Най-много помощи за отопление пак са за дърва и въглища

Над 27 хил. души са получили еднократна подкрепа от 300 лв.
10
Най-много помощи за отопление пак са за дърва и въглища
Снимка: БГНЕС

И през тази година най-много са отпуснатите целеви помощи за отопление с твърдо гориво (дърва и въглища) - 225 389, като 2 250 от тях са  в натура.

На 30 006 лица и семейства помощта е отпусната за отопление с електроенергия, на 5 166 за парно и на 440 за природен газ, по данни на Агенцията за социално подпомагане.

Общо 288 350 са семействата, които са подпомогнати с целева помощ и с еднократна финансова подкрепа за отопление през тази зима.

От тях 261 001 са получили целева помощ за отопление за петте месеца на отоплителния сезон в размер на 523.55 лв., а одобрените за получаване на еднократна финансова подкрепа от 300 лв. са 27 349.

Най-голям брой са получилите целева помощ за отопление в областите Пловдив - 20 772, Благоевград - 20 739 и Враца - 12 669.

Еднократната финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лв. беше въведена от служебното правителство, което осигури и допълнителни разходи за изплащането й. Тя е предназначена за всички, на които е отказано отпускането на целева помощ за отопление поради превишаване на определения диференциран доход с до 30 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна  регистрация в дирекция "Бюро по труда", която да е активна и към 1 ноември.

От нея можеха да се възползват и хората, които отговарят на критериите за получаване на целева помощ за отопление, но не са кандидатствали за нея в определения за това срок - до 31 октомври 2021 г. 

Тя се изплаща  еднократно, съгласно избрания от хората начин - по лична банкова сметка или чрез „Български пощи“. За тези, които са заявили получаването на помощта по банков път, средствата вече са преведени по посочените от тях лични сметки.

Изплащането на еднократната финансова подкрепа чрез териториалните поделения на „Български пощи“ ще бъде в периода от 9 и до 23 декември 2021 г. включително. Ако някой няма възможност да получи лично помощта си в пощенския клон, това може да направи негов роднина или близък с нотариално заверено пълномощно.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Помощ за отопление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Чуки преди 1 година
Поръчваш един тир,Донбас от ТР и решаваш проблема:)
10
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Само да поясня - дървата са възобновяем енергиен източник - ВЕИ. В Турция помощите са за 1 човек - 25 куб.м, за двама - 35, за 3 и повече - 75 куб.м
9
0
 
6
 
! Отговори
das преди 2 години
ми то няма смисъл да си на пелети вече. Никакъв контрол от 400 лв за тон до над 600 лв , 10 лв едно чувалче :Д. За това удри на въглища и каквото намериш :)
8
4
 
5
 
! Отговори
еврпейски гробар преди 2 години
първо всички знаят кои вземат помощи н а гърба н а тез дет блъскат ,второ тез дет вземат помощи някои си ги доставят от гората денонощно от години наред ,някои през деня кат бият госрските под закрилата н апартийнит екалинки -надявам се новто правителство да спре хауса
7
1
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Я първо се научи да четеш добре и да правиш разлика между залесена и заселена, и второ - кажи къде позволяват да си събираш свободно дърва в гората, че аз не знам.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 Първо:Испания не е по-редко заселена от нас, територия колкото 5 България, а население 7-8 България.Второ:и тук може да ползваш сухи дървета без да плащаш.
5
2
 
2
 
! Отговори
ДО 1 преди 2 години
Аман отпро с таци като тебе !
4
4
 
2
 
! Отговори
Е преди 2 години
Хайде да ми обяснят нашите управници - как в една Испания например, която е много по-слабо залесена от България, се осичат старите дървета, и се позволява на хората да ги събират безплатно за огрев, а в България трябва да се плаща!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помощи? Амм ... с чий пари, ако не е тайна?
2
3
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 години
поредната простотия. Какво пречи помощите да са под формата на директно плащане към ел дружествата или топлофикация?!!? Никакви помощи за дърва и въглища.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви дърва бе, нали ще си играем на зелени каква е тази сеч?