Отпускат по 60 лв. компенсация за ток на студенти и докторанти

За целта са заделени около 1.5 млн. лева
25 мар 2022 15:53, Петя Славова
20
Отпускат по 60 лв. компенсация за ток на студенти и докторанти
Снимка: БГНЕС

Около 28 000 души ще получат по 60 лева компенсация за периода октомври-декември миналата година

Сметките за ток на студенти и докторанти са високи заради това, че се третират като небитови потребители.  Затова правителството отпуска по 60 лева помощ на около 28 хиляди души  компенсация за периода октомври-декември миналата година.

За целта са отпуснати близо 1,5 млн. лева. Според студентката Грета Попова сметките за нейната стая са стигали 50 лева на човек, което значи 150 лева на стая. "Знам и за сметки от порядъка на 200 лева за стая, а преди бяха 5-6 лева на човек. Не знам колко достатъчни са компенсациите, защото всеки студент има различен бюджет", обясни тя пред Нова тв. По думите й се ползва хладилник и кафемашина, а в някои стаи има и телевизор.

Председателят на студентския съвет към УНСС Ангел Стойков текущите компенсации за януари и февруари са се отразили през март. "Има и сметки, достигащи до 200 лева на човек. Не е правилно студентите да бъдат третирани като небитови потребители.  Според Даниел Парушев, председател на Национално студентско представителство, програмата ще продължи и в следващите три месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е един обяд в Макдоналдс, какво великодушие.
16
0
 
0
 
! Отговори
фактите преди 2 години
Проблемът е че управляващите, случайно или нарочно, допуснаха промишлен ток да плащат училища, здравни заведения, от детски градини до вузове, театри, опери, художествени галерии, музеи, библиотеки и всичко, за което се сетите, че не е промишлен обект.
15
2
 
6
 
! Отговори
Здрасти преди 2 години
Лека дискриминация към останалия неакадемичен свят, но..целта е набиран на електорат все пак.
14
2
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Г***ньо, не внасяш и стотинка данъци, а посредственото ти дете дои по 40лв детски всеки месец. За 18 години хрантутника ти ще е изял 8640лв чиста държавна пара, а след това още колко ще издои като социални помощи и програми за лечение от наркомании никой не може да предвиди. Трай си по-добре.
13
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
Не стига, че живеят за без пари в плащани от нас държавни общежития, ами и тока да им плащаме! Да излизат на свободен наем, ***! Или и за студентите от София същата компенсация!!!
12
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тез пари как ги раздават на *** и пульо, все едно нр са нищо! Ами аз, отказвам от моите данъци да се спонсорират кръчми, хотелиери, бежанци, БГ "бизнеса", "студентите" от село и т.н!!! За мен и моето дете? Нещо?
11
2
 
7
 
! Отговори
преди 2 години
Пак намазаха селяните. А студентите от София изнемогват! аКО НЕ СИ НА ОБЩЕЖИТИЕ-ФИНАНСОВА ПОМОЩ НЯМА.
10
3
 
5
 
! Отговори
пари за софиянци-не преди 2 години
Статията е неточна. Финансовата подкрепа не е за студентите и докторантите, а за тези от провинцията. Студент от София не получава финансова подкрепа. Редно е да го поясните, а не студентите от София да чакат тези 60 лв. Държавата не зачита за нищо студентите от София-те няат да видят финансова подкрепа.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за студентите от София-НУЛА лева финансова подкрепа. Явно студент от София е втора категория студент:-Без право на настаняване в общежитие, дори и жилището на родителите му да е малко и тясно.-Без финансова подкрепа за тока.
8
0
 
9
 
! Отговори
Unknown преди 2 години
До къде я докарахме, да си по беден от бежанец в собствената си държава... :(
7
4
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
Пълно безобразие. Тези пари се дават за студентите от село, ако са на общежитие. А за кореняк софиянците-никаква финансова подкрепа. Софиянец пак е наказан,че е от софия. Докога!Факт е,че в студентски град софиянци, поради дискриминацията нямат право да живеят-поради абсурдната комунистическа забрана. Никъде по света няма забрана студент от съответния град да е на общежитие.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За месец им отпускат почти колкото на украинец за един ден.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на украинците няма ли да им дадат по 60 лв. за ток... на ден...
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има още една категория хора, за които най-накрая трябва да се помисли. Това са "работещите хора". Хората, които произвеждат, обслужват, лекуват, възпитават, отглеждат деца, пълнят хазната... И те често ня а с какво да отидат на работа и да си платят тока.
3
0
 
0
 
! Отговори
Щази преди 2 години
Ще ви дадат пари не се притеснявайте,за гробище парк!
2
1
 
7
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
А на останалите кога?На студентите мама и тате ще им пратят пари.На мен няма кой да ми даде.
1
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Всички български студенти да се организират пред украинското посолство за гражданство и да искат украинско гражданство.