Цял живот работа с отрови, пенсията - 370 лв.

Защо хора с дългогодишен трудов стаж взимат колкото неосигуряващите се?
11 май 2022 07:15, Петя Славова
56

Пенсиите ще бъдат увеличени тази година, предвиждат управляващите. Планът на социалното министерство включва ръст с 10% още в средата на годината, а през октомври да има ново повишение.

Тодорка Митева живее сама с 370 лева пенсия на месец.

"С тази скъпотия къде сме пенсионерите, всичко е скъпо – и водата и токът. Онзи ден ходих, пак хлябът е повишен – беше 1,20, сега е 1,40 лв.", оплаква се пенсионерката.

Работила е в бензиностанция и споделя, че нейни колеги, изпълнявали същата дейност, получават по-висока пенсия от нея. Затова казва, че преизчисляването на пенсиите е крайно необходимо.

"Трябва, защото работата е била на отрови. И сега на една и съща работа 20 години съм работила и вземам това – върху 120 лева заплата", посочи жената.

Държавата предвижда през юли, когато се очаква бюджетът за годината да бъде актуализиран, пенсиите да се увеличат с 10%.

"Инфлационна добавка, която да компенсира 60 лв. Ковид добавката от 1 юли и да направим добавка по швейцарското правило, но не с 6,1%, както се получава като вземем 50% от заплатата и инфлацията, а да дадем превес на инфлацията – 10%", обясни министърът на труда и социалната политиката Георги Гьоков пред Bulgaria ON AIR.

Второ преизчисление на пенсиите социалното министерство предлага от 1 октомври. Обмисля се и по-висок таван на пенсиите.  

"Разговорите са дали да бъде 3000 или 3400 лв. От 1 юли, когато ще правим актуализацията на бюджета", отбеляза Гьоков.

Според социалното ведомство така едва около 1000 пенсионери ще останат над този праг. Под въпрос е обаче дали бюджетът ще може да покрие всички планирани разходи, тъй като вариантът това да стане за сметка на повишени данъци или осигуровки не е на дневен ред.

А за Тодорка остава надеждата, че по-често ще може да си позволи да посети децата си, които макар и отдалеч, ѝ помагат финансово всеки месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво да кажем за хора, дето даже не са работили нищо, а взимат социални, телкове и още но знам какво и им се получава пенсия 800 лева?! Лично познавам жена на военен мъж, която е работила малко като продавачка, но през по-голямата част от живота си, си е седяла вкъщи. Сега взима някакви пари от пенсията на починалия си мъж, отделно много голяма ТЕЛК-добавка, защото се води с гръбначно изкривяване, не знам още какво и лично казва, че взима 800 лв., с почти нулев трудов стаж. Справедливо ли е?
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво да кажем за хора, дето даже не са работили нищо, а взимат социални, телкове и още но знае какво и им се получава пенсия 800 лева?! Лично познавам жена на военен мъж, която е работила малко като продавачка, но през по-голямата си част от живота, си е седяла вкъщи. Сега взима някакви пари от пенсията на починалия си мъж, отделно много голяма ТЕЛК-добавка, защото се води с гръбначно изкривяване, не знам още какво и лично казва, че взима 800 лв, с почти нулев трудов стаж.
40
2
 
1
 
! Отговори
Малии преди 1 година
Щом си разливала бензин, сега не само трябва да получаваш пенсия, а трябва да плащаш. Подобни като теб въобще не трябва да се обаждат. Много добре ви помним.
39
0
 
5
 
! Отговори
ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ преди 1 година
До ГабиА при мен разликата е 168 лв. и тоя сега великодушно щял да ми даде 10% и разликата ще е още по-голяма.Аз съм с 470,сега пенсионирани със същия стаж,доход и ИК са с 638лв...!!.470+47=517...!!!!!.638+63=701.Разликата става 184лв. И пенсионираните преди време не ставаме нито по-млади, нито по-здрави, за да можем да работим. Преизчисляване всяка година с дохода от предходната и стига са се правили на улави. Ама май сме си такива, щом ги търпим. Масовите заплати пък не ми се коментират
38
1
 
9
 
! Отговори
Оставка преди 1 година
на корумпираното правителство!!!
37
1
 
3
 
! Отговори
труден живот преди 1 година
Да си продаде златните обеци.Така ги караше Борисов.Като гледам жената явно някой и помага финансово.То тази пенсия не стига за храна камо ли за боя за коса.
36
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Автобусните шофьори ги водят само като шофьори на 3кат.труд с около 50лв.над минималната,тоест не се знае иже мотор ли караш,уазка ли караш или Ямаха?Отговорността е много голяма.После казват че имало липса на кадри-200хил.На шефовете нищо не можеш да кажеш,но за разлика от предишните години хората се изнесоха в чужбина,аз семейство и деца не създадох за да няма работници за шефовете.Според мене оправия ще има с тая демографска катастрофа и ще цари пълна тишина,както при някои села!!!
35
2
 
8
 
! Отговори
До26 преди 1 година
Ако спрат пенсиите по възраст без трудов стаж, ще има пари за справедливи пенсии за работилите. Повечето от тези на социални пенсии са получавали скрити доходи, необявявани и недекларирани. Сега държавата ги възнаграждава за тези престъпления. И сега има хиляди които живеят по същият начин.
34
1
 
6
 
! Отговори
Габи преди 1 година
Разликата между мен и колежки, които са се пенсионирали 7години по-късно на същото работно място е 100лв.Трябва преизчисляване на пенсиите.
33
1
 
6
 
! Отговори
До38 преди 1 година
И до 1989 година работещите в селското стопанство и малки промишлени предприятия ппосължаваха да работят след пенсиониране. Заплатите бяха малки, а след това и пенсиите също. Хората започваха да живеят малко по-добре след пенсиониране, продължавайки да работят.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35 - Този бил " гола вода " , ама и предния беше същия , и по-предния и така до 89-та г. ! Гола вода сме ние , че се оставихме да ни ЛЪЖАТ и ОГРАБЯТ за 30г. а много помагаха за да си избият комплексите , защото в една норамална държава нямат никакъв шанс и ще са утайката , каквато бяха и преди !
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега става ли Ви ясно защо 80 годишна лекарка още работи - НЕ Е само по ПРИЗВАНИЕ ! Това драги ми "либералчета" и "демокартчета" родени след 89-та , дето не знаете друго освен само да КРЕЩИТЕ е Вашето БЪДЕЩЕ - РАБОТА докато можете да мърдате , защото от уредена държава станахме "демокрация" от 4-тия свят за да можете да имате БАНАНИ !
30
0
 
7
 
! Отговори
kk преди 1 година
До КьосевАми не е точно така. Майка ми и баща ми работиха първа категория (леарна) до 1999 с максимални заплати и осигуровки. После ги съкратиха и си намериха работа на минимална заплата, заради възрастта, нищо, че са вишисти. И накрая - имат почти минимална пенсия. Добре, че с брат ми им помагаме за сметки, лекарства, храна
29
6
 
1
 
! Отговори
Професионалист преди 1 година
Нее лесно на тази жена и на много като нея,но след като еплащала малък данък върху заплатата си ще взема по-малко от тези,които са учили повече и са плащали много по- големи данъци върху заплатите си.Пълно щастие няма.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този министър се оказа гола вода . На половината от пенсионерите забрави по 6 години стаж и мълчи като пукал, не отговаря на стотиците оплаквания, цоцолиста му гаден! А от НОИ нагло отговарят, че всичко преизчислено е вярно! Кое е вярно бе, лъжци, цели 6 години изядохте на старите хора, чymaтa да ви изяде!
27
2
 
6
 
! Отговори
Кьосев преди 1 година
По големи осигуровки....по голяма пенсия....
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 01.10.1985 до 30.06.1989 минималната заплата в България беше 120 лева, а после е по-висока. Излиза, че е работила на минималната заплата и сега над 32 години по-късно иска да не е с минималната пенсия. Е, как да стане това, когато размера на пенсията силно зависи от това колко години са минали от пенсионирането освен от стажа и размера на осигуровките. Да не говорим, че се натискаха да работят на бензиностанции и крадяха яко
25
3
 
11
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Пишеш пълни глу.п.ости. Една е пенсията за старост, съвсем друга - пенсията за пълен трудов стаж! А и годините, на които я отпускат също са Различни!
24
2
 
19
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Протестиращите превозвачи на колко си осигуряват шофьорите?Масово са на 800-1000 лева, останалото под масата и после като пенсионират ще има:"35 години зад волана и 500 лева пенсия".
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
евалата на Киро щедрия