Зам. министър: Очаквам спекула по отношене на яйцата и агнешкото

Според Христанов, НАП били подготвени да предотвратят подобни действия
10 апр 2022 09:35, Петя Славова
104
Зам. министър: Очаквам спекула по отношене на яйцата и агнешкото
Снимка: БГНЕС

Инлфацията в България е висока и бизнесът в страната се задъхва. Според заместник земеделският министър Иван Христанов, големите промени в сектор "Земеделие" могат да дойдат от следващата година, когато влезе в действие новият стратегически план. "Дотогава трябва да създадем мостово финансиране за производителите, така че те да могат да издържат и да преминат необезпокоявани периода с COVID кризата и кризата с войната в Украйна", каза той пред Нова тв.

"През изминалата година удвоихме COVID помощта. Тя беше 72 млн.лв., а ние я направихме 143 млн.лв.", отбеляза той.

По думите му с Министерството на финансите в началото на следващата седмица се очаква да бъде завършена още една допълнителна мярка в помощ на сектора.

Още по темата

"Упреците към нас са най-вече по отношение на това колко бързо се администрират процесите. Истината обаче е, че ние нямаме много възможности да намаляваме сроковете, тъй като има нотификации, след тях - потвърждение, следва и изплащане на суми. Искания от типа "днес или утре трябва да платим” са неизпълними, независимо колко съпричастни сме ние", каза още Христанов.

На въпрос дали е възможна спекула с цените на хранителните продукти около Великден, той отговори: "Очакваме спекула във всички направления. Колегите от НАП потвърдиха, че те са подготвени да предотвратят подобни действия. Сигурен съм, че в Министерството на икономиката също са подготвени. Нашата работа е да въздействаме чрез БАБХ, заповедите са изготвени. В понеделник или вторник ще бъдат подписани:.

По думите му се очаква спекула на цените по отношение на яйцата и агнешкото на пазара "Потребителите, които искат да подкрепят българското земеделие, трябва да търсят синия печат, който идентифицира българското производство", отбеляза  зам.-земеделският министър.

Относно изтеглянето на шоколадови яйца от пазара заради съмнение за салмонела, той коментира, че се правят постоянно информационни проверки, така че търговците да знаят кои са въпросните партиди.

"Повечето от тях вече са изтеглени. Представители на веригите ни увериха, че всичко възможно е направено. Съветвам и търговците, и потребителите да видят списъка с партидите на сайта на БАБХ и да се уверят, че нямат продукт от тях", каза Иван Христанов. И допълни, че към момента няма докладвани случаи на заразени, които евентуално биха имали връзка с казуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то вече 10яйца са 4лв. Той в очакване бил.
72
3
 
3
 
! Отговори
няма страшно! преди 2 години
Аз имам 120 кокошки, а те носят много добре. Яйцата ги продавам по 0,75 лв, все пак те са от свободни животинки. Всичко поскъпна, всичко, в това число и фуража. Бабата всяка година прави домашни козунаци, като всичко (олио, брашно, орехи, сушени плодове, медец ..) е от нашето стопанство. 2 kg козунак го дава на цена от 85 лева. Ами тя не спи поне две нощи, в кухнята е топло за да набъбнат, печенето става в домашна фурна. Няма как, живота поскъпва, нали издържаме внуци които са в чужбина и следва
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе... то не е нужно да си много умен или прозорлив, за да очакваш спекула на яйцата и агнешкото по Великден. Това и баба Пена го очаква. Всяка година. Един министър трябва да РАБОТИ и ДЕЙСТВА така, че да не се допуска спекулата. Ама нашите все до очакването го добутват.
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в една сладкарница до Докторската градина продават козиняци на спекулативни цени - 50 лева парчока.
69
1
 
0
 
! Отговори
kiro преди 2 години
най добре е да не ядеме и след това да се *** много вода отива в канала пък и се пърди не е приятно за пасивните околни тая миризма
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спекула всички очакваме и я виждаме. Ти обаче си на тоя пост, за да не я допускаш, а не да го играеш зрител на наш гръб и на заплата.
67
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Яжте кекс вместо козунак и риба вместо агнешко. Така сметките ще се объркат, продукцията ще остане, ще се развали и на следващия празник ще имат едно на ум.
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
купувах едно сирене,което беше 7 лв за около 6 месеца цената му стана 10 лв а качеството му стана по-лошо смятайте
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година по Великден има поскъпване на яйцата.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
реалната цена на яйце скоро ще стане 0.40-0.50 лв,това ще отрази реалната инфлация няма как с поскъпването на горива,фуражи,газ,ток цената на яйцата да е все една това важи за повечето продукти
63
1
 
5
 
! Отговори
хахахахааааа........ преди 2 години
Най-важното за България - ЕС и НАТО!!!!!!!!!!!!!!!!!
62
1
 
16
 
! Отговори
Старата школа преди 2 години
Е като знаете че е спекула, защо не я спрете! За какво сте там?
61
1
 
7
 
! Отговори
Гост преди 2 години
цената на яйцата няма да спекула фуражите поскъпнаха доста все още не отразено в цената при мен килограм фураж е от 1лв вече е 1.40 това е на слада от него трябва да го докарам миналата година 1л дизел струваше 1.80 вчера заредих на 3.10л
60
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и с горивото уж беше спекула, която трябваше бързо-бързо да отмине, пък сега гледам, че дизела върви към 3.20 лв/л... и какво правят от правителството? Нищо.
59
0
 
14
 
! Отговори
към да преди 2 години
какво да направят като са некадърници - сега сигурно пак младежите на герб са спекулантите! махайте се час по скоро че тоя път няма да са снежни топки, а павета!
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агнешко се яде на Гергьовден. На Великден се ядат козунаци и яйца.
57
1
 
12
 
! Отговори
Гуню преди 2 години
Не думайййй, че то всяка година е така, нищо ново. Търгашеството в България е на най-високо ниво. Държим първото място
56
0
 
10
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Министъра на "Очакването" да се фане да свърши некфа работа, за която му плащаме, а не да ни дарява с прозренията си
55
0
 
18
 
! Отговори
Да преди 2 години
Добре де, щом зам. министър казва, че"очаква" а не казва какво ще направи за да не се случи, а и не знае какво да направи, това не означава ли за вас, че той е час от тези които го правят.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще ям пилешко, агнешко не харесвам.