Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?

Дори и резервациите за Великден не са в мащабът, в който се е очаквало
Обновена: 1 апр 2022 09:19 | 1 апр 2022 08:35, Петя Славова
138
Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След COVID сезона, хотелиери очакват и тежък сезон заради войната в Украйна. Липса на кадри също остава проблем заради ниското заплащане, а ще могат ли от бранша да дадат работа на украинските граждани в сектор "Туризъм", коментират специалисти.
Още по темата

"В непрекъснат контакт съм за мигрантите от Украйна. Помагаме им с каквото можем. Разбрахме, че "зеленият сертификат" няма да отпадне за гражданите на редица страни, които са наши партньори в туризма. Трябва да отпадне обаче, няма логика в него - 150 хил. украинци пристигнаха в България. Как при тях не се иска "зелен сертификат", а трябва да искаме от туристите от страните, с които ние си партнираме?!", каза заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов в ефира на "България сутрин".

От Общинския съвет в Несебър искат туристическата такса да отпадне.

"Има желание да отпадне туристическата такса. Това не са туристи, а бежанци. Няма логика да плащаме допълнително. Парламентът трябва да реши ясно и бързо, защото ще има беззаконие", подчерта Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че посрещат украинците като бежанци и правят всичко възможно да пребивават  у нас до едно положение.

"Не може да очакваме украинските граждани като туристи, но се надявам от другите страни - Великобритания, Румъния и други, да пристигнат почиващи. Трябва обаче да се създаде прогноза за мир, иначе ще бъде много трудно", сподели събеседникът.

Относно резервациите за Великден, той каза, че не са в такъв мащаб, в какъвто е трябвало да бъдат, тъй като много от туристите са притеснени.

По думите му има желаещи украинци да се включат в пазара на труда, но те са предимно майки с деца и интегрирането им ще бъде трудно, защото трябва да се помисли кой ще се грижи за украинчетата.

Налбантов припомни, че работа могат да започнат тези от тях, които търсят временна помощ или тези, които вземат имигрантски статут.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация уточни, че е възможно минимално повишение на цените на пакетите в хотелите.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?
Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да ама не - когато последно отидох в Слънчев Бряг през 1995-1996 г, преди въобще да е застроено с нови сгради, реших че не ми харесва, понеже плажът е пренаселен... А тогава имаше 20, 30 пъти по-малко хотели отколкото сега.
118
0
 
5
 
! Отговори
Лудостта на масите преди 2 години
Лельо пете ходи мии стълбищата на хотелите за украинци за тука не ставаш! ?тежък сезон,наемане, 40лв.,преференции по добри от на българските граждани и супер луксозни возила!?
117
0
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
И за какво ще ги наемат? За туристи?! То сезон няма да има, те персонал набират.
116
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинските бежанци получават по 40 лв. на ден за месец 1200лв. Посочете ми един който който ще иска да работи но адекватно ще получава по малко! Изглежда, че България останаха само ненормални!
115
0
 
16
 
! Отговори
Off преди 2 години
Те хубаво ще наемат украинци, ама за туристи ли ще ги наемат? Щото туристи като няма, няма нужда да наемат никого :(
114
0
 
17
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Бранш е твърде силна дума за 95% от черноморските хотелиери и ресторантьори. Няма кой да работи за тази шайка с нулева реална бизнес перспектива. Света е в криза а БГ туризма е базиран на бедни туристи. Дават малко пари на служителите не ми се вижда реалистично да се очаква че бежанците ще изгарят от желание да бачкат бе пари. После местните ще заобясняват как така не искат да работят и колко са неблагодарни, по същия начин както и скъпите коли са голяма драма.
113
0
 
28
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Хотелиерите реват , а га застрояваха пясъка не ривяха.Слъчев брак беше застроен при соца зпланово Капацитет наплажната ивица е да поема 30 000 туриста СД !0 ноември 1989 година бяха построени 30 000 легла в хотели.СЕГА СА вече са построени 300 000 ! И ще ми реват лаковите *** дето съсипаха природата и морето.Ай сиктир!
112
2
 
18
 
! Отговори
Мистър Пропър преди 2 години
Рипа ми дуп арата за измисления бранш . Браншът да отиде в чужбина да види другия бранш как събира клиенти и без субсидии и схеми 60/40 , да види как става . А ако украйнците са на зор ще бачкат ако имат пари нека си седят без работа и да се барат къде искат . Рипа ми дуп арата
111
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Няма по големи ревльовци от хотелиерите и ресторантьорите.Крайно време е да проумеят,че помощи повече няма да се раздават и да се захващат за работа.
110
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея до сега не съм чул да са имали лек сезон, все се оплакват, а всички хотели и ресторанти се пукат пошевовете
109
6
 
25
 
! Отговори
Англето преди 2 години
За какво им е на укрите да работят, нали ги храним и обгрижваме ))
108
2
 
20
 
! Отговори
А преди 2 години
Стига вече хотели ресторанти ореваха светаИ други сектори за зле но Не пак за туризъм говоримАман!
107
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно защо тези от Въраждане се изказват само за ковида, независимо от темата. Газирани са с Новичок? Чипирани със Спутник? Не пАнимаю.
106
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е пропутинска
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат.
104
14
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 111 преди 2 години
Какъв е всичкият лукс и удобства, ще ми кажеш ли? Покрив над главата и храна. Това е! Стига за няколко седмици. Но после? И лукс ли е за теб да живееш дни наред с детето си в стандатартна бг хотелска стая. В която има едно легло гардероб и стол? А много украинци живеят при познати или добре настроени българи, които не искат пари от държавата за това. Но хората нямат други пари освен тези, които си носят. И е добре за всички да работят. А ако чааст от тях се интегрират още по-добре.
103
3
 
8
 
! Отговори
До анонимен 108 прод преди 2 години
Помниш ли как през 90-те хиляди българи се изнесоха на черно на запад или чакаха на опашки за визи.Ако Русия сега им предлага нещо повече бързо щяха да се ориентират натам.И не всички бачкат на полето. Не случайно се казва изтичане на мозъци. Огромен брой хора с професии работят на запад. ИТ лекари инженер, дори икономисти нямаме вече заварчици защото всеки заминава на запад.За Русия виж в ЮТ Прямой ефир-оборка золотой клетки. Как космическа инж-ка и акушерка са прислуга на богата мутреса
102
4
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 108 преди 2 години
Всъщност в Русия точно прости бачкатори им трябват.И самите руснаци не крият че ги експлоатират и държат в лоши условия.Това за онзи обясняващ колко лошо било на запад.Гастарбайтерите им от Средна Азия, Молдова...отиват в Русия защото нямат достъп до европейския пазар на труда.Иначе ще отпрашат с 200 към Европа за повече пари. Както в прочем са напаравили милиони руснаци. Стотици хиляди са в Германия.Но това е изборът и на богатите руснаци.Децата на управляващите все живеят на запад.
101
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им гледам скъпите дрехи и коли на украинците.. Мечтайте си някой от тях да работи за мизерните заплати по курортите. Никакъв шанс!
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 86 Шкода тва е VW.Защо VW във Чехия ,не в България? Защото чехите по-кадърни от ти.Във Русия не трябва простаци - черноработници.Има доста от Украина,Молдова,Беларус,Узбекистан,Таджикистан,Киргизия. Трябва разрешителни документи за да работиш в Русия. За разлика на Запад трябва всички ке Нефочистачи,Шкодомиячи,Ягодаберачи болногледачи и т.н Разбрах ли ,простаче?