Малки болници на ръба: Ток ли да платят, лекарства ли да купят?

Фактурите за електроенергия скочили три-четири пъти
29
Малки болници на ръба: Ток ли да платят, лекарства ли да купят?

Сметката за ток на болницата в Ардино е само един от примерите за лавинообразното повишаване на цените. За последния месец лечебното заведение е получило фактура на стойност 11 000 лева. Това е четири пъти повече от досегашните сметки, уточнява управителят на болницата д-р Гюнер Осман пред БНР.

"Никога не сме плащали по-високи цени от три хиляди лева месечно на цялата сграда, за отопление. Колкото и пъти да сме завишили употребата на електрически уреди, никога не можем да стигнем тази стойност. В пъти увеличение", посочи той.

За лекарства за месец плащат от порядъка на 3-4 хиляди лева. "Цената на тока за нас е по-висока, отколкото стойността на самите лекарства", казва д-р Осман.

Повишените цени на електроенергията и хранителните продукти могат да поставят под въпрос съществуването на малките болници като тази в Ардино.

"Всичко се завиши, не само цените на тока – цените на лекарствата, на храните, на водата. А пък цените на клиничните пътеки са едни и същи, не са се променяли. Няма как адекватно да извършваме някаква дейност. Тези пари трябва да дойдат отнякъде, не знам какво ще се прави", коментира болничният управител.

По думите му лечебното заведение засега успява да се справи въпреки увеличените разходи. Има животоспасяващи лекарства, но въпросът е докога. Както и докога ще могат да плащат огромните сметки за ток.

Управителите на лечебни заведения в област Кърджали настояват за спешна помощ от държавата така, както ще бъдат подпомогнати други сектори.

Въпросът с високите сметки за електричество е бил обсъден на последното заседание на Областния кризисен щаб. Протоколът от срещата ще бъде изпратен в Министерския съвет и в здравното министерство, а управителите се надяват да получат финансова подкрепа от правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: болницисметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализъм за капиталистите, социална държава за народа. Болниците да се преместят на регулирания пазар. Най-дребният бизнес да се прехвърли на регулиран пазар. пазарната икономика да се предложи и да се яде от големите бизнесмени с големите коли, чхти, офшорни сметки и крадене на ДДС, еврофондове и държавни поръчки.
22
0
 
6
 
! Отговори
Капитан Блъд преди 2 години
Всяка втора болница затваря. Всяка втора кръчма - също. Всеки втори завод - до месец спира. И.т.н . Просто върви ПРОМЯНА!!! Нали това искахте дами и господа? И гласувахте за БСП, харвардци , чегъркаджии, ***, ***, милиционери и какви ли не извадени от нафталина комсомолци и деца на партийни "другаре".
21
1
 
3
 
! Отговори
нзокк преди 2 години
нали ви плащаме тока и другите разходи с много допълнително отпуснати пари без да сте ги изработили !!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сопата лекува всички болести като заплес, чалъми, инат и др. Доказано.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За нас какво да кажем сметки ли да плащаме семейство ли да гледаме прехраната да си изкарваме ?
18
3
 
5
 
! Отговори
иванов преди 2 години
В БГ има над 400 болници. Съобразно населението - МИНИМУМ 100 бр. са излишни...Здравеопазването е основно средство за забогатяване ...Докато не се намери някой да отреже пипалата на този октопод така ще бъде....Сложни неща няма...Тези частни болници имат единствен предмет на дейност - СКУБАНЕ НА ПАРИ...Крайно време е да се махат една по една...
17
1
 
6
 
! Отговори
Х преди 2 години
Ако стане патаклама в Украйна газта от Русия за ЕС спира и тогава здравей 20% инфлация и ?3000 мегаватчас.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тока си скача без значение кои са на власт. За лекарствата е лошо. Защо не ограничаха мерките- а защото стачки правят. Жалко е и за държавата- да не може да лекува народа си. Да няма легла.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При бюджет за здравеопазване преди пандемията от около Пет милиарда лева и още толкова като доплащане и рушвети,сега същият е по голям най малко с Един милиард или около 11 милиарда лева,някой да се оплаква от липса на пари означава че явно някъде Страшно много се краде!
14
2
 
10
 
! Отговори
Едукейтед преди 2 години
При двама харварди, да се задава такъв въпрос хахахах.Не е смешно. Заради болните не е смешно.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези неща описани в статията не са възможни, при промяната на Радев и Петков е токова хубаво???!!
12
2
 
13
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Да си платят тока че бразилците в болницата нема къде да си заредят телефоните
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяна :)
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей ухилените от Харвард..или работете или си отивайте.стига с тая Македония.по 1000 заразени на ден в град.вие какво правите? нищо!
9
3
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Честита промяна - Рундю, Кирю и Асан :))))))))))))))))))))))))))))))
8
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЛНИЦИТЕ СА ДЪРЖАВНИ!!!! ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЕ СА РАДЕВ ДА ГИ ХАРЧИ ЗА ПИ АР КАМПАНИИ!!!! САМО ПОЛОВИНАТА ОТ ПАРИТЕ КОИТО ВЛИЗАТ КАТО ЗДРАВНИ ВНОСКИ В БЮДЖЕТА СЕ ВРЪЩАТ ЗА ЗДРАВЕ! ОСТАНАЛОТО СИ ГО ХАРЧАТ КАКТО ИМ СКИМНЕ НЕЛЕГИТИМНОТО РАДЕВО УПРВАЛЕНИЕ)!
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така най-напред ще фалират малките болници в малките нас.места.После и окръжните в големите градове.А най-накрая и цялата здравна с/***.Тогава поради невъзможно лечение,много хора няма да търсят болниците а ще си лекуват хремата и истинката в къщи.Така ще се разбере,че пандемия няма.А като престанат и коментарите по медиите,всичко ще се забрави до 2-3 седмици.И който забогатял,забогатял а цените ще останат същите и вскчко ще бъде заметено "под килима"а който е оцелял ще съжалява.
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да купят по една сопа и да посрещат всички заразени неваксинирани с нея и последна ги изритват.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Песнят и от адекватни заплати на персонала. За съжаление болниците са много важни за хората. Отделенията правят пари, не е като да няма.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, както каза Асен Василев - пари има и то много. Просто не са за болниците, не са и за нас наивниците.