Хотелиери в Балчик още чакат помощ от държавата за бежанците

Втори месец служителите им са без заплати
40
Хотелиери в Балчик още чакат помощ от държавата за бежанците
Снимка: БГНЕС

Хотелиери в Балчик са пред финансов фалит, след като и до момента не са получили помощта от 40 лв. от държавата.

Собственици на места за настаняване в града, бяха сред първите, отворили базите си за бягащите от войната украински граждани. Втори месец служителите им са без заплати, а сметките за ток трябва да бъдат платени до 20 април.  

Втори месец хотелите в Балчик, настанили повече от 1200 украински граждани, разчитат само на собствени средства, които са отдавна изчерпани, споделя управителят на хотел Пламен Козарев.

"Накрая на месеца ще трябва да бъде преустановено електричеството в моя хотел, ще трябва да освободя персонала, да ги пусна в неплатена. Същевременно бежанците, по същия начин, ще трябва да им търся някъде място в други хотели при колеги", каза той пред БНР.

За плащане не чакат само сметките за ток, посочи друг управител на хотел Христо Желев.

"Стана време да плащаме заплати на персонала, имаме разходи към доставчици още непокрити доста, пране, консумативи, въобще са хиляди неща", оплака се той.

Христо Желев е кандидатствал за кредит, други негови колеги също търсят вариант да намерят средства. Заради забавянето на плащането хотелиери са започнали да отказват да настаняват повече украински граждани, допълва Христо Желев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Балчикхотелиукраинци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да фалират.При пазарната икономика има и фалити не само печалби.Никой не ги заставял с опрян пистолет да приемат бежанци.Както писа съфорумец преди мен нашето Черноморие се нуждае спешно от разреждане на хотелите за сметка на природата. Хотелиерите да разберат най-после,че държавата това е народа и на него му писна от алчността им да ги спонсорира.
33
1
 
3
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Ще има да чакат... и нищо няма да получат от правителство от американски п0длоги...
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво са два месеца за нашата държава ония с магистралите чакат една година .. пича точен взе парите каза ще видим и видееме
31
0
 
17
 
! Отговори
Амииииии преди 2 години
мерси за информацията. Продължвайте да си чакате! Аз проблем с чакането ви нямам :) Успех със схемата!
30
0
 
26
 
! Отговори
мак преди 2 години
Ако не ме лъже паметта, нямаше закон, принуда, наредба или каквото и да било, които задължаваха хотелиерите да настаняват бежанци. Но имаше обещани 40лв., нали. Като се замисли човек, самите хотелиери имат вина за този наплив, освен правителството. Ако не бяха те, правителството щеше да е принудено да измисли друг начин за настаняване, а гостите нямаше така охотно да идват тук, ако знаеха, че условията няма да бъдат екстра. Нищо да не им дават сега.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що не вземе Киро да ги прибере в къщи като ги иска толкова.....да даде пример, ще взема от неговия и аз ще подслоня....резервът на БНБ останал само 4.75 млрд лева от малко на 9млрд преди месец, пътуваме към Еврозоната.....
28
3
 
16
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Не е нормално това което става по нашия Черноморския бряг. Не е нормално - имам предвид застрояването с хотели което унищожава Природата. Две трети от хотелите по цялото крайбрежие трябва да бъдат премахнати...докато не е станало късно!
27
0
 
29
 
! Отговори
Бугарски изборател преди 2 години
Нея проблеми, средствата ще ги осигурим, дори със закъснение. Важното е нашите пенсионери да стоят гладни на студено! И да правим паради в защита на укритата, които запалиха българи!
26
2
 
14
 
! Отговори
Хотел преди 2 години
Имаме 247 украински бежанци при нас от 25 дни насам. Преди това пак имахме, но бяха по-малко. За последните 25 дни чакам транш от 247000лв или няма да мога да покривам повече нуждите на хотел от храна, електричество, спа услуги и др от собственият си джоб.
25
0
 
26
 
! Отговори
Алчен хоотелиер преди 2 години
Дет се вика, какво се случва с лакомото ддупе на изхода. Прогонихме българите, две години не сме отваряли, сега си викам - опалааа, гепих далаверата, държава ще плаща. Пък тя каква стана. Боли, много боли на изхода.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хотелиерчетата от ум.р...ял писмо получавали ли сте?
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън укрофашистите от България
22
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината-държавицата ни изнемогва и без бежанци. А напъните да се представим "достойно" като домакини на тези световни "страдалци", ще завършат трагично. Не можем да си позволим да издържаме бежанци, да си продължават пътя и да не разчитат на нас.
21
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като отида на морето наемам квартира или бунгало. И пак не е евтино. А тия ги курдисали по скъпи хотели, че и държавата да им плащала. Чакайте бе, как така? Има много българи, които не поддържат украинците. Защо ги въвличате и тях чрез данъците им? Кои сте вие държавни мързели и нехайници, че да решавате кого е правилно и редно да подкрепям? Знаете ли ги какви са тези за които се грижите като за ВИП персони? Проучили ли сте ги тия кримиконтингенти,? Или като украинци значи са от добрите?
20
2
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Само който е гласувал за анти- брюкселска партия може да се оплаква, че го лъжат и крадат. Останалите про'стаци да мълчат!
19
4
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
На кого му пука за алчните хотелиери?
18
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хотелиери, ресторантьори и земеделци държавата вечно им е длъжна! Ако всеки един бранш(служител) поиска държавата да му покрива загуби поради ред причини, като инфлация, ковид пандемия, война и т.н. какво би станало!? Пазарната икономика е *** механизъм, като не ти върви в нещо се преориентираш в друго.
17
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците да платят сметката, продайте им 300хил апартамента и с парите платете разходите на бежанците по вина на руснаците
16
2
 
42
 
! Отговори
Js преди 2 години
Нали всичко бе на добра воля? Хората с големи сърца? Да си заврете хотелите и помощите.
15
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари няма. Какво има да чакат. Те за една дупка нямат да закърпят. Какво остава за помощи.