Лекар: Не предприемайте самолечение при хипертония

Това заболяване не се лекува, а се контролира
17 май 2022 11:40, Петя Славова
16
Лекар: Не предприемайте самолечение при хипертония
Снимка: БГНЕС

Причините за развитието на хипертонията са комплексни, но е предимно свързан с начина на живот. Една част от заболелите е заради наследствена обремененост, но основно развитието й зависи от начина на живот - намалена физическа активност, нездравословен хранителен режим, затлъстяване, прекомерната консумация на сол са предпоставки за наличието на този здравословен проблем.

Съчетанието му с психо-социалния стрес е също фактор за развитие на заболяването, обясни лекар.

"Артериалната хипертония се подценява, защото е безсимптомно заболяване за дълъг период от време. Когато пациентите получат оплаквания, те са инвалидизиращи, често и смъртоносни. Хипертонията се контролира, а не се лекува. Не трябва да се предприема самолечение", обясни пред БНТ доц. Стефан Найденов, кардиолог в Александровска болница.

По думите му при почти 40 процента от пациентите заболяването се открива случайно.

"Едва 15% разбират, че имат заболяването от някакви оплаквания. След 40-годишна възраст почти всеки втори развива артериална хипертония. 9 от 10 човека стават хипертоници до края на живота си. Може да има генетично предразположение", допълни доц. Стефан Найденов.

"Не е необходимо да си мерим кръвното всеки ден. Трябва да се намали консумацията на сол", каза още доц. Стефан Найденов.

"След определена възраст е важно да се мери по-често артериалното налягане", обясни той и допълни, че има много скрита заболеваемост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Артериалната хипертония се подценява, защото е безсимптомно заболяване за дълъг период от време. Когато пациентите получат оплаквания, те са инвалидизиращи, често и смъртоносни..." +++ Същото е и с Ковид-19, уж без симптоми и не знае, че е болен, а после в моpгата.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова има профилактика, ама у нас кой се занимава. Като го закъсаш яко, ти набумкват две шепи хапове и докогато изкараш.
11
0
 
3
 
! Отговори
Обречени преди 1 година
Хората са обречени до края на живота си да пият хапчета. Също така номер 1 като причина за смърт са сърдечно съдовите болести. Хората в България трудно и малко са доживяват възраст над 70 години.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В повечето случай високото кръвно е в следствие на увредени съдове.Така чеу единия от методите е само да се контролира и поддържа с медикаменти,демек човека става зависим от тези лекарства
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До м.с. Иванова, доказано?!? По гаварит масква ли го чу?Или избяга от 4-ти км.? Предполагам китайското чуда ковид също е от там? Както и чума, ебола, спин и тн.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е едно от многото, дето не се лекуват а контролират. Така ставаш донор на фармацевтичната мафия до живот. Никой от тях няма сметка да те излекува и не се разработват лекарства за тази цел. Виж обаче за поддържане - разработки бол.
7
0
 
18
 
! Отговори
След дъжд качулка преди 1 година
То преди това хората трябва да са се поддържали здрави като добре финансово осигурени, без стрес, качествена храна, висок стандарт на живот. А не когато вече е късно станали развалини стари, болни, бедни и нещастни хора, които са обречени да броят стотинки.
6
2
 
5
 
! Отговори
Брей преди 1 година
В тая мизерна държава като нашата. Най-полезното нещо което могат да направят е официално приемане и узаконяване на доброволната евтаназия. Не се живее нито здраве нито пари нищо само нещастие и страдание е да си обикновен работещ беден болен българин в България.
5
6
 
7
 
! Отговори
м.с. Иванова преди 1 година
То и хепатита с "неизвестен произход" / увреждащ тежко черния дроб на подрастващите /, вече се доказа че произлиза от експерименталната лаборатория на САЩ в Харков, находяща се в Психиатрична болница номер 3 в града. Там експериментите са се правили върху душевно болни хора !В тях дейно участие е взимала и не безизвестната ни американска фирма - Pfizer !ЧЕСТИТО НА ТЕЗИ КОИТО СА СИ ПОСТАВИЛИ НЕЙНИ ВАКСИНИ ! ! !
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един два валидола, а на 'лекаря' от трите най-дългото
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високо кръвно се лекува с Ковид и чесън. Щом спре да бърда лечението е завършено.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекува се, но се търси причината. А не да поддържаш следствието цял живот с хапчета.
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи за да спрете да мислите и се превърнете в докторски експеримент!!! Гледайте доктор Гундри в Ютюб и други такива световно известни доктори.