В България, Гърция или Турция: Къде морето излиза "по-солено"?

Сравнително по-ниски са цените при ранно записване
26 апр 2022 21:22, Петя Славова
51
В България, Гърция или Турция: Къде морето излиза "по-солено"?
Снимка: БГНЕС

Проверка показва дали морето у нас или в чужбина ще ни излезе по-скъпо

Туристическият бранш още не се е съвзел от кризата заради коронавируса в последните две години, но се оказва, че и тази година няма да е особено лека. Липсата на руски туристи и настанените украински бежанци в част от хотелите по Черноморието допълнително утежняват ситуацията.

Заради военния конфликт и повишените цени на стоки и услуги, почивката също ще излезе по-солена това лято. Някои българи предпочитат да почиват в Гърция заради хубавата храна, качеството на услугите и красивата природа.

Още по темата

Привлекателен за българите се оказва и факта, че шезлонгите са към заведенията и парите се изразходват в консумация, а не в заплащане на чадъри и шезлонг.

Що се касае до почивка в България, най-често българският турист организира пътуването си сам, без да ползва услугите на туроператор.

"Българинът обикновено решава в последния момент. За да се ползва туроператор е необходима някаква нагласа – например сега да знаете кога ви е отпуската през лятото, за да може да отидете с туроператор, който специално е наел контингент в някакъв хотел, за да ползва по-добрата цена", обясни пред Нова тв Румен Деаганов от Института за анализи и оценка в туризма.

Ползвайки услугите на туроператор, туристът ползва и сравнително по-ниска цена. Лятната почивка на база all inclusive се оказва най-предпочитана сред българските туристи.

"Най-често това, което предлагаме е Турция – като най-икономичен и добър вариант за почивка, отговарящ за качество цена. Съответно клиентите предпочитат организираното пътуване лятно време до Турция", смята Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма".

"По отношение на Турция най-изгодни са пътувания, които са в комбинация с някакъв транспорт, тъй като логистиката е малко по-трудна отколкото Гърция. В също време хотелите там независимо, че са 5- звездни изглеждат доста лъскави като качество, българските 5 -звездни хотели са над турските 5 -звездни хотели", допълва Драганов.

Редом до Турция сред предпочитаните дестинации за лятна почивка, българинът избира още родното Черноморие и Гърция.

При ранна резервация летуването в трите държави за тричленно семейство с дете до 12 години, за 7 нощувки на база all inclusive в 5 звезден хотел, най-евтиният вариант за почивка е в Турция – в Анталия или Кушадасъ, съобщава Нова тв. Там в зависимост от транспорта – дали с автобус или самолет – цената варира между 2276 и 3 113 лева. В Гърция на п-в Касандра или Олимпийската ривиера - за същите условия, без осигурен обяд, цената започва от близо 2800 лв и достига до почти 3300. В България престоят излиза най-скъпо. За престой на южното ни Черноморие цените варират между 3100 и 3600 лева, като в сумата не е включен транспорт.

"За датите, които сме извадили в момента. Излиза, че в Гърция е по-евтино от при нас. Две години туризмът беше един от най-ударените бизнеси, енергийната криза, която в момента е най-големият бич за хотелиерите – за настаняването и изхранването, кризата в хранителната част – също са доста повишени цените – предполагам, че може би на това се основава", казва Илиева.

Как е почивката при настаняване в 4-звезден хотел?

Тогава почивката у нас, в зависимост дали на южното или северното ни Черноморие, варира между 1600 и близо 2000 лева. В цената обаче не са включени разходите за транспорт. В Турция в зависимост дали ще пътуваме с автобус или със самолет, ще трябва да отделим между 1800 и 2600 лева. А за Гърция ще са ни нужни между 2600 и 3200 лева.

"От това, което аз ежедневно комуникирам с нашите клиенти оставам с впечатление, че за тях Гърция е предпочитана например заради вкусната храна, заради близостта, заради големите и чисти плажове. Т.е. когато говорим за Гърция, това което изниква в съзнанието на българския турист е поддържаност и чистота на водата и на плажовете. Т.е. Гърция по този критеий е предпочитана. Когато говорим за Турция голяма част от туристите избират заради изключителното качество на храната и забавлението, което предлага на място за деца. Това е представата на българския турист, а когато се избира България – България в нашите представи е място, което е бързо и лесно достъпно. И ако мога да попадна на хубаво място с хубава храна ще бъда доволен", коментира туроператорът Светла Тагарева.

Между 10 и 20% ще се вдигнат цените на летните пътувания, ако направим резервацията си с напредването на туристическия сезон.

Според експертите войната в Украйна влияе на пазара и в трите страни.

Сегашните изисквания за влизане в страната важат до 15 май. След тази дата се очаква решение на Министерство на здравеопазването какъв ще е достъпът за влизане у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
5
 
! Отговори
koko преди 1 година
Когото видя турски и гръцки туристи на Черноморието тогава ще отидаи аз.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казват че на Хавай и онинклузив в Мексико било като да похарчиш пари за един уикент в Щатите.Но излизало много скъпо ако решиш да почиваш на Слънчака или на Златните.Аз по морета и Океани не ходим.седим си дома щот се нема пари за цигари.
39
1
 
17
 
! Отговори
Нашио преди 1 година
Морето излиза най-солено,когато отидете със съпругата ви на Черно Море за да отпразнувате годишнина от сватбата ви в някой луксозен ресторант,и по някое време от персонала дойдадт да ви кажат че трябва да си смените масата защото там трябвало да седнат някави важни гости от съседните села.Ейййй ***,няма да ви стъпя повече в миризливия киинеф.минджаци недобърсани.
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох колко да го дъвчем това всяка година?Всеки почива различно.Аз например олинклузив не мога да почивам.Това е угояване не е почивка.Избягвам хотеи със звезди и лъскави префърцунени места.Обичам тихи села с една кръчма,да сготви собственикът каквато риба е хванал днес,а ако има и къде да ме настани да спя е супер.Тишина и здрава храна,без мутри и гъзареещи се новобогаташчета.Това намирам в Гърция засега,но я налазват яко балканци от околните страни и все по-трудно се намира тихо и спокойно място
37
1
 
14
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Защо пишете глупости бе ***? Ами миналата година бяхме на Анталия с жена ми и въобще не ни излезе такива солени цени каквито пишете тук от порядъка на 2300 лв. за Анталия или Кушадасъ! Същото важи и за Гърция и България! Хотел без закуска или ол инклусив за 10 дни ни излезе 400 ерво! За същите тези 10 дни - ядене и пиене на корем по още 500 евра! С пътя още 150 евра стават близо 2000 лв! Но в това се включва и храна на корем, а не каквото ти сервират в хотела и да седиш гладен за 2300
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нашите тъпуунгери не се научиха, че изгониха питомното и сега гонят дивото. Давам пример - продавам банички за 20 ст. а съседа баничар по 2 лв. Кой колко банички ще ще продаде? Да киснеш като *** да купиш студени баници за 2 лв или пресни за 20 ст.? Печалба се прави от оборот, бе мутри! Може по-евтино, ама текучеството тука е формулата. И пак ще ми се мятат някви по капака на колата "плааащааай паркинг!" и такива. Ами нали като го измамиш един път и няма да се върне. Мозък - поле...
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се ходи в Гръцко аз един плаж с урките няма да деля. Ще ни окарадат.
34
2
 
9
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Няма значение в коя държава си на море . Важно е да си избрал читав хотел , да е с добра храна и на хубаво място с хубав плаж .ако има басейн , да е чист . И Господ да ти е пратил хубаво , слънчево време
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръгваш от Пловдив във четвъртък за копона, в петък и събота слагаш 1000 лева в джоба плащаш 60 70 до 100 кинта за спане, и в неделя сутринта от хиляда лева я останат 120 кинта я не парите изчезват сякаш става някакво торнадо.На всичко отгоре във тази сметка не влиза екстрата супер разточителство или някакъв лукс ясно, е че с тези пари няма как да си го позволи човек и пак парите ги няма.Мерси на всякаде другаде, но на нашето черноморие след 100 години, че не солено а мега солено идва мерси.
32
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек склонен да се съмонаранява и да отскочи до бг. крайбрежието това си е чиста проба 100% садомазохист.Нагли физиономии, намръщени сякаш дължиш, уникално ниско ниво на квалификация на обслужващия персонал ако въобще има такава.Много, много неща могат да се изброят като минус и пропуски заради, който не си струва човек да се самонакаже на нашето черноморие.
31
4
 
36
 
! Отговори
хрт преди 1 година
Никога на море в България!
30
3
 
20
 
! Отговори
Гост преди 1 година
много ясно,че в България излиза най-скъпо както и много други неща лично аз предпочитам Гърция около Кавала ми харесва много
29
3
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Почиваш веднъж някъде в чужбина и се чудиш защо си се прецакват толкова време да се мъчиш на Мутpоморието.
28
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно е невъзможно да се сравняват цени на почивка в България и в някоя друга държава заради разликата в качеството. Такова лошо качество, каквото е в България, го няма в другите държави.
27
4
 
42
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 1 година
В Гърция НЯМА мутри!!!
26
4
 
45
 
! Отговори
Роумингар преди 1 година
На българско море не отивам. понятието "цена на сянката" е достатъчна. освен това чалгата, циrанията, измамниците, мутрите, мръсотията...
25
9
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
Защо смяташ, че в Бяло море няма акита?!
24
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си почивка в България all inclusive преди 2 г. Закуска някакви варени яйца,филийки със сладко или мед,нарязано кашкавалче и сирене. Припомних си детството от соца когато с баба ми и дядо ми ходех на море.Преди това ходех в Турция. Там цял ден какви ли не неща. Чак се чудиш как си избиват парите. Никога яденето не ми е било приоритет,но като има от всичко по много целодневно се изкушаваш.И такива неща се набиват на очи.И си задаваш въпроси- как там могат да го правят за тези пари,а тук не
23
8
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
Бе ти ако.щеш оди и в Джибути и Кирибати! Eбaти! Мен ко *** брига?!
22
12
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Ами аз се стягам отсега да ходя на плаж в Сибир... щото след ядрените взривове очаквам там лятото да бъде поне 40, ако не 50 градуса по целзий... на сянка!!!