и псуват държавата !
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
уф и този ли е от експертите. сега ала бала вятър да става, ама нищо не казва че всеки ден хващат по 100-тина. Какви макови полета разправя този, знаеш ли колко ги интересува. всеки гледа да се изнесе кой както може.