Пропаднал път откъсна от света жители на четири родопски села

Хората пренасят на ръце продукти от първа необходимост за 500 души
20 яну 2022 07:20, Петя Славова
22

Жителите на четири родопски села  вече над месец живеят откъснати от света, заради пропаднал път. Заради това хора от района на Триград се налага да пренасят на ръце продукти от първа необходимост и то за 500 души население.

След 3 дни порой, пътят пропада. Откъсва се участък от около 70 метра. За да оцелеят част от хората носят провизии на ръка през опасния участък с риск при преминаване през срутището някой да пострада. По-голямата част от жителите на селата са възрастни.

"Tам, където участъкът е пропаднал от пътя - от едната страна спират доставките и всичко се пренася на ръка и се товари в други коли от другата страна, което е изключително тежка логистика. Там живеят над 500 човека. Можете да си представите за какво количество ежедневно прехвърляне на храни, лекарства и други консумативи са необходими на хората", каза пред Bulgaria ON AIR Владимир Солаков.  

Част от местните работят в близките градове и трудно стигат до работните си места. Проблем има и за хората, които отглеждат животни, защото фуражът е на изчерпване.

"Тук вече фермерите почват да не издържат - трябва да се докарват фуражи, сена, люцерна. Мандрата спира работа, заради млякото - не може да обработва мляко. Хората имат сключени договори", заяви кметът.  

Вече са отпуснати средства за ремонта на пътя, но тепърва ще се провежда конкурс за строителна фирма, която да започне работа. А строителстово може да продължи дълго, заради сложността на участъка.

Би трябвало след 25 януари да се проведе конкурс за строителната фирма. След това има техническо време, което ще бъде подготовка на документи и евентуално започване на работа. Предвиждат между 40 и 45 дни да бъде отстранен участъкът. Ще се работи в зимни услови, на скали. Така че работата ще е и екстремна", допълни кметът на с. Триград Емил Гогушев.

Природната стихия засегна и пещерата "Дяволското гърло". Стопаните ѝ обаче изнесоха всичко на ръце. Добрата новина е, че щетите в пещерата вече са напълно възстановени и тя е готова отново да посреща туристи.

Проблемът е, че сега пък няма туристи, заради блокирания път. А управителният съвет на туристическото дружество е взел решение да изгради няколкометрова статуя на митичния Орфей.

Защото според легенда именно през "Дяволското гърло" Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Чел си нещо и го повтаряш като папагал. Малко за времето на Виденов, което ти едно не знаеш. Банките бях са източени през 1992 година, но ти откъде да го знаеш. При Виденов фактическия фалит стана юридически. Виденов успя да намали външния ни дълг с три милиарда долара и излизахме от финансовата зависимост от САЩ. Затова САЩ наредиха да ни спрат кредитите и стана голямата инфлация. Така става с всяка държава по света, която се опитва да е независима от САЩ. Знаеш ли какво стана с Япония преди 19
15
2
 
3
 
! Отговори
ДО Реалист преди 2 години
На колко си години Реалисте и какво помниш от преди герб? Или преди това ти никнеха зъбки и косми?? Я се поинформирай и ограмоти каква корупция беше и ,кой какво направи и какво остави след себе си преди Герб! България не е държава от 12 години юнако !!Явно не помниш най корумпираното управление на тройната коалиция и грандиозните скандали !?Или,, възходът" на Виденов с празните хамбари и само 300 милиона!?!? държавен резерв-фактически фалит! При 9"8милиарда оставени от ББ !
14
3
 
3
 
! Отговори
До Рекапитулация преди 2 години
А с гепените от Комитова 600 милиона и изчезнали незнайно къде ,какво можеше да се довърши ,бе мушморок ? С тези номера с 60те милиона искаха да отвлекат вниманието от голямата кражба! И какво се оказа - Рашков си затрая след срещата с ,,крадеца"!?!? Нито за 60те,нито за 600те нещо се разбра.Само внушения и фантасмагории.,,Вервайте им"!!!
13
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ето ви как действа закона за обществените поръчки на ГЕРБ. Нищо не може да се направи бързо при необходимост, а и всички видяхме и че не спря корупцията, която при ГЕРБ достигна огромни размери.
12
0
 
4
 
! Отговори
До12 преди 2 години
С природата не може да се спори! Янво си малък, момко или си момиче.Пътят не се е разбил ,а е пропаднал! Нещо което се случва ежегодно с високопланинските планински пътища и проходи !Всяка година се програмират милиони левове за борба с свлачища и срутища.. Преди година огромно свлачище в Норвегия глътна къщи,коли и хора!!!! ПРИРОДА ,това никога няма да спре!
11
3
 
3
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
Един месец и нищо. Борисов, Плевнелиев и ГЕРБ са виновни.
10
2
 
7
 
! Отговори
Възрастен преди 2 години
Какви тунели под Стара планина и мостове над Дунав ще правят тия ,като за едно пропадане от 70 метра шикалкавят повече от месец и тепърва конкурси ще провеждат!?!Ех книжни плъхове,смеехте се на Бойко че шета с джипката и решава проблеми ,ама имаше резултат ,нали?
9
5
 
4
 
! Отговори
Конкурс ли??? преди 2 години
При Бойко се реагираше светкавично и се оправяха свлачища и срутища ,а вие му се присмивахте а новите казваха че това е незаконно без конкурс,техническо време,проекти ..........т.н. Е сега Триград чака конкурса и носи всичко на ръце! ...Е така ще ги изнесе и обикновенният народ,докато чегъртат ,а не работят ! Конкурсът Комитова ли ще го оценява ????,
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го правят еко вело пътека и рикши за туристите. Защото сега търг, почтенност, обжалване. Важното че ще е преди магистрала Хемус най-вероятно, а може и след нея да го оправят. Междувременно Комитова ще провери има ли акт 16 или ще трябва да чакаме и за него преди да продължим.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май не осъзнавате, че този път не може да се разбие за няколко месеца, а е така от години. И няма никаква адекватна поддръжка. Така, че няма как вина да има Кирчо, а тези, които дълги години нищо не направиха.
6
4
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
Трябва да почакаме докато Кирчо заедно с Лена да направят анализ на ситуацията за да вземат решение.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои ще бъдат бити с камъни! А, аз ще гледам. Досега ни набиваха в главите, че "ин хаус" процедурата била незакона и само за пълнене на чекмеджето на ББ. Смееха се, че Боко Слънцето раздавал от джипката и постоянно се изтъквал:"това направих, онова оправих".
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-важно от всичко е , че другаря Радев прави 50 лицеви опори за 1 минута
3
7
 
6
 
! Отговори
Morski преди 2 години
4 ка -Не това е резултат от Кирчовците в управлението на държавата! От 13.12 не можаха до сега да оправят пътя!? Разрихата е и ще е пълна докато Радев и ***.о Киро са на върха! И по- добри дълбини ще откием - за жалост ! Бъдещето е пред нас, но не е "светло"!
2
1
 
6
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
21 век...
1
7
 
21
 
! Отговори
Кирил Петков-Канада преди 2 години
Ще им отворим авиолиния до София за по-добра свързаност!