МОСВ: Спадат стойностите на азот във водата край Камен бряг

Въпреки това те остават 3 пъти над тренда, установен преди седмица
23 окт 2021 15:55, Красимир Ангелов
27
МОСВ: Спадат стойностите на азот във водата край Камен бряг
Снимка: МОСВ

Постепенно се понижават стойностите на азот във водата край Камен бряг, съобщават от МОСВ.

Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби от 20 и 21 октомври, взети от брегови пункт на 60 м южно от заседналия кораб "Vera Su" и от пункт непосредствено до носа на кораба.

Анализът на данните показва почти двойно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели в двата пункта спрямо предходните, което може да се обясни с промяна в посоката на теченията и вятъра. Все пак измерените концентрации на азот амониев, азот нитратен и азот нитритен са три пъти над тренда, наблюдаван в района преди седмица, отчитат от МОСВ.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят на място състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб „Vera Su“ с цел проследяване на операцията по претоварване на кораба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
--- преди 2 години
До АнонименКой ти каза че е отцепен, вчера имаше над 200 зяпачи на Яйлата.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вьпрос какво ще стане ако взривят контролирано когато отливьт започне и вьлната която би се получила я повдигне и само влекачите биха насочили в правилната посока на движение.
18
1
 
1
 
! Отговори
до к.14 преди 2 години
Преди 3 седмици морето беше тихо, пробойните или не ги е имало, или са били малки и вода или не е нахлувала, или е била малко. Сетне морето се развихри, през пробойните и борда започна да нахлува вода , прахообразният товар се намокри, корабът започна да потъва и разтвореният в морето карбамид вдигна концентрация на азота от аминогрупите 3 пъти над допустимата около кораба. Какво неясно има?
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво прави това старо корито в камъните по дъното до брега ще кажат капитанът на кораба и вторият му помощник, но да натоварят 6 хил.тона непакетиран в торби карбамид ми звучи странно. А за подхранени морски водорасли по каменистото дъно не се безпокойте: карбамидът не е толкова реакционноспособен, така че морското течение ще го разсее,а ниските температури през зимата няма да му позволят да "натори" морето. Моля текста в к.12 да се чете: "Карбамидът е диамиН на въглената киселина...."
16
1
 
4
 
! Отговори
шопа преди 2 години
Чудна работа всички говорят и се мотат заради някакъв азот, ами що никой не рече, какво е търсил този кораб в камънете до до брега и що стана със стоварения нелегално наркотик......
15
5
 
0
 
! Отговори
Хардвардски ПП преди 2 години
Справиха се с кризата - Радев президент
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинявайте, но не очаквах, че зелените *** са толкова неуки и ***. Склонен съм да смятам, че това са *** на ГЕРБ, които са накарани да пишат коментари на тема ,Екологична катастрофа в с.Камен бряг'. И те,горките, пишат та се късат, като Пожарникаря в ролята на премиер. Навремето ББ каза крилатата фраза "И аз ***, и вие прости, ще се разберем". И се разбраха джанъм, цели 3 мандати изкараха - простият Пожарникар и 80-те % на проф.Иво Христов.
13
1
 
3
 
! Отговори
Варна преди 2 години
800 тона азот вече са разтоварени.
12
3
 
8
 
! Отговори
Рапан преди 2 години
Тази година мидите няма да стават за ядене, но поне ще имат големи перли.
11
3
 
11
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Явно ще си имаме вече държавна плантация за водорасли !
10
2
 
2
 
! Отговори
що е това тренд? преди 2 години
Може да не знаем английски но си служим много добре с него.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нещо не разбирам ,преди 3 седмици казваха ,че всчико е наред ,нямало замърсяване,а сега казват ,че спадат стойностите,които били 3 пъти повече ,май някой много лъже и се оплита,май!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до к6,к.9. Тези "зеленяци" не зная какво разбират от химия, камо ли от тонаж, колеги! Карбамидът е доста по-слабо реакционоспособен и затова се използва като по-бавно действащ изкуствен тор. Който е завършил Химическия факултет на СУ или бившия Химико-технологичен институт ХТИ знае тези неща. Който е журналист не ги "шпреха" , цепи през орането като voл и пише пpoctoтии и хич не му пука какво е написал. За тонажа: това корито има вместимост 6 хил., а на 40 хил. тона - т.е. 7 пъти по-малко.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карбамидът е диамид на въглеродната киселина (NH2)2CO?Хайде сега, г-н Ангелов, кажете къде виждате -NO3, та да търсите нитратен азот? Две седмици говорехте, че товарът на Вера су е амониева селитре NH4NO3, където има амониев катион и нитратен анион, сетне се оказа, че това е КАРБАМИД, съдържащ две аминогрупи и една кетонна връзка С=О! Много сте неуки и проЗти, да знаете!
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, къде са зелените талибани, бе? Защо са се скрили?
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То белята е станала вече. В радиус от 10 клм всичко е изтривена, а на МОСВ остава само да замазва за пред публиката екологичната катастофа без аналог в новата ни история.
4
4
 
7
 
! Отговори
0_0 преди 2 години
Първо не са 40 хиляди тона,второ почти всичкия ще бъде изваден.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, че вярвам на техните проби. Защо не допускат други организации да вземат проби. Периметъра е отцепен и никой няма достъп.
2
12
 
5
 
! Отговори
спадна на кораба май преди 2 години
Вече са спаднали под нармалните, това само радев и бсп го могат, исипват 40 хиляди тона отрова в морето и тя спада под нулата
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как спада нещо, дето твърдяха, че го няма?