Положителен тест, отрицателен тест... Подлежиш ли на карантина?

Мъж от Велико Търново попадна в пореден абсурд
16 сеп 2021 22:30, Красимир Ангелов
34

Мъж от Велико Търново ще остане 14 дни под карантина след противоречивите резултати от лабораторните изследвания. Цветелин има има един положителен и един.. отрицателен тест.

От здравната инспекция признават, че веднъж дневно се сблъскват с подобни случаи, но при отчетена положителна проба по закон следва изолация.

Цветелин Кавръков работи в месопреработвателно предприятие. След като се върнал от двуседмична почивка, работодателят му поискал тест за коронавирус. Цветелин се изследвал с бърз антигенен тест.

"Отидох първо в лаборатория, направих си бърз антигенен тест, изчаках и резултатът беше положителен. Но аз абсолютно никаква симптоматика не усещам, след което реших да отида във втора лаборатория, да си направя втори тест. При което пак бърз антигенен тест си направих, изчаках и този тест вече беше негативен", разказа Цветелин пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Не забравяйте, че една голяма част от хората го карат леко, но не означава, че нищо не усеща - може би температура, може би някакво леко неразположение", поясни директорът на РЗИ- Велико Търново д-р Евгения Недева.

Цветелин отишъл веднага да се консултира в Здравната инспекция какво следва след получените различни резултати в двете лицензирани лаборатории. Резултатът - въпреки всичко, той подлежи на карантина.

"Един път на ден ни се случват подобни ситуации с хора,  които са решили да сравняват качеството на работа в лабораториите. Може да се обясни разликата с това, че на едното място е положителен резултата с това, че не може да се изключи човешкия фактор. Обикновено проблемът е в начина, по който е взета пробата, в случая на отрицателния резултат. Ситуацията е такава- той ще бъде поставен под карантина за 14 дни така, както е разписано в заповедта на министъра на здравеопазването", категорична е д-р Недева.

Специалистите обясняват, че в тези случаи няма смисъл да се правят допълнителни тестове и лабораторни изследвания. 14-дневната карантина може да отпадне само след лечение в болница и два отрицателни теста направени седем дни след изписването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28Всъщност ти искаш вече да забранят плановите операции. По- добре твоят познат да се беше ваксинирал . Не ме интересува вълнението на твойте познати,антиваксъри
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами срамота е да отива да работи в хранителната промишленост , ако има дори съмнение за инфекция.
19
5
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Тия бързите тестове са чист ташакларъ. Трябва си PCR тест, ама той понеже е по-скъп и нашия е решил да мине по тънката лайсна :))))
18
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете нямат 100% достоверност. Много могат да бъдат фалшиво отрицателни , ако не е взета пробата добре. И десет теста да е правил, щом един е излязъл позитивен / вирус е открит,/ трябва да стои в карантина.
17
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като има неваксиниран персонал в болницата , всички пациенти са в риск. Освен това неваксиниран пациент е също заплаха за другите пациенти. Преди постъпване всеки трябва да бъде тестван и ако е положителен да бъде изолиран. А в другите (нормални )държави изискват 100% ваксинация на здравните работници.
16
3
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Тестовете са изключително чувствителни.И най-здравият може да го изкарат болен.За това не се тествайте.Не ставайте спонсори на бялата мафия!
15
0
 
6
 
! Отговори
Б.Г. преди 2 години
Кви 100лв. Бре Асане, антигенен бър тест за домашна употреба... 10-20лв. Трябва да е. Това е чисто недоразумение. След първи положителен антигенен се прави само ПЦР, не пак бърз антигенен. Май е написано в наредбата им на тия ***.
14
3
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Луд ли е да плаща на 2 лабаратории по 100 лв. :))
13
2
 
37
 
! Отговори
Хе Хе преди 2 години
Всичко изглежда е пълно менте. Тука има тука нема на мафия деряща кожи.
12
6
 
11
 
! Отговори
Еми преди 2 години
Има няколко варианта на тази ситуация.Първият вариант е грешно положителен тест. Даже е странно, че няма много такива случаи.Вторият вариант е неправилно взет втори тест. Да, в някои лаборатории само ти почесват носа, взимат ти 30-те лева и всички са "негативни". Това не значи, че човека не носи вируса.Естествено какъв е случая може да се разбере само с PCR тест, който е то-точен. Ако човек без симптовми има положителн тест по-добре теста да се повтори (или PCR).
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да отиде при Киро Брейка той ще му хвърли стотинка и ще излезе точен резултат той показа как се прави теста
10
3
 
14
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Има правила- чифутскииии, значи няма правила!
9
18
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Тъпия май си ти.Има правила и закони .Трябва да се спазват.Няма значение харесват или нехаресват. Нямали правила е хаос.
8
2
 
35
 
! Отговори
Прост Тупан преди 2 години
Сега от единичен случай ще си направя генерален извод. Тия всички ни лъжат яко.
7
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шараните, дето се тестват за фалшив вирус трябва да подлежат на безсрочна карантина, докато им дойде акъл в главата.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Положителен тест, отрицателен тест, с две думи фалшив тест.
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много от случаите са така. Здрави хора с фалшив положителен тест. После системата си ги отчита като "случаи", а хипохондриците от тестваните бързат да постъпят в болница за да ги уморят с агресивните си "методи на лечение"
4
5
 
24
 
! Отговори
гл. инспектор Кунчо преди 2 години
аз смятам че трябва да се ваксинира и ще спи като къпан
3
1
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ОЩЕ ЕДНА ЛУДА КАЛИНКА
2
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое му е абсурда . Имаш положителен , карантина 14 дена. той нека да си прави и 100 теста те може да са като черно червено.Аман от недоволни и мрънкащи все едно само на тях се случва.