Банките вдигат цените, най-вече при теглене на пари в брой

Продължава и поскъпването на имотите в страната, прогнозира специалист
29 дек 2021 09:40, Петя Славова
60

По-високи банкови такси се очакват от новата година като някои от трезорите са избрали да вдигнат таксите за теглене на каса. Повече ще плащаме и при местене на пари от сметка в сметка, както когато сметките са в една и съща банка, така и ако са в различни.

"В последните 10 години банковите такси в цяла Европа нарастват. Обяснението е ясно - поскъпва обслужването в офис. Ако видите и сравните, ще видите, че някои банки не увеличават таксите на онлайн банкирането, а някои ги вдигат между 0, 10 лв. и 0,20 лв. Но тези, които са в офис, започват да се увеличава и обслужването", каза кредитният консултант и финансов анализатор Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че и наемите на банките също се покачват.

"Има инфлация, самият разход да се поддържа офис нараства. В следващите години ще виждаме как банките ще оптимизират клоновата си мрежа. На голяма част от банките таксите за онлайн банкирането са минимални. Има и доста операции без такси. Преди години Европейският парламент забеляза, че банковите такси нарастват в доста различни страни, тогава се въведе евродиректива, която след това се обърна в закон. И сега всяка една банка в ЕС е длъжна да предлага на потребителите банкова сметка с обикновените операции. Там таксите трябва да са около средните", допълни Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-ощетени ще бъдем, ако продължаваме да теглим пари и да внасяме пари в брой.

"Българите сме с най-ниско проникване на кредитни карти в ЕС. Дори в Сърбия хората масово ползват карти за всякакъв тип плащания, ние все още предпочитаме кеш, предпочитаме да влезем в банката и да изтеглим пари. Не искаме да се отворим към кредитните карти, които са един страхотен инструмент", коментира финансовият анализатор.

2021 година се оказва рекордна за ипотечните кредити.

"Банките трябва да са по-внимателни в отпускането на ипотечни кредити. Може би над 5 млрд. ще са раздадените ипотеки, което е абсолютен рекорд за българския пазар. Лихвите продължават да намаляват и засега тенденцията е надолу. Така ипотечният пазар ще продължи да привлича все повече и повече хора, за да си закупят жилище. 99% от изтеглите кредити в България са с плаваща лихва. Потребителите трябва да са спокойни, защото ние наблюдаваме пазари с доста по-голяма история", добави Тихомир Тошев.

И посочи, ако лихвите се покачат, месечната вноска ще скочи до 10% в рамките на няколко години.

"Но това също е решимо - рефинансиране. На пазара винаги банки, които са по-агресивни и искат да си напълнят портфейлите. Много малък е процентът на лошите кредити. Повечето хора успяват да се справят. Не очаквам поевтиняване на имотите, напротив - плавен ръст нагоре. Продължава търсенето да е изключително голямо", сподели кредитният консултант.

И очаква развитие с криптовалутите, но хората трябва да са много внимателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Банките ни са преди 2 години
кокошкарски.Разчитат на лихви по кредити и на такси за всичко.Така генерират печалбите си,които никак не са малки,а са в размер на десетки милиарди годишно.Осигуряват хипер заплати за висшите банкери,които,за разлика от западните си колеги не носят рискове,защото не предприемат рискови,но с голяма печалба инвестиции.Обяснете ми защо да държа парите си в банка?Заради принудата плащания над 5000 лв да са банкови?Има начин този рекет да бъде заобиколен.За да ходя в банка,чакам опашка,плащам такси?
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пейпал му е майката, ама по традиция избягват третия свят така че скоро нямаме шанс с тая система.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм се оженил за банката.Моят работодател работи само с две банки в които е акционер.Кредит от друга не можеш да изтеглиш,заради лихвите.Фирмата е с 2500 души персонал.Смятай..лесно е.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не искаме да се отворим към кредитните карти" ми не искаме, ние не сме стока! Да ползваме карти, че да ни следи сульo и пульo какво и къде купуваме. Да не говорим пък за умниците, които си ползват телефоните за подобен род дейност, техните данни дори са по-евтини.
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата е наложила получаването на заплатата в банка,тогава да плаща таксата на банката.
30
1
 
9
 
! Отговори
Do 36 преди 2 години
Ако ти трябва само за получаване на заплата, има дебитна карта EASYPAY. Получаваш си заплатата по сметка там. Без месечна такса и без такса за теглене от който и да е банкомат в БГ два пъти месечно. Но картата е BCARD, не може да се ползва за онлайн покупки, само може да се плаща на POS терминал в страната и да теглиш кеш от банкомат.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Булбанк по безсрочна сметка в лв.таксата на месец е 4лв.сега ще я вдигнат още.няма ли кой да ги спре.
28
0
 
