Ковачева срещу увеличението на водата в Стара Загора

Дружеството не е изпълнило важни показатели
19 май 2022 02:00, Росен Стойчев
10
Ковачева срещу увеличението на водата в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата в Стара Загора. Това стана по време на днешното обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи БНР.

Тя настоя КЕВР да вземе справедливо решение, в което да бъде отразена – връзката между качеството и цената на ВиК услугите, за да има баланс.

На практика става въпрос за увеличение с 37% спрямо цената за м.г., което означава, че хората ще плащат вместо 3 лева, както досега – 4 лeва и 12 стотинки. Още повече, че за цената на целия регулаторен период през 2026 г. се очаква повишение с 66%, т.е. цената ще стане 5 лева, коментира за Радио Стара Загора Диана Ковачева.

Проф. Диана Ковачева настоя, че от рамките на доклада, представен от работната група на КЕВР, отново липсва връзката между цената и качеството на предоставената ВиК услуга.

Още по темата
По думите ѝ е очевидно, че "ВиК" ЕООД гр. Стара Загора не постига 13 от всичките 30 показатели за качество, един от които е изключително важен – "общи загуби за вода", който през т.г. се очаква да достигне 56%.

"На второ място ще кажа, че и два от показателите за ефективност също не са изпълнени – "Рехабилитация на водопроводната мрежа" и "Ефективност на изграждане на водомерното стопанство", които биха могли да доведат до корекции на цената в края на третата година. Това означава, че обективно показатели, които влияят върху цената към момента, не са изпълнени от дружеството", посочи още омбудсманът.

Проф. Ковачева припомни, че оценката на Регулатора от м. септември 2021 г. по повод на показателите за качество, включително и "общите загуби на вода", е "пълно неизпълнение". Затова омбудсманът настоя КЕВР да вземе предвид, обстоятелството, че качеството на предоставената услуга не е на достатъчно високо ниво, което да обоснове толкова голямо покачване на цената на водата в гр. Стара Загора и региона.

Финалното решение за цената на водата в Стара Загора ще бъде взето на закрито заседание на 9 юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
ТУНДЖАНЕЦ преди 1 година
Ст. Загора и областта от 68 години крадат водата на река Тунджа. Ст. Загора има към 60 сонди около Тунджа,освен това тяхната ВЕЦ ползва вода от Тунджа и после тя по канал отива в Бедечка и оттам до Марица. Не се връща в коритото на Тунджа. Нямат право да отнемат от Тунджанската акватория вода,която се ползва от Сливенско,Ямболско и вилает Едирне в Турция. Копринка също не подава вода на Жребчево. Но на това престъпно деяние ще сложим край. Ст. Загора да си бие сондажи край Бедечка,не да краде .
5
4
 
7
 
! Отговори
Жбннжжг преди 1 година
На народното събрание не може да му се слагат железни вратиОт вчера той е с железни врати
4
3
 
8
 
! Отговори
Цжбйййй преди 1 година
Не ни показвайте международните новини на първо място първо нашите
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на продажното правителство ,5 лв.вода ,5 лв .хляб,5 лв .бензин )
2
0
 
12
 
! Отговори
Само там ли преди 1 година
В цялата страна е ужас и то несправедлив. В моето село идват по 2 пъти в годината за ремонт. Водата тече *** самотек, а цената я направиха от 70 ст. На 2,87 след комасирането. Навсякъде била една цената. Това е безумно.
1
3
 
5
 
! Отговори
съвет преди 1 година
Ковачева , изпълнявай си задълженията да не свършиш като мая общата немила недрага !