Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията

Нямало балон на цените, смята собственик на агенция за недвижими имоти
30 ное 2021 10:25, Петя Славова
79
Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има повишено търсене на жилища, бумът на сделките с имоти се забави с година. Според Стоян Гочев - собственик на агенция за недвижими имоти, причината за това е несигурността сред инвеститорите през изминалата година.

По време на финансова конференция Гочев обясни, че в момента експертите са разделени по отношение на това дали не се образува имотен балон, подобен на този от предишната криза през 2008 г. "Цифрите най-добре показват дали има балон. Когато се изследва пазар, трябва да се следят няколко показателя, като например броят на сделките. 2007 г. е била рекордна за София, като тогава са сключени 45 000 сделки, миналата година има 28 000, тоест пазарът върви равномерно", заяви Гочев.

Още по темата

През тази година пък има рекорден ръст в броя отчетени покупко-продажби във всички градове. Цифрите се доближават до тези от 2006 г., като само за София към момента има сключени 25 000 сделки. "Покачването на броя сделки говори за образуване на балон, но през 2020 г. голяма част от купувачите забавиха своите сделки поради несигурността, която имаха, и ги реализираха през 2021 г.", обясни Гочев.

Друг фактор за рекордния ръст е и фактът, че през 2020 г. банките затегнаха своите изисквания за отпускане на заеми. Припомняме, че тогава финансовите институции въведоха рестрикции спрямо някои сектори, основно най-засегнатите от пандемията. "Съответно хората не можеха да изтеглят кредит, затова направиха сделките си през 2021 г.", обясни експертът. Освен това голяма част от хората купуват ново строителство, при което сделките се отчитат по-късно

"Дали има балон, или няма, можем да кажем в края на следващата година. Засега обаче пазарът върви абсолютно равномерно", заяви Гочев.

"Голяма част от макроикономистите и експертите изнесоха официални данни, различни изследвания се направиха, включително от академични преподаватели, от които се показва, че балон в момента няма. Сегашната ситуация на развитие на пазара и онази отпреди 12 години имат много малко допирни точки, даже почти никакви", каза  пред "Монитор" председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев.

Според него при миналата криза е имало силно предлагане, необезпечени кредити, както и нереално оценени имоти. „В България сега най-малкото има недостатъчно предлагане и това е една от основните причини цените да скачат“, каза още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: цениимотиСтоян Гочев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
6
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
помислете за капиталовия цикъл. Има задължителна книга за всеки етап от пазарната лудост. В момента това би трябвало да бъде Капиталова възвръщаемост: Инвестиране през капиталовия цикъл, колекция от есета, редактирана от Едуърд Чанслър. Идеята тук е проста: трябва да гледате колко капитал се насочва в даден сектор, вместо да се фокусирате само върху цената. Колкото повече капитал има, толкова по-вероятно е секторът да претърпи свръхпредлагане и срив на цените.С други думи сектора на имотите
67
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цял свят цените скачат и хиперинфлация си върви, парите се топят .
66
2
 
6
 
! Отговори
богаташ преди 2 години
Балон има, но още е в процес на надуване. Пукането винаги идва с покачването на лихвите. Няма да е скоро ЕЦБ евентуално ще спрат с покупките а облигации Февруари 22 и ще покачат лихвите по-късно през годината. Пукане на-скоро след около 2 години.
65
1
 
24
 
! Отговори
Царя е ГОЛ преди 2 години
Винаги следя тая тема с огромен интерес! Скоро ще излезе националното преброяване и ще се установи следното - големите градове жителите са около 400-600 000, а имотите над 1 500 000. Има хора с по 5 -6 имота и се гордеят с това, и? Кой ще ги наема като няма хора за РЕНТ, кой ще ги купува като няма как населението да скочи от 500хил. на 1 000 000? Скоро като започнат да търсят КЕШ, ще разберат реалната стойност на имотния сектор. Един през друг ще намалят, кой по дяволите ще ги купува??
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Силно се съмнявам "бумът" в търсенето да е заради апартаментите от снимката.
63
2
 
3
 
! Отговори
чети за данъците 2 преди 2 години
Незаконните жилища могат да бъдат законно застраховани и собствениците им тарикати да получат обезщетение при застрахователно събитие.
62
1
 
24
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
Спадът няма общо с пандемията а просто тренда се обръща. От тук нататък или ще падат цени или продажбите ще се сринат.
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това Мумбай ли е на снимката?
60
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросният балон в София, се пука вече 20 години. Заради мнението на един куп умници си купих жилище на почти двойна цена, заради това чакане да се спука. Всеки нормален с акъл, вече трябва да му е станало ясно, че това са цените и сериозно мърдане надолу няма да има. На останалите успех.
59
2
 
4
 
! Отговори
чети за данъците преди 2 години
Бум има отдавна в строежа на незаконни жилища. Българската държава нито ги събаря, нито взима някакви данъци за тях от собствениците.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросният брокер колко данъци е платил в тоя "бум" - ???
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип балоните на имотните и фондовите пазари се надуват с цел да се приберат парите на милиони ба.лъци , и всеки път им се получава , и всеки път има нови и нови ба.лъци с много къса памет ... Печелят единствено "организаторите" - както е и казиното ...
56
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо струва толкова, колкото някой плати за него. Кво ревете ,че било скъпо-като ви е скъпо не купувате и чакате да "гръмне" балона и ще вземате на половин цена. Райдвайте се ,разбирачи....
55
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сто квадрата извън центъра на София стигна повече от 1500 евро . Слагаме го 1500 евро по 100 квадрата = 150 000 евро (300 000 лева) . Е , според вас това реални цени ли са ?
54
1
 
11
 
! Отговори
Другаря Плевнелиев преди 2 години
каза, че трябва да излезем на квартири, понеже така било (80%) на Запад. Ще ни изнудят да продадем и да си купим по-малко жилище.Останалите при късмет на квартири или на улцата!
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е пандемията, а цената. Не може да ти излиза 480 евро/кв да построиш сграда със все разрешителни, земя и труд, след което да продаваш на 1400 евро.
52
0
 
13
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Не остават свободни жилищата. Като се гътнат пенсиите, панелните им коптори веднага се заемат от мързеливите им внуци. Ама пак стигаме до факта, че търсенето намалява. Защото тия мърди внуците чакат само да умрат дъртите да им се наместят в панела в София. Така че търсенето все ще намалява.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според стъкмистиката на ден от което загиват 200 значи на ден около 100 жилища остават свободни
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брокер да си на днешно време.
49
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако знаете как са вдигнали цените на машинките и строит.материали в строителните Хипермаркети..аз свалих апартамента който щях да продавам.то цената на фасагена.латекса.дюбелите тройни.аз готов апартамент ще продам да струва после колкото един нов хладилник.