6
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Като чуя коментар на тоя Тошев и се скъсвам от смях. Само растежи му пред очите. Тише, не са ипотечни вече тия кредити. Станаха импо-течни последните месеци. Може би над 5 млрд. А може би комета прелита над Кремиковци. "Може би" е думичка за врачки и екстрасенси. Анализаторите работят с конкретни цифри и числа. Не кълнат за дъжд и скок на цени.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма ли кой да озапти БАНКИТЕ?
26
0
 
11
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Сметката ми е в TSB Шотландия,годишна такса 6 паунда за всичко-обслужване,теглене ,внасяне...Работя 20 мин за да си я платя.Обаче офисът на банката се обслужва от две служителки,а не от 22 като в ОББ,повечето неща се извършват онлайн,подмяна на картата става по пощата,не съм стъпвал в банката от пет години.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може.ли да каже как да плащам възможно най-малко месечна/годишна такса на дебитна карта?
24
0
 
10
 
! Отговори
До овчаря 8 преди 2 години
Българският лев е в борд с Германската марка/Евро. Левчето ще ти падне като се върнеш в 1997ма. Или ако Кирчо и Кокорчо не ни изкарат от валутният борд и евросъюза. Тогава ще играем кючеци и казачок едновременно.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало,банкера,защо и е на баба Гица от Долно Нанагорнище кредитна карта,като си има дебитна?Да я набутат с такси ли?Ей ,не се наядохте,от долната страна на тревата нищо не ви трябва,не разбрахте ли?
22
1
 
23
 
! Отговори
Признавам единствено преди 2 години
Супер- банкера Хам-хум Пърцумян, когато дава интервюта и слатко си реже луканка, (тайно от баба арменка) в огромната си бяла кухня, около 4етиресе квадратни метра!
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най големите крадци са банките.Имам заем ,който са обвързали с кредитна карта,която на мен не ми трябва ,но ми взимат 45лв годишна такса за нея,отделно ми плащат ток и вода/пак условие по кредите/ 18лв год,такса за обслужване 4,5лв/месечно,теглене от банкомат 0,40лв......
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вярно. Само един пример. От портфейл в биткойн към крипто борса 25 - 28 американски цента . После за същата сума към БГ банка само трансфера 4 евро . Смятайте колко пъти е по скъпо да се ползват банките . Най лошо е при цигарите. Цената на цигарите е фиксирана ама на банковите такси не е и в краен случай търговеца губи пари ако ви продава цигари с банкова карта ;) Тези такси също ние ги плащаме .Търговците просто ги начисляват към цената . Таксите на банките са огромни
19
0
 
9
 
! Отговори
циник преди 2 години
Един друг корифей на банковото дело, пре0и 10тина години се заканваше, че ще дойде време да се молим парите ни да са в банка и да си плащаме за това ... е и неговото време дойде Бог си поиска предсрочно кредите и го прибра.
18
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен28/ТЕЗИ 2 ГОДИНИ БЕШЕ ОСНОВНО КОВИД ПАНДЕМИЯТА! СЕГА Е РЕД НА ВАКСА-КОВИД ПАНДЕМИЯТА ,А ТЯ ЕДВАМ ЕДВАМ Е СТАРТИРАЛА В КРАЯ НА 2021-ВА!
17
8
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ АКО НЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ, ЧЕ ИМОТИТЕ ЩЕ СЕ КАЧВАТ ЗА ДА СКЛЮЧИ ПОВЕЧЕ ДОГОВОРИ ЗА ЗАЕМ , НЯМА ДА Е СЕБЕ СИ! ТОЧНО ОБРАТНОТО Е! ИМОТИТЕ ЩЕ ПАДАТ, ЗАЩОТО ПАНДЕМИЯТА ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА КАКТО И МАСОВОТО НЕПРЕСТАННО ВАКСИНИРАНЕ! БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ЩЕ СИ ЗАМИНАВАТ НА ПОРАЗИЯ И ПАЗАРА ЩЕ СЕ ЗАРИНЕ В ПРЕДЛАГАНЕ!
16
4
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До 22 Така е и аз имам почти същите сметки без 7те лв, защото аз такси ако мога не плащам. Ако банките продължават да вдигат таксите просто ще минем към виртуални банки (има две доста успешни у нас) и просто традиционните банки ще дерат пенсионерите и шараните с ипотечни кредити за по 20-30 години. А сега и лихвен % и вниски ще им вдигат...е*аси по-добре да живееш под наем при тези условия. Хем нямаш заробващ договор, хем си гъвкав - утре сменяш работата и квартирата с новоремонтирана :).