Брокери: Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането

Много хора сключват сделки "на зелено" заради по-добрите финансови условия
26 окт 2021 07:30, Анисия Иванова
62
Брокери: Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Жилищата в някои квартали на големите градове да поскъпнали с повече от 20% за година. Като цяло пазарът е много динамичен и много сделки с имоти има не само в градовете, а и в селата, според брокери.

Въпреки желанието на много хора да имат втори дом по-близо до природата, основното търсене е насочено към престижните квартали, където и цените са най-високи.

Основната причина за рекордно високите цени на имотите е, че търсенето продължава да изпреварва предлагането. Хората, които купуват имоти с цел инвестиция, се увеличават. При ниските лихви по банковите заеми хората търсят алтернатива за спестяванията си.

При покупката на жилище с цел инвестиция най-важното е придобиването на имот на възможно най-ниската цена, както и очакванията как тази цена ще се повишава във времето, за да се реализира печалба.

На пазара обаче преобладават хората, които купуват имот за собствени нужди. При покупката на такъв имот изискванията са по-големи, а цената отива на заден план. Много по-важно за купувачите е каква е локацията на имота, колко са стаите, какво е изложението, дали наблизо им спирка на градския транспорт, детска градина, училище и магазини. Когато купуват имот за семейството си хората са склонни да платят повече, за да придобият мечтания дом.

Допълнителен фактор за стимулиране на пазара са ниските лихви по банковите кредити. Банките отпускат ипотечни кредити при най-ниските лихви в историята. “Определено годината беше много динамична”, казват брокери на имоти, цитирани от "Труд". Политиките на банките по отпускане на жилищни кредити е функция на търсенето, допълват те.

Заради високите цени на имотите все повече хора се насочват към покупката на жилища още на етап в строеж. При покупката на имоти “на зелено” изпълнителите на проекта дават добри възможности за изплащане - определена сума в началото и доплащане при получаване на Акт 16. Допълнително предимство е, че в началния етап на строеж има по-голям избор от имоти в сградата и купувачите могат да избират етаж и изложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: цениСофияпазаримотни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2007 г. цареше същия ведър оптимизъм ! После дойде 2008 г. и си е... мамката ....
46
1
 
1
 
! Отговори
Джони преди 2 години
Да, чакайте и ще видите, годинка - две след ваксинация на 70% от населението как всичко ще опустее, как ще има жилища а няма да има кой да живее. То и сега е така, ама с тия лъжи, че уж търсенето е било повече от предлагането. Това да не е обувка да си купуваш разни и на опрелен период от време и с тия локдауни, безработица, било по голямо търсенето 😀😀😀😀на кой ги разправят тия, ве. Жадните строителни предприемачи.....
45
4
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Според мен да се инвестира в България в каквото и да е е безперспективна. Мойте пари ще инвестирам в образованието на детето, но не в България. А с една част от тях ще си по живеем с жената след пенсия т. е ще си задържим стандарта на живот и след пенсия.
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди *** балона, търсенето е най-голямо.
43
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мисля, че покупка на имот в България е добра и сигурна инвестиция.
42
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като станеме 5 милиона и София няма да бъде пощадена, тогава ще ги видя тия с многото апартаменти, как само ще им плащат данъците. Докато държавата изглежда по тоя начин, никой няма да дойде тука.
41
5
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен 21 Когато предлагането надхвърля търсенето МНОГОКРАТНО цените падат.Елементарно правило на пазарната икономика.Обаче в София това не се случва.ФАКТ.
40
5
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
И аз имам статистика за кооперация в Центъра на София строена през 60-те, в която имам жилище, но стои празно по мой избор. 24 апартамента, нито един не е под наем,. С изключение на моето във всички живеят хора, много от тях са пенсионери. В последните години има починали, но веднага някой купува жилището. Има и заминали в чужбина, но също някой купуваше жилищата им.
39
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Факт е,че повечето жилища ново строителство в София се продават още на зелено
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето малко статистика от входа ни в кооперация в "атрактивен район":10 апартамента. В 4 от тях собствениците починаха от старост и наследниците им ги отдават под наем. Живеещите в 3 от жилищата няма да доживеят още две години. 6 от имотите са наследени и притежавани от хора които в момента са в чужбина. 5 се отдават под наем, като квартирантити се задържат до 6 месеца, само в един са 2 години. В 3 от жилищата се отглеждат деца, но са наследени, не са купувани по ?200к.Нещата са зле.
37
1
 
16
 
! Отговори
Апартамент преди 2 години
Да излиза статистиката от националното преброяване да се видим колко малко калъфи сме останали в тая дупка и колко са свободните жилища из страната и в София.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брокер: Търсене на жилища с цел покупка или наем няма, предлагане мноооого.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банковото лоби инфлуенсва. Проблема на българските банкери е, че разглеждат парите като отворена система. Демек представят си че колкото и много пари да засмукват от населението и бизнеса - отнякъде на магия ще се появи още някой да им даде още повече пари. Да, ама не. Парите са толкова колкото БНБ е напечатало. И като раздуеш имотния балон раздавайки все по-големи заеми няма кой да те спаси. Включително такива подканящи списвания в медиите.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банките готвят вдигане на лихви.Познат в чужбина в момента е в процедура по покупка на жилище и адвоката му го съветва да приключи с банката преди месец Март,защото след това лихвата ще бъде по висока.Скок на цените за няколко месеца с 20 %,не само не е признак за балон ами за дирижабъл и още нещо в София от 20 обяви само 2 са на що годе реални цени,не се лъжете,за зеленото до оня ден писаха за фалити и незавършени сгради заради инфлацията.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има търсене ама друг път, мечти на брокерите. В сайтовете за имоти обявите за продажби висят с години. Нали има търсене хахаха. Всяка година България се топи с 80 000, а сега в пандемията с много повече.
32
6
 
12
 
! Отговори
Алов преди 2 години
Балон има, но както при олиото има търсене, няма да се пукне току така. Аз с жената имаме чист доход 11, 000 лева на месец и можем да си позволим с кредит 100к евро двустаен в що годе добър квартал или 3тристайна панелка. Ало 11 хиляди на месец като пестим по 9000. Колко хора са като нас и ние се отказахме поради високите цени. Не ги знам тия с по 2000 заплати де отиват.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надувайте балона на недвижимите имоти, но когато се спука много хора ще останат голи и боси.
30
0
 
17
 
! Отговори
Имотен сертификат преди 2 години
Днеса беге виждат, че имотите са болна тема за българина и пишат яко статии за имоти хахаха. Че и цял батальон троляци си имат тук, е*ати тъжната картинка.
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не купувайте на зелено.строителите няма да изпълнят договорите.цените растат главоломно.ще изоставят строежите.после няма да обслужват кредитите може и банките да пострадат.ще ви отидат парите.само готов апартамент.ако ще да е стар.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък и едни брокери! Добре владеят изкуството на лъжата